Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Levné, ale dobré. Recepty na jídla za pár korun

  0:40aktualizováno  0:40
Za pár korun hodně muziky - české jídelní lidovky uvaříte levně, a přitom si pochutnáte. Občas tedy musíte přivřít oči nad kalorickými hodnotami, ale proč výjimečně nezhřešit.

Buřty na černém pivu

Buřty na černém pivu.

Příprava: 20 minut + pečení 3 hodiny

Pro 6-8 osob

• 1 kg špekáčků
• 1 kg cibule
• 2 zelené pálivé papriky
• 1 l černého piva
• 1/2 l kečupu
• 3 lžíce rajského protlaku
• 2 lžičky chilli omáčky
• 1 sklenice beraních rohů

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Špekáčky oloupeme a pokrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme je stopek, jádřinců a pokrájíme je.
2. V míse promícháme pivo, kečup, rajský protlak a chilli omáčku.
3. Pekáč vyložíme špekáčky, cibulí, paprikou a beraními rohy, zalijeme pivní směsí a zakryté pečeme hodinu.
4. Po hodině pečení pekáč odkryjeme, teplotu snížíme na 180 °C a buřty dopečeme další dvě hodiny.

Lečo

Lečo.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 6 paprik
• 6 středních rajčat
• 1 velká cibule
• 50 g slaniny
• 1 pikantní klobáska
• 1 lžíce sádla
• sladká paprika
• 4 vejce

1. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme stopek a jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě a oloupeme, pokrájíme na měsíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nadrobno pokrájíme. Klobásku nakrájíme na plátky.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme sádlo, přihodíme kostičky slaniny, cibuli, kterou orestujeme, zasypeme sladkou paprikou, promícháme, přihodíme proužky papriky, ochutíme solí, pepřem, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Na jiné menší pánvi nasucho dokřupava opečeme plátky klobásky.
4. Přidáme rajčata a společně dusíme doměkka. Necháme odpařit většinu šťávy.
5. V misce rozmícháme vejce, přilijeme k leču a promícháme, dokud vejce neztuhnou. Ozdobíme opečenými plátky klobásky.

Květákový mozeček

Květákový mozeček.

Příprava: 10 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

• 1 střední květák
• 1 střední cibule
• sůl
• 1 lžíce sádla
• kmín
• 8 vajec
• pepř
• čerstvá petržel
• pažitka
• 1 natvrdo uvařené vejce

1. Květák propláchneme, rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky.
2. Rozebraný květák dáme vařit do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka.
3. Květák scedíme, necháme okapat a nadrobno pokrájíme nebo rozšťoucháme.
4. Na pánvi rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm cibuli s kmínem, přidáme květák, společně opečeme a zalijeme vejci rozšlehanými se solí a špetkou pepře.
5. Směs mícháme, dokud se vejce nesrazí. Podáváme s vařenými brambory nebo s chlebem ozdobené nasekanou petrželí, pažitkou a plátky uvařeného vejce.

Bramborák

Bramboráky.

Příprava: 40 minut + smažení 40–50 minut

Pro 4 osoby

• 1 kg moučných brambor
• 3–4 stroužky česneku
• 2 velká vejce
• 4–6 lžic hladké mouky
• sůl, pepř
• majoránka
• olej nebo sádlo na smažení
• 4 silnější plátky šunky

1. Brambory oloupeme, opláchneme a nastrouháme. Z nastrouhaných brambor slijeme přebytečnou tekutinu.
2. Česnek oloupeme, prolisujeme. Brambory promícháme s vejci, moukou, česnekem, solí, pepřem a dochutíme majoránkou. Mouku přidáváme postupně, záleží na tom, jak jemně jsou brambory nastrouhané a kolik ještě obsahují vody.
3. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje nebo sádla a malou sběračkou nalijeme těsto a urovnáme ho spodkem sběračky na tenkou placku. Opékáme po obou stranách dozlatova.
4. Hotové bramboráky pokládáme na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby odsály přebytečný tuk.
5. Plátky šunky opečeme na grilovací pánvi a podáváme je s bramboráky.

Buřtguláš s bramborem

Buřtguláš s bramborem.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

• 500 g buřtů
• 1 velká cibule
• 3/4 kg brambor
• 2 lžíce sádla
• 2 lžíce hladké mouky
• sůl, pepř
• sladká paprika
• pálivá paprika
• kmín
• 1 bobkový list
• 2 lžíce rajského protlaku
• majoránka
• 1 stroužek česneku

1. Buřty oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo na kolečka. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky.
2. Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky.
3. V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme na něj cibuli, orestujeme, přidáme buřty, společně opečeme, zasypeme moukou, promícháme, přidáme papriku a podlejeme vroucí vodou a krátce společně provaříme.
4. Do hrnce přidáme brambory, kmín, bobkový list a společně povaříme, dokud nejsou brambory měkké.
5. Do hotového guláše prolisujeme stroužek česneku a přidáme sušenou majoránku.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Nejzdravější jídelníčky světa. Po boku Japonska najdete Dánsko i Francii

Řecko, Itálie nebo Japonsko jsou svými jídelníčky známé, národy severní Evropy a západní Afriky už méně. Všechny si ale zaslouží přední příčky na seznamu zemí,...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Lorna byla svědkem matčiny závislosti na drogách
Musela jsem přihlížet tomu, jak mámu ničí drogy, říká dcera Garlandové

Herečka a zpěvačka Lorna Luftová (64) je dcerou hollywoodské hvězdy Judy Garlandové, která zemřela v pouhých sedmačtyřiceti letech. Za její brzký odchod podle...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Na ulici je poznáte stěží, 7 typů singles: od mamánků po samožery

Nezadaného muže s jistotou na ulici nepoznáte. Špinavé boty mohou mít nejrůznější důvody, stejně tak zmačkané oblečení. Ačkoliv to už by mohlo být...  celý článek

Další z rubriky

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit
Síla make-upu: 8 proměn, kterým se nechce věřit

Make-up svede s vaší tváří divy. To ostatně ví každý, kdo jen prolistuje módní magazín. Neuvěřitelné proměny už dávno nejsou jen výsadou celebrit. Jak dokazuje ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.