Doporučujeme

Řecký salát s olivami

Řecký salát s olivami | foto: Stockfood.cz

8. díl jarní diety: k večeři si dejte řecký salát s olivami

  • 6
Řecký salát s olivami je k večeři to pravé. Pokud ale nestačí zbytku rodiny, rozpečte jim k němu bagetu s olivovým olejem a česnekem. Stejně ochucený můžete podávat i prohřátý řecký chléb pita.

CHCETE HUBNOUT S NÁMI? ČTĚTE ZDE a ZDE

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut

* 1 hlávkový salát, např. římský
* 1 zelená paprika, asi 200 g
* 4 rajčata, asi 400 g
* 1 salátová okurka, asi 200 g
* 1 červená cibule, asi 100 g
* 100 g oliv, černých i zelených
* hrst zelené petrželky a oregana
* 1 lžíce nakládaného zeleného pepře
* 200 g sýra feta
* 2 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu
* 1 stroužek prolisovaného česneku

1. Všechnu zeleninu omyjeme a osušíme. Listy salátu natrháme do mísy. Papriku rozkrojíme, odstraníme semeník a nakrájíme na proužky. Z rajčat vykrojíme zelený střed u stopky a nakrájíme je na klínky. Okurku oloupeme, u mladé okurky můžeme nechat i slupku, podélně ji rozčtvrtíme a překrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky.

2. Nakrájenou zeleninu přidáme do mísy na listy salátu, posypeme usekanými bylinkami, přidáme olivy, zelený pepř bez nálevu a na kostičky nakrájenou fetu.

3. V misce prošleháme olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a sůl na zálivku. Salát přeléváme zálivkou až při podávání.

DENNÍ JÍDELNÍČEK

Snídaně: 30 g müsli + 150 g bílého jogurtu (1 100 kJ)
Svačina: 250 g ananasu (490 kJ)
Oběd: 150 g rybích prstů + 100 g bramborové kaše + 100 g zelného salátu (1 753 kJ)
Svačina: Zmrzlina jahodovo-tvarohový Mrož (520 kJ)
Večeře: 1 porce řeckého salátu (1 076 kJ)
CELKEM: 4 936 kJ


  • Vybrali jsme pro Vás