Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Snadno a rychle: recepty na jídla, která zvládnete za dvacet minut

  13:22aktualizováno  13:22
Nejradši bychom přišli večer z práce a měli večeři pro celou rodinu už hotovou. Nejblíž, jak se k tomuto snu můžeme přiblížit (pokud nechceme nosit hotovky z nejbližší restaurace), je naučit se pár jednoduchých, ale rafinovaných receptů. Třeba tyto.

Zapékaný mangold s kousky kuřete. | foto: Isifa

Piknikové tortilly s krevetami

Piknikové tortilly s krevetami.

Příprava: 15 minut + vaření 5 minut

* 2 salátová srdíčka
* 2 paprikové lusky, zelený a žlutý
* 1 hrstka klíčků
* 2 polévkové lžíce sezamového oleje
* 200 g vyloupaných krevet
* 2 - 3 polévkové lžíce sójové omáčky
* sůl, mletý pepř
* 1 avokádo
* 50 g jogurtu
* citronová šťáva
* 4 tortillové placky

1. Omyjeme salátová srdíčka a pokrájíme na proužky, omyjeme i paprikové lusky, rozpůlíme je a opět pokrájíme na proužky. Klíčky umyjeme a necháme dobře okapat. Paprikové proužky necháme krátce změknout na horkém oleji. Vmícháme krevety a klíčky a osmahneme asi 1-2 minuty a dáme stranou.
2. Oloupeme avokádo, rozpůlíme ho, vyjádříme a rozmačkáme vidličkou. Smícháme s jogurtem a ochutíme solí a citronovou šťávou.
3. Tortillové placky dle návodu na obalu krátce zahřejeme a vždy na prostředek dáme zeleninu s krevetami, posypeme salátem, na nějž dáme avokádový krém. Zarolujeme a servírujeme teplé či studené.

Zapékaný rajčatovo-cuketový nákyp

Zapékaný rajčatovo-cuketový nákyp.

Příprava: 5 minut + pečení asi 15 minut

Pro 4 osoby

* olej, na formu
* 2 cukety
* 800 g rajčat
* 200 g strouhaného sýra, například ementálu
* 2 polévkové lžíce čerstvě nasekaného tymiánu
* sůl, mletý pepř
* 150 g créme fraiche
* 3 vejce

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zapékací formu vymažeme olejem.
2. Omyjeme cukety a rajčata a obojí nakrájíme asi na centimetrové plátky.
3. Střídavě pokládáme jednu vrstvu cuket a jednu rajčat. Vrstvy posypeme asi polovinou sýra a tymiánu a ochutíme solí a pepřem. Créme fraiche smícháme s vejci a touto směsí zalijeme zeleninu, posypeme zbytkem sýra.
4. Ve vyhřáté troubě zapékáme dozlatova 15 až 25 minut. Špagety s krevetami a česnekem

Špagety s krevetami a česnekem

Špagety s krevetami a česnekem.

Příprava a vaření: 20 minut

Pro 4 osoby

* 400 g špaget
* sůl
* 1 malá cibule
* 3 vyzrálá rajčata
* 1 polévková lžíce másla
* 300 g krevet, vyloupaných
* 100 ml smetany, minimálně s 30% obsahem tuku
* mletý pepř
* 100 g smetany
* 1/2 svazku česneku medvědího

1. Špagety uvaříme al dente ve slané vodě. Mezitím oloupeme cibuli a česnek a nasekáme najemno.
2. Omyjeme rajčata a nakrájíme je na kostičky. Rozehřejeme máslo na pánvi a lehce v něm podusíme cibulovo - česnekovou směs. Přidáme krevety a za míchání je také krátce podusíme.
3. Následně přimícháme rajčata, přelijeme smetanou, dochutíme pepřem a solí a přivedeme k varu. Dále vmícháme smetanu, omáčku dochutíme a smícháme s na proužky nakrájeným česnekem medvědím. Špagety slijeme a ihned smícháme s omáčkou, naservírujeme na talíře a podáváme.

Salát z červené řepy s cibulí a kozím sýrem

Salát z červené řepy s cibulí a kozím sýrem.

Příprava: 15 minut + pečení 50 minut

* 1 kg mladé červené řepy
* 4 červené cibule
* 1 čajová lžička celého pepře
* 1 čajová lžička semínek koriandru
* 2 čajová lžička hořčičného semínka
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* sůl
* 100 ml zeleninového vývaru
* 1 špetka cukru
* citronová šťáva
* 60 g strouhaného kozího sýra, např. Crottin de Chavignol

Tip

Ano, víme, že tenhle recept za dvacet minut nestihnete. Patří k těm, které si můžete o víkendu připravit a potom už upečenou řepu různě upravovat a využívat jako přílohu, do salátů nebo samotnou.

 1. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Omyjeme a oloupeme červenou řepu. Část listů omyjeme a připravíme si je na stranu k pozdějšímu zdobení. Oloupeme cibuli a nahrubo nakrájíme. Celý pepř, koriandr a hořčičná semínka podrtíme nahrubo ve hmoždíři a s olejem vmícháme do zeleniny. Ochutíme solí a vložíme do zapékací formy. Polijeme vývarem a přikryjeme alobalem. V troubě zapékáme asi 50 minut doměkka. Na posledních 5 minut sundáme alobal a za občasného zamíchání necháme šťávu zcela vypařit.
3. Dochutíme cukrem a citronovou šťávou, servírujeme na listy ozdobený talíř a posypeme sýrem.

Zapékaný mangold s kousky kuřete

Zapékaný mangold s kousky kuřete.

Příprava a vaření: 20 minut

* 1 kg mangoldu
* sůl
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 filety z kuřecích prsou, každý cca. 120 g
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* muškát
* mletý pepř
* 100 ml smetany
* 100 g créme frasche
* 100 g strouhaného sýra

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Umyjeme mangold, listy odtrháme od stonku a pokrájíme na proužky.
2. Nejprve stonky blanšírujeme (povaříme 1-2 minuty ve slané vodě), poté přidáme proužky listů a vaříme další 1-2 minuty. Vše scedíme a necháme vychladnout.
3. Oloupeme cibuli a česnek, cibuli pokrájíme na proužky a česnek na plátky. Omyjeme kuřecí prsa, osušíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli a česnek zpěníme na horkém oleji, přidáme kuřecí maso, krátce ho osmahneme a přidáme mangold. Ochutíme solí, pepřem a muškátem a vše vložíme do zapékací mísy.
4. Smetanu smícháme s créme frasche a se sýrem, také dochutíme solí, pepřem a muškátem a přelijeme tím směs. V troubě zapékáme 15 až 20 minut dozlatova.







Nejčtenější

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Miroslav Dubovický
Čech Dubovický má nejhezčí tělo v Evropě a druhé nejkrásnější na světě

Bronzový Muž roku 2016 Miroslav Dubovický (25) uspěl na světové soutěži krásy. Českou republiku reprezentoval v soutěži Men Universe. Model, trenér a kickboxer...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Zuzana je odsouzená za podvody na 18 let.
Jsem nebezpečná tím, že vím, jak vydělat peníze, tvrdí zlodějka Zuzana

Osm měsíců sledoval televizní štáb život několika vězeňkyň ze tří českých ženských věznic. V posledním díle seriálu Holky pod zámkem je podmínečně - 22 měsíců...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Křupavé asiago s plněnou cuketou
Sýrové menu podle šéfkuchaře: pravé italské rizoto i luxusní smažák

Kvalitní sýr dokáže jídlo povýšit, ale klidně být i jeho chutným základem. Následující menu sestavil šéfkuchař Leonardo di Clemente, jehož tvorbu můžete...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama
Svatební líčení krok za krokem: Namalovat se zvládnete i sama

V den D budete nejkrásnější i bez toho, abyste utratila majlant za profesionálního vizážistu. Ono totiž líčení pro nevěsty není zas taková věda. Jen se držte pá... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.