|
Neděle: Zeleninový nákyp
Příprava: 20 minut + 40 minut pečení
Pro 4 osoby
* 6-8 vajec
* 3 pastiňáky
* 2 mrkve
* 300 g brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce nasekané petržele
* špetka kardamomu
* špetka skořice
* špetka fenyklových semínek
* sůl, pepř
1. Vajíčka rozmícháme s petrželí, osolíme a opepříme. Mrkve a pastniňáky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Zeleninu necháme v rozpáleném oleji zpěnit a ochutíme kořením.
2. Zeleninu přendáme do formy vymazané olejem a zalijeme rozmíchanými vajíčky. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.
Sobota: Salát z červené řepy s fetou
Příprava: 55 minut
Pro 4 osoby
* 6 červených řep
* 200 g čerstvého špenátu
* 200-250 g sýru feta
* 3 lžíce oleje z pšeničných klíčků (lze nahradit olivovým olejem)
* 5 lžic malinového octa (lze nahradit vinným)
* sůl, bílý pepř
* na špičku nože sypaného bujonu
* na špičku nože nastrouhané citronové kůry
* 2-3 lžíce vody
* 2 lžíce nasekané pažitky
1. Řepu pořádně omyjeme a v lehce osolené vodě ji asi 40 minut vaříme. Slijeme, osušíme a nakrájíme natenko. Vložíme s octem do mísy. Špenát omyjeme, necháme oschnout a přidáme k řepě. Fetu natrháme na malé kousky.
2. Vodu smícháme s olejem, bujónem, citronovou kůrou, přidáme pažitku a směs osolíme a opepříme. Olejový základ vmícháme k řepě a špenátu, řádně promícháme a posypeme kousky fety.
Pátek: Pomerančové carpaccio
Příprava: 10 minut
Pro 1 osobu
* 1 menší nebo půl velkého pomeranče
* 2 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce nesolených pistácií
* 1 lžička medu
1. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta vyskládáme na talíř, zakápneme zakysanou smetanou, medem a posypeme oříšky.
Čtvrtek: Pečené brambory s bylinkovým tvarohem
Příprava: i s pečením 65 minut
Pro 4 osoby
* 8-12 středně velkých polouvařených brambor
* 250g tvarohu
* 2 lžíce creme fraiche nebo zakysané smetany
* pepř a sůl
* 3 lžíce směsi nasekaných bylinek (petržel, bazalka, kopr...)
* pár listů salátu
* 8 malých rajčat
1. Brambory omyjeme, osušíme a zabalené do alobalu vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů, pečeme asi 40-45minut. Mezitím smícháme tvaroh, creme fraiche, sůl, pepř a bylinky a necháme chvíli stát. Salátové listy omyjeme a osušíme. Rajčata rozpůlíme.
2. Hotové brambory vyndáme z fólie a z jedné strany každou křížem nařízneme. Do vytvořené díry vložíme vrchovatou lžíci ochuceného tvarohu.
3. Salátové listy a rajčata dáme do misek a na zeleninu klademe upečenou bramboru. Ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Středa: Ostrý salát s hovězím
Příprava: 10 minut + asi 15 minut dušení
Pro 4 osoby
* 3 bifteky (1 cca 150 g)
* sůl
* pepř
* 4 lžíce oleje
* 6 lžic sojové omáčky
* 6 rajčat (asi 500 g)
* 1 salátová okurka
* 1 červená chilli paprička
* 2 lžíce najemno nakrájených koriandrových lístků
* 1 svazek jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* šťáva ze 2 limetek
1. Bifteky osolíme, opepříme a na lžíci rozpáleného oleje opečeme z každé strany 2-3 minuty, vyndáme a necháme asi minutu odpočívat. Poté je nakrájíme na velmi tenké proužky. Výpek promícháme se sojovou omáčkou, necháme povařit a odstavíme.
2. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Papričku zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Zeleninu, chilli papričku a maso promícháme v míse.
3. Jarní cibulku nakrájíme na šikmo na kolečka. Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Sojový základ, limetkovou šťávu a zbytek oleje promícháme a vmícháme do salátu,posypeme koriandrem.
Náš tipČervené maso lze nahradit kuřecím či krůtím. Vynechat můžete i chilli papričku a místo ní použít červenou kapii. |
Úterý: Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou
Příprava: 15 minut + 25 minut pečení
Pro 4 osoby
* 400 g brambor
* 400 g brokolice
* 200 g žampionů
* 1 velké rajče
* 600 g kuřecích prsou
* 2 lžíce kečupu
* 2 lžičky olivového oleje
* sůl
* pepř
* 300 g jogurtu
* 4 lžíce nakrájené pažitky
* 2 lžičky citronové šťávy
1. Brambory oloupeme,omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Brokolici rovněž omyjeme, očistíme a rozdělíme do malých růžiček. Houby očistíme a rozpůlíme. Rajče omyjeme a rozkrájíme na dílky. Kuřecí prsa nakrájíme na osm tenkých špalíčků.
2. Připravíme si 4 kusy alobalu o rozměrech asi 30x20 cm a potřeme jej na lesklé straně olejem. Brambory vložíme vždy do středu alobalu, lehce osolíme,na ně naskládáme kousky masa, brokolici, rajčatové kousky a žampiony, dochutíme solí a pepřem a zakápneme kečupem.
3. Alobal zabalíme, konce srolujeme tak, aby se balíček nerozevíral. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 25 minut. Jogurt smícháme s pažitkou a citronovou šťávou, osolíme,opepříme a podáváme v extra misce.
Náš tipBrokolici nahraďte květákem, který na pár minut dáte vařit do páry, aby trochu změkl. Pro pikantnější chuť přidejte do jídla pár kapek chilli omáčky. |
Pondělí: Wrap s krůtí šunkou a špenátem
Příprava: 10 minut + 10 minut vaření
Pro 2 osoby
* 6 lžic celozrnné pšeničné mouky
* 100 ml vody
* 1 bílek
* sůl
* pepř
* olivový olej
* 125 g špenátu
* 1 jarní cibulka
* 60 g krůtí šunky
* 2 lžíce čerstvého sýru (lučina, philadelphia)
* 1 lžička citronové šťávy
1. Mouku smícháme s vodou, trochou soli, bílkem a lžičkou olivového oleje a necháme asi 10 minut odpočívat.
2. Špenát omyjeme, očistíme, necháme krátce povařit ve vroucí vodě, slijeme, zprudka ochladíme, osušíme a nakrájíme najemno.
3. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Krůtí šunku pokrájíme na tenké proužky. Čerstvý sýr promícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem.
4. Na nepřilnavé pánvi opečeme dvě palačinky a teplé je uchováváme v troubě nahřáté na 80°. Potřeme je ochuceným čerstvým sýrem a obložíme šunkou, špenátem a jarní cibulkou, srolujeme a servírujeme.