Jahodový jogurt se barví vysušeným hmyzem. Věděli jste to?

  4:28
Váš oblíbený jahodový jogurt končí pravidelně v nákupním košíku možná i proto, že je na něm velký nápis "bez konzervantů". Nejspíš si už ani nevšimnete miniaturního nápisu "košenila" nebo "kyselina karmínová". Je to červené barvivo, které se získává z vysušených těl hmyzu červce nopálového.
Červec nopálový je sice součástí přírody, ale proč ho  jíst v jahodovém jogurtu?

Červec nopálový je sice součástí přírody, ale proč ho jíst v jahodovém jogurtu? | foto: Profimedia.cz

Většina lidí o tom samozřejmě nemá ani tušení. Další důkaz, že mnohdy jíme potraviny, o jejichž přesném složení víme hodně málo.

Pro košenilu se taky používá označení E120. Jenže to by už někteří zákazníci zbystřili. Z písmene E na etiketách se stal jeden z největších potravinových strašáků. I když mnohdy neoprávněně. Některá éčka jsou přírodního původu a nemají s chemickými deriváty nic společného. Jen tu značku.

"Ale můžeme říci, že jsou skupiny éček, u kterých bychom se měli mít na pozoru. Určitě bych chtěl jmenovat umělá barviva, sladidla a konzervanty. To jsou látky, u kterých se možné nežádoucí účinky objevují nejčastěji," řekl iDNES.cz Rudolf Náprstek, předseda sdružení Zdravá potravina.

Na webu sdružení emulgatory.cz je seznam všech používaných i zakázaných éček. A nechybí ani obrázky výrobků, v nichž jsou obsaženy. Někdy jsou i tam, kde byste je rozhodně nečekali. Třeba ve zmiňovaných jogurtech. 

Stačí si vybavit třeba reklamu, která ukazuje, jak do čerstvého mléka padají obrovské jahody (samozřejmě bez brouků). Nebo reklamu, podle které je jogurt tak hustý, že v něm stojí lžička.

Červec se přidává do salámů i cukrovinek

Podle Náprstka to přesně zapadá do reklamních triků, které o kvalitě jogurtů nevypovídají prakticky nic. "Jenom to, že ho výrobce dodatečně zahustil," poznamenal Náprstek.

Košenila nebo-li E120 se nepřidává jen do jogurtů, ale taky do některých cukrovinek, želé, žvýkaček, džemů, paštik, salámů, nápojů nebo pomazánek. Na internetových stránkách sdružení Zdravá potravina jsou desítky příkladů. 

"Košenila má karmínovou, tedy sytě červenou barvu, takže se používá u výrobků, které mají mít tyto odstíny," řekl Rudolf Náprstek.

Získává se extrakcí z vysušených těl samiček zmiňovaného hmyzu, který žije na opunciích v Peru, na Kanárských ostrovech i jinde. Košenilu je často potřeba konzervovat benzoanem sodným (E211) a karmín je přečištěné barvivo vyrobené z košenily.

I když jde o přírodní látku, podle sdružení není zcela bez rizika. Například u citlivých lidí může košenila způsobovat alergické reakce. "Často je označována za příčinu dětské hyperaktivity," upozorňuje sdružení na svých stránkách a přidává další možná nebezpečí: astma, kopřivka, senná rýma...

Dietoložka Karolína Hlavatá, poradkyně iniciativy "Vím, co jím a piju" vidí v použití košenily snahu výrobců nahradit syntetické látky přirozenými produkty. "Jde o velmi dlouho používané barvivo známé již Mayům a Aztékům. V potravinách nahrazuje dříve užívaná syntetická azobarviva," řekla iDNES.cz Hlavatá.

Připomněla, že všechna éčka jsou před schválením dlouhodobě a podrobně testována. "Maximální povolené množství přídatné látky v potravinách je stokrát nižší než stále ještě bezpečné množství zjištěné při testování," konstatuje Hlavatá.

Případné nežádoucí účinky, jako zmiňovaná hyperaktivita u dětí nebo vyrážky, se podle ní mohou projevit v případě nadměrné a příliš časté konzumace potravin, které obsahují přídatné látky. "Příkladem je neumírněné pití barvených sladkých nápojů nebo pojídání velkého množství cukrovinek u dětí," upozornila.

Raději kupte bílý jogurt a přidejte jahody

Jako prevenci doporučuje Hlavatá vyhnout se některým typům potravin. "Jde zejména o levné výrobky, ve kterých je kvalita až na posledním místě a pro snížení ceny a dosažení přijatelné chuti a vzhledu je nutné použít řadu přídatných látek - navíc ve velkém množství."

Podle Rudolfa Náprstka stačí používat zdravý selský rozum. "Když se vrátíme k jogurtu, proč si kupovat jahodový, kde jahody vůbec nemusí být. Lepší je koupit si zcela obyčejný bílý jogurt a dochutit si ho čerstvým ovocem nebo kvalitní marmeládou. Ta trocha práce navíc za to rozhodně stojí," tvrdí.

Pestrý a zdravý jídelníček

Jogurt, müsli, ryby, zelenina - to je základ zdravého jídelníčku. Dá se vyzkoušet zde

Doporučení, jak při výběru potravin postupovat a vyhnout se rizikovým přidávaným látkám, je podle něj několik. Obecně platí třeba to, že čím je složení výrobku kratší, tím méně se ho snažil výrobce "vylepšit".

"U jogurtu je zapotřebí mléko a jogurtová kultura. Vše ostatní je už něco navíc a není tam potřeba. Když si do něj doma dáte ovoce a přisladíte cukrem, budete si tam potom dávat ještě červené barvivo a umělou jahodovou chuť? Když byste to nedělali doma, proč by to měl dělat výrobce?" dodává Náprstek.

Čtete při nákupu potravin a nápojů etikety?

celkem hlasů: 4886

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 11. října 2013. Anketa je uzavřena.

ano
ano 2927
někdy
někdy 1439
ne
ne 275
jen když to přečtu
jen když to přečtu 245
  • Nejčtenější

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

Sedmačtyřicetiletá žena se pyšní tělem dvacítky, může za to tanec

1. května 2024  8:40

Alice Hatcherová z Kalifornie mnohé šokuje svou dokonalou postavou, kterou si udržuje i před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozor na přehnanou hygienu. Kdy sprchování může škodit zdraví?

28. dubna 2024

Asi to zní zvláštně, ale i přehnaná hygiena může škodit zdraví. Časté intenzivní sprchování vám...

Příběh Ireny: Nevlastní dcera k nám jezdí jako do hotelu, nic nedělá

29. dubna 2024

S partnerem jsme se poznali až ve středním věku, kdy jsme za sebou měli oba nepovedená a dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena má rekordně dlouhé vlasy, užívá je i jako oblečení

29. dubna 2024  7:56

Aliia Nasyrovová má bez pár milimetrů vlasy dlouhé dvě stě osmapadesát centimetrů. Nyní je ženou s...

Mozek po padesátce už nereaguje jako dřív. Co se s tím dá dělat?

3. května 2024

Ať chcete nebo ne, právě po padesátce začne orgán zajišťující hlavně myšlení stárnout. Jde často i...

Puntíky jsou letos trendem. Návrháři je propašovali i do byznys módy

3. května 2024

Jedním z největších hitů tohoto roku jsou puntíky. Konečně trend, který sluší každému bez rozdílu...

OBRAZEM: Celebrity, které si nechaly udělat „brazilské“ zadečky

3. května 2024

Chirurgické „nadzvednutí“ hýždí, známé také jako Brazilian Butt Lift (BBL) je mezi celebritami...

Ekzém jako časovaná bomba. Za nárůst může ovzduší i fastfoody, říká lékařka

2. května 2024

Premium Atopický ekzém trápí až pětinu dětí. V dospělosti s ním bojuje až deset procent populace. U řady...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...