Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Snadno a rychle: recepty na jídla, která zvládnete za dvacet minut

  13:22aktualizováno  13:22
Nejradši bychom přišli večer z práce a měli večeři pro celou rodinu už hotovou. Nejblíž, jak se k tomuto snu můžeme přiblížit (pokud nechceme nosit hotovky z nejbližší restaurace), je naučit se pár jednoduchých, ale rafinovaných receptů. Třeba tyto.

Zapékaný mangold s kousky kuřete. | foto: Isifa

Piknikové tortilly s krevetami

Piknikové tortilly s krevetami.

Příprava: 15 minut + vaření 5 minut

* 2 salátová srdíčka
* 2 paprikové lusky, zelený a žlutý
* 1 hrstka klíčků
* 2 polévkové lžíce sezamového oleje
* 200 g vyloupaných krevet
* 2 - 3 polévkové lžíce sójové omáčky
* sůl, mletý pepř
* 1 avokádo
* 50 g jogurtu
* citronová šťáva
* 4 tortillové placky

1. Omyjeme salátová srdíčka a pokrájíme na proužky, omyjeme i paprikové lusky, rozpůlíme je a opět pokrájíme na proužky. Klíčky umyjeme a necháme dobře okapat. Paprikové proužky necháme krátce změknout na horkém oleji. Vmícháme krevety a klíčky a osmahneme asi 1-2 minuty a dáme stranou.
2. Oloupeme avokádo, rozpůlíme ho, vyjádříme a rozmačkáme vidličkou. Smícháme s jogurtem a ochutíme solí a citronovou šťávou.
3. Tortillové placky dle návodu na obalu krátce zahřejeme a vždy na prostředek dáme zeleninu s krevetami, posypeme salátem, na nějž dáme avokádový krém. Zarolujeme a servírujeme teplé či studené.

Zapékaný rajčatovo-cuketový nákyp

Zapékaný rajčatovo-cuketový nákyp.

Příprava: 5 minut + pečení asi 15 minut

Pro 4 osoby

* olej, na formu
* 2 cukety
* 800 g rajčat
* 200 g strouhaného sýra, například ementálu
* 2 polévkové lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
* sůl, mletý pepř
* 150 g créme fraiche
* 3 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací formu vymažeme olejem.
2. Omyjeme cukety a rajčata a obojí nakrájíme asi na centimetrové plátky.
3. Střídavě pokládáme jednu vrstvu cuket a jednu rajčat. Vrstvy posypeme asi polovinou sýra a tymiánu a ochutíme solí a pepřem. Créme fraiche smícháme s vejci a touto směsí zalijeme zeleninu, posypeme zbytkem sýra.
4. Ve vyhřáté troubě zapékáme dozlatova 15 až 25 minut. Špagety s krevetami a česnekem

Špagety s krevetami a česnekem

Špagety s krevetami a česnekem.

Příprava a vaření: 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g špaget
* sůl
* 1 malá cibule
* 3 vyzrálá rajčata
* 1 polévková lžíce másla
* 300 g krevet, vyloupaných
* 100 ml smetany, minimálně s 30% obsahem tuku
* mletý pepř
* 100 g smetany
* 1/2 svazku česneku medvědího

1. Špagety uvaříme al dente ve slané vodě. Mezitím oloupeme cibuli a česnek a nasekáme najemno.
2. Omyjeme rajčata a nakrájíme je na kostičky. Rozehřejeme máslo na pánvi a lehce v něm podusíme cibulovo - česnekovou směs. Přidáme krevety a za míchání je také krátce podusíme.
3. Následně přimícháme rajčata, přelijeme smetanou, dochutíme pepřem a solí a přivedeme k varu. Dále vmícháme smetanu, omáčku dochutíme a smícháme s na proužky nakrájeným česnekem medvědím. Špagety slijeme a ihned smícháme s omáčkou, naservírujeme na talíře a podáváme.

Salát z červené řepy s cibulí a kozím sýrem

Salát z červené řepy s cibulí a kozím sýrem.

Příprava: 15 minut + pečení 50 minut

* 1 kg mladé červené řepy
* 4 červené cibule
* 1 čajová lžička celého pepře
* 1 čajová lžička semínek koriandru
* 2 čajová lžička hořčičného semínka
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* sůl
* 100 ml zeleninového vývaru
* 1 špetka cukru
* citronová šťáva
* 60 g strouhaného kozího sýra, např. Crottin de Chavignol

Tip

Ano, víme, že tenhle recept za dvacet minut nestihnete. Patří k těm, které si můžete o víkendu připravit a potom už upečenou řepu různě upravovat a využívat jako přílohu, do salátů nebo samotnou.

 1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Omyjeme a oloupeme červenou řepu. Část listů omyjeme a připravíme si je na stranu k pozdějšímu zdobení. Oloupeme cibuli a nahrubo nakrájíme. Celý pepř, koriandr a hořčičná semínka podrtíme nahrubo ve hmoždíři a s olejem vmícháme do zeleniny. Ochutíme solí a vložíme do zapékací formy. Polijeme vývarem a přikryjeme alobalem. V troubě zapékáme asi 50 minut doměkka. Na posledních 5 minut sundáme alobal a za občasného zamíchání necháme šťávu zcela vypařit.
3. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou, servírujeme na listy ozdobený talíř a posypeme sýrem.

Zapékaný mangold s kousky kuřete

Zapékaný mangold s kousky kuřete.

Příprava a vaření: 20 minut

* 1 kg mangoldu
* sůl
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 filety z kuřecích prsou, každý cca. 120 g
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* muškát
* mletý pepř
* 100 ml smetany
* 100 g créme frasche
* 100 g strouhaného sýra

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Umyjeme mangold, listy odtrháme od stonku a pokrájíme na proužky.
2. Nejprve stonky blanšírujeme (povaříme 1-2 minuty ve slané vodě), poté přidáme proužky listů a vaříme další 1-2 minuty. Vše scedíme a necháme vychladnout.
3. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli pokrájíme na proužky a česnek na plátky. Omyjeme kuřecí prsa, osušíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli a česnek zpěníme na horkém oleji, přidáme kuřecí maso, krátce ho osmahneme a přidáme mangold. Ochutíme solí, pepřem a muškátem a vše vložíme do zapékací mísy.
4. Smetanu smícháme s créme frasche a se sýrem, také dochutíme solí, pepřem a muškátem a přelijeme tím směs. V troubě zapékáme 15 až 20 minut dozlatova.





Hlavní zprávy

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.