Pokud je budete konzumovat přehnaně, pocítíte to nejen na váze, ale koledujete si i o zdravotní potíže: vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak a další nemoci spojené se špatným stravováním.
Ovšem pozor - to neznamená, že musíte eliminovat všechny tuky ve stravě. Ono by to ani dost dobře nešlo, spousta z nich je v potravinách uložena ve skryté formě.
"Tuky obecně jsou jednou z nezbytných živin, které náš organismus potřebuje," vysvětluje vrchní nutriční terapeutka Fakultní Thomayerovy nemocnice Tamara Starnovská. Tuky jsou důležité pro zdravý růst a obnovu tělesných buněk.
Tuky jsou i přínosem
Jsou také nositeli vitaminů, které jsou v nich rozpustné (A, D, E, K). Jiné jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin, jež jsou důležité pro správný chod organismu. Tuky také dodávají stravě chutnost. Samy o sobě tedy nezdravé nejsou, škodí ale jejich nadbytečný příjem.
"Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny, nasycené a nenasycené. Na druhu mastných kyselin a jejich vzájemném poměrném zastoupení závisí to, jak na organismus působí," vysvětluje Iva Málková ze společnosti STOB.
Mezi živočišné patří máslo, sádlo či pomazánkové máslo. Mezi rostlinné se řadí oleje a rostlinné tuky vyrobené z těchto olejů.
"Tuky se v naší stravě objevují ve dvou podobách: jako zjevné (máslo, sádlo, oleje, rostlinné tuky) a skryté, které se schovávají ve většině potravin, zejména v masných a mléčných výrobcích a v mnoha sladkostech. Ty představují asi dvě třetiny veškerého konzumovaného tuku," doplňuje Iva Málková.
jAK OMEZIT TUKY* Omezte smažené pokrmy a tučná jídla * Jídlo smažené v trojobalu ponořte na zlomek vteřiny do vroucí vody. Tuk zůstane v hrnci a jídlo neztratí chuť. * Odstraňujte kůži z kuřete * Nezahušťujte jíškou * Využívejte teflonovou pánev, mikrovlnnou či horkovzdušnou troubu, římský hrnec nebo nádobí s ocelovým dnem * Mléčné výrobky vybírejte nízkotučné či polotučné, s obsahem tuku do 3 % * Kupujte nízkotučné sýry s 20 až 30 procenty tuku v sušině |