Dietní jídelníček: Recepty na první lednový týden

  13:15
K hubnutí patří kromě pohybu i pravidelná a zdravá strava. Přinášíme sedm tipů na dietní jídlo, které může být nejen zdravé, ale také chutné a lákavé na pohled. Nový seriál o hubnutí začal v pondělí 4. ledna.

Zeleninový nákyp. | foto: Isifa

Vzorový jídelníček najdete ZDE

Neděle: Zeleninový nákyp

Příprava: 20 minut + 40 minut pečení

Pro 4 osoby

* 6-8 vajec
* 3 pastiňáky
* 2 mrkve
* 300 g brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce nasekané petržele
* špetka kardamomu
* špetka skořice
* špetka fenyklových semínek
* sůl, pepř

1. Vajíčka rozmícháme s petrželí, osolíme a opepříme. Mrkve a pastniňáky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Zeleninu necháme v rozpáleném oleji zpěnit a ochutíme kořením.

2. Zeleninu přendáme do formy vymazané olejem a zalijeme rozmíchanými vajíčky. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.

Sobota: Salát z červené řepy s fetou

Salát z červené řepy s fetou.Příprava: 55 minut

Pro 4 osoby

* 6 červených řep
* 200 g čerstvého špenátu
* 200-250 g sýru feta
* 3 lžíce oleje z pšeničných klíčků (lze nahradit olivovým olejem)
* 5 lžic malinového octa (lze nahradit vinným)
* sůl, bílý pepř
* na špičku nože sypaného bujonu
* na špičku nože nastrouhané citronové kůry
* 2-3 lžíce vody
* 2 lžíce nasekané pažitky

1. Řepu pořádně omyjeme a v lehce osolené vodě ji asi 40 minut vaříme. Slijeme, osušíme a nakrájíme natenko. Vložíme s octem do mísy. Špenát omyjeme, necháme oschnout a přidáme k řepě. Fetu natrháme na malé kousky.

2. Vodu smícháme s olejem, bujónem, citronovou kůrou, přidáme pažitku a směs osolíme a opepříme. Olejový základ vmícháme k řepě a špenátu, řádně promícháme a posypeme kousky fety.

Pátek: Pomerančové carpaccio

Pomerančové carpaccio.Příprava: 10 minut

Pro 1 osobu

* 1 menší nebo půl velkého pomeranče
* 2 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce nesolených pistácií
* 1 lžička medu

1. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta vyskládáme na talíř, zakápneme zakysanou smetanou, medem a posypeme oříšky.

Čtvrtek: Pečené brambory s bylinkovým tvarohem

Pečené brambory s bylinkovým tvarohem.Příprava: i s pečením 65 minut

Pro 4 osoby

* 8-12 středně velkých polouvařených brambor
* 250g tvarohu
* 2 lžíce creme fraiche nebo zakysané smetany
* pepř a sůl
* 3 lžíce směsi nasekaných bylinek (petržel, bazalka, kopr...)
* pár listů salátu
* 8 malých rajčat

1. Brambory omyjeme, osušíme a zabalené do alobalu vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů, pečeme asi 40-45minut. Mezitím smícháme tvaroh, creme fraiche, sůl, pepř a bylinky a necháme chvíli stát. Salátové listy omyjeme a osušíme. Rajčata rozpůlíme.

2. Hotové brambory vyndáme z fólie a z jedné strany každou křížem nařízneme. Do vytvořené díry vložíme vrchovatou lžíci ochuceného tvarohu.

3. Salátové listy a rajčata dáme do misek a na zeleninu klademe upečenou bramboru. Ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Středa: Ostrý salát s hovězím

Ostrý salát s hovězím.Příprava: 10 minut + asi 15 minut dušení

Pro 4 osoby

* 3 bifteky (1 cca 150 g)
* sůl
* pepř
* 4 lžíce oleje
* 6 lžic sojové omáčky
* 6 rajčat (asi 500 g)
* 1 salátová okurka
* 1 červená chilli paprička
* 2 lžíce najemno nakrájených koriandrových lístků
* 1 svazek jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* šťáva ze 2 limetek

1. Bifteky osolíme, opepříme a na lžíci rozpáleného oleje opečeme z každé strany 2-3 minuty, vyndáme a necháme asi minutu odpočívat. Poté je nakrájíme na velmi tenké proužky. Výpek promícháme se sojovou omáčkou, necháme povařit a odstavíme.

2. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Papričku zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Zeleninu, chilli papričku a maso promícháme v míse.

3. Jarní cibulku nakrájíme na šikmo na kolečka. Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Sojový základ, limetkovou šťávu a zbytek oleje promícháme a vmícháme do salátu,posypeme koriandrem.

Náš tip

Červené maso lze nahradit kuřecím či krůtím. Vynechat můžete i chilli papričku a místo ní použít červenou kapii.

Úterý: Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou

Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou.Příprava: 15 minut + 25 minut pečení

Pro 4 osoby

* 400 g brambor
* 400 g brokolice
* 200 g žampionů
* 1 velké rajče
* 600 g kuřecích prsou
* 2 lžíce kečupu
* 2 lžičky olivového oleje
* sůl
* pepř
* 300 g jogurtu
* 4 lžíce nakrájené pažitky
* 2 lžičky citronové šťávy

1. Brambory oloupeme,omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Brokolici rovněž omyjeme, očistíme a rozdělíme do malých růžiček. Houby očistíme a rozpůlíme. Rajče omyjeme a rozkrájíme na dílky. Kuřecí prsa nakrájíme na osm tenkých špalíčků.

2. Připravíme si 4 kusy alobalu o rozměrech asi 30x20 cm a potřeme jej na lesklé straně olejem. Brambory vložíme vždy do středu alobalu, lehce osolíme,na ně naskládáme kousky masa, brokolici, rajčatové kousky a žampiony, dochutíme solí a pepřem a zakápneme kečupem.

3. Alobal zabalíme, konce srolujeme tak, aby se balíček nerozevíral. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 25 minut. Jogurt smícháme s pažitkou a citronovou šťávou, osolíme,opepříme a podáváme v extra misce.

Náš tip

Brokolici nahraďte květákem, který na pár minut dáte vařit do páry, aby trochu změkl. Pro pikantnější chuť přidejte do jídla pár kapek chilli omáčky.

Pondělí: Wrap s krůtí šunkou a špenátem

Wrap s krůtí šunkou a špenátemPříprava: 10 minut + 10 minut vaření

Pro 2 osoby

* 6 lžic celozrnné pšeničné mouky
* 100 ml vody
* 1 bílek
* sůl
* pepř
* olivový olej
* 125 g špenátu
* 1 jarní cibulka
* 60 g krůtí šunky
* 2 lžíce čerstvého sýru (lučina, philadelphia)
* 1 lžička citronové šťávy

1. Mouku smícháme s vodou, trochou soli, bílkem a lžičkou olivového oleje a necháme asi 10 minut odpočívat.

2. Špenát omyjeme, očistíme, necháme krátce povařit ve vroucí vodě, slijeme, zprudka ochladíme, osušíme a nakrájíme najemno.

3. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Krůtí šunku pokrájíme na tenké proužky. Čerstvý sýr promícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem.

4. Na nepřilnavé pánvi opečeme dvě palačinky a teplé je uchováváme v troubě nahřáté na 80°. Potřeme je ochuceným čerstvým sýrem a obložíme šunkou, špenátem a jarní cibulkou, srolujeme a servírujeme.

  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...