Líná v tomto případě musíme brát jako heslo nadsazené. Rozhodně není pravda, že pokud potřebujete uvařit rychle, patříte do skupiny peciválů. Ale ruku na srdce, když chcete pro rodinu nebo přátele uvařit večeři ve všední den, víc než hodinu na přípravu jídla věnovat nemůžete.
Zkuste také |
Základem rychlého vaření je vybavená spíž a kvalitní suroviny. Zaměřte se zejména na kvalitní rýži a těstoviny. Pokud totiž nekoupíte jen ty nejlevnější bezvaječné těstoviny v diskontu, vystačíte si při konečné úpravě s minimem. Jedna z nejslavnějších italských specialit „spaghetti aglio olio“ třeba vyžaduje jen čtyři základní suroviny: špagety, česnek, olivový olej a chilli papričky. Vyplatí se mít doma také dva druhy rýže – kulatozrnnou, ze které uděláte jednoduché rizoto s hráškem i rýžový nákyp, a dlouhozrnnou basmati, na pilaf a jako přílohu k omáčkám či k receptům a la čína.
A stejně jako bude vybavená vaše suchá spíž, kde by kromě těstovin měly vždy být luštěniny, sterilovaná kukuřice, fazole, hrách a loupaná rajčata, tak by měla být vybavená i lednička a mrazák. Zvlášť v zimě se totiž nemůžete příliš spoléhat na čerstvou zeleninu, kterou musí nahradit ta hluboko zmražená. Ke stálicím v mrazáku by měly patřit fazolky a listový špenát.
Spoustu dalších rychlých receptů na jídla pro celou rodinu najdete na idnes.cz/recepty |