Mrkvový salát s rozinkami
Příprava: 50 minut + vaření 6 minut
Pro 4 osoby
* 5 větších mrkví
* 1 šalotka
* 100 g rozinek
* 7 lžic oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1/2 lžičky mletého římského kmínu
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* čerstvá máta
1 027 kJS vhodnou přílohou, nejlépe vařenými bramborami, máte oběd i pro nejpřísnějšího dietika. |
1. Očištěné mrkve nakrájíme na plátky škrabkou na brambory. Šalotku oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, orestujeme na něm šalotku, přihodíme mrkev, společně opékáme 3-4 minuty. Přihodíme rozinky, zakryjeme a stáhneme z plotny.
3. V misce prošleháme zbylý olej s octem, římským kmínem a solí.
4. Mrkev s rozinkami promícháme s dresinkem, dochutíme čerstvě mletým pepřem a necháme asi 15 minut odstát.
5. Mátu omyjeme, osušíme a natrháme. Mrkev rozdělíme do misek a ozdobíme mátou.
TipPřipravte zálivku z pěti lžic majonézy, lžíce citronové šťávy a lžíce olivového oleje, soli a bílého pepře. |
Mrkev s kuskusem a pomerančem
Příprava: 30 minut + vaření 5-7 minut
Pro 4 osoby
* 2 pomeranče
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 a 1/2 hrnku kuskusu
* sůl, pepř
* 2 svazky mladé mrkvičky
1 148 kJTahle večeře je tak dietní, že si ušetříte kalorie ještě na skleničku vína nebo čtvereček čokolády. |
1. Z jednoho omytého pomeranče ostrouháme kůru- jednu lžičku. Vymačkáme z něj šťávu.
2. V hrnci zahřejeme dva hrnky vody, dvě lžíce pomerančové šťávy, olej a přivedeme k varu.
3. Vmícháme kuskus a stáhneme z plotny. Necháme vsakovat tekutinu, občas promícháme. Po 12 minutách vmícháme zbytek pomerančové šťávy a dochutíme solí a pepřem.
4. Omyté a očištěné mrkvičky povaříme nad parou 5-7 minut. Druhý pomeranč rozpůlíme a vyřežeme z něj dužinu.
5. Teplý kuskus promícháme s kousky pomeranče, rozdělíme do misek a ozdobíme mrkvičkami.
TipPřipravte si kuskus nasladko, vmíchejte do tekutiny tři lžíce medu, namočené a pokrájené sušené meruňky a rozinky, vynechte sůl a pepř. Pomeranče kupte v bio kvalitě. |
Teplý mrkvový salát
Příprava: 30 minut + vaření 4-6 minut
Pro 4 osoby
* 2 lžičky římského kmínu
* čerstvá petržel
* 2 lžíce olivového
* 3 lžičky hnědého třtinového cukru
* 3 lžíce citronové šťávy
* 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
* sůl
* špetka mleté sladké papriky
* 1 kg mrkve
* 1 cibule
* olej
565 kJLehká druhá večeře, případně svačina tak hodinu před cvičením. Dodá energii, ale nezatíží žaludek. |
1. Na suché pánvi zahřejeme několik minut římský kmín, dokud se nerozvoní a trochu nezhnědne.
2. Ještě horký ho utlučeme v hmoždíři. Petržel najemno nasekáme.
3. V misce promícháme petržel, olej, cukr, citronovou šťávu, kůru, špetku soli, římský kmín a papriku.
4. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na silnější kolečka. Kousky mrkve dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu, po 4-6 minutách varu slijeme.
5. Mrkev zalijeme dresinkem a přikryjeme pokličkou.
6. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, rozebereme na kroužky a osmažíme v rozpáleném oleji.
7. Salát podáváme teplý, ozdobený opečenými cibulovými kroužky.
Thajský mrkvový salát
Příprava: 30 minut + chlazení 1 hodina
Pro 4 osoby
* 80 g nesolených arašídů
* 1 lžíce oleje
* 1 limetka
* 2 lžíce hnědého cukru
* 2 lžíce pomerančové šťávy
* 1/4 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
* snítka čestvého koriandru
* 6 větších mrkví
* hrst čerstvých sojových klíčků
961 kJExotický salát pro chvíle, kdy vás honí mlsná. Můžete přidat dvě lžíce lehké majonézy. |
1. Arašídy nahrubo nasekáme a orestujeme na pánvi na lžíci oleje.
2. Z limetky vymačkáme šťávu, promícháme s cukrem, pomerančovou šťávou a pomerančovou kůrou.
3. Koriandr nasekáme nebo natrháme. Mrkev nastrouháme.
4. V míse promícháme nastrouhanou mrkev, koriandr, sójové klíčky, přidáme polovinu zálivky a necháme hodinu vychladit.
5. Před podáváním promícháme s orestovanými arašídy a pokapeme zbylou zálivkou.
TipPřidejte uvařené skleněné nudle a nasekanou chilli papričku - získáte výživný pikantní oběd. |
Marinovaná mrkev
Příprava: 45 minut + vaření 6 minut + chlazení 24 hodin
Pro 4 osoby
* 800 g mrkve
* 1 šalotka
* 2 celerové výhonky
* 200 g rajčatové passaty
* 6 lžic medu
* 6 lžic vinného octa
* 1 lžíce oleje
* 1 lžička dijonské hořčice
* sůl, pepř
* 100 g piniových oříšků
* 1 lžíce olivového oleje
1 673 kJPikantní oběd, na dietní poměry i dostatečně sytý, můžete ještě obohatit čerstvou bazalkou. |
1. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka, zalijeme studenou vodou a povaříme asi 6 minut.
2. Šalotku oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenká kolečka.
3. Celerové výhonky omyjeme a pokrájíme příčně na plátky. V menším hrnci promícháme passatu, med, ocet, olej, hořčici, sůl a pepř a přivedeme k varu.
4. Do větší mísy vložíme horkou mrkev, pokrájenou syrovou zeleninu a vše zalijeme horkou marinádou. Zakryjeme, necháme vychladnout a marinujeme v chladu 24 hodin.
5. Před podáváním orestujeme dáváním piniové oříšky na lžíci rozpáleného oleje a posypeme jimi marinovanou mrkev.
Mrkvový salát se zelím a kapary
Příprava: 40 minut + chlazení 4 hodiny
Pro 4 osoby
* 1/2 kg hlávkového zelí
* 1 stroužek česneku
* 1 lžička dijonské hořčice
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce bílého vinného octa
* 6 lžic olivového oleje
* 500 g mrkve
* 2 lžíce kaparů
1 112 kJKyselá a zajímavá chuť vynikne i jako příloha k vařeným bramborám. (dvěma). Tak vznikne zdravý oběd. |
1. Zelí nakrouháme a zalijeme ledovou vodou, po 15 minutách slijeme a necháme okapat. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Společně prošleháme hořčici, sůl, pepř, citronovou šťávu, česnek, ocet a olej.
3. Očištěnou mrkev nastrouháme. V míse promícháme zeleninu s dresinkem a kapary, zakryjeme a necháme alespoň 4 hodiny odležet.
Mrkvový salát s celerem
Příprava: 20 minut + vaření 5 minut + chlazení 2 hodiny
Pro 4 osoby
* 1 střední bulva celeru
* šťáva z jednoho citronu
* 8 velkých mrkví
* 2 snítky petrželové natě
* sůl, pepř
* olivový olej
507 kJJako svačina schovaná v krabičce přijde vhod odpoledne, kdy nás nejčastěji přepadají chutě. |
1. Celer oloupeme, překrojíme a necháme ho povařit asi 4-5 minut se lžičkou citronové šťávy.
2. Mrkev očistíme a i s celerem nakrájíme na jemné nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.
3. Petržel jemně nasekáme. Zeleninu promícháme, ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, zakápneme olejem, zasypeme nasekanou petrželkou a necháme vychladit.
Mrkev s kedlubnou
Příprava: 20 minut + vaření 3-5 minut + chlazení 1 hodina
Pro 4 osoby
* 2 střední kedlubny
* 6 mrkví
* 3 polévkové lžíce olivového oleje
* špetka mletého kmínu
* špetka skořice
* sůl
* bílý pepř
* čerstvá petržel
598 kJNamažte si k tomuto salátu tmavý chleba s tvarohem a posypte si oboje pažitkou nebo hladkou petrželí. |
1. Kedlubnu oloupeme, rozpůlíme a pokrájíme na plátky. Očištěnou mrkev nakrájíme na silnější kolečka.
2. Zeleninu vsypeme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a povaříme v lehce osolené vodě asi 3-5 minut.
3. Uvařenou zeleninu necháme dobře okapat, případně osušíme v utěrce.
4. Promícháme s olivovým olejem a kořením, citronovou šťávou a ozdobíme petrželovou natí a necháme hodinu vychladit.
Chřestový salát s mrkví
Příprava: 20 minut + vaření 5 minut
Pro 4 osoby
* 1 stroužek česneku
* 1 malá chilli paprička
* sůl
* hrst čerstvých petrželových listů
* 100 ml olivového oleje
* 400 g mladé mrkve
* 200 g zeleného chřestu
* 200 g bílého chřestu
* 1 citron
1 093kJK večeři si můžete dát o polovinu větší porci, k obědu se rozmazlit dvěma plátky česnekové bagety. |
1. Česnek oloupeme, chilli papričku podélně rozřízneme a vyškrábneme semínka. Petrželové listy omyjeme, menší část natrháme na ozdobu, větší najemno pokrájíme. Česnek a papričku nasekáme, utřeme se solí a postupně přišleháme olej.
2. Mrkev a chřest očistíme, mrkev podélně přepůlíme.
3. Do vroucí osolené vody dáme vařit mrkev, po minutě přidáme chřest a společně povaříme další minutu.
4. Zeleninu slijeme, zchladíme ve studené vodě a osušíme. Citron nakrájíme na měsíčky.
5. V míse promícháme zeleninu s dresinkem, posypeme natrhanou petrželkou a podáváme s měsíčky citronu.
Mrkvový salát s kmínem a koriandrem
Příprava: 75 minut + vaření 2-3 minuty
Pro 4 osoby
* 1 kg mrkve
* 2 stroužky česneku
* sůl
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžička mletého kmínu
* špetka celého kmínu
* 2 lžičky citronové šťávy
* čerstvý koriandr
732 kJKoriandr dělá z tohoto receptu gurmánskou svačinku pro náročné nebo druhou večeři na oslavu. |
1. Omytou a očištěnou mrkev nakrájíme škrabkou na tenké plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme.
2. Mrkev povaříme v páře asi 2-3 minuty, mrkev by neměla být měkká, ale křupavá.
3. V malém kastrůlku zahřejeme olej, přidáme česnek, kmín a společně minutu prohřejeme.
4. Ještě teplou mrkev promícháme v míse s horkým ochuceným olejem, přilijeme citronovou šťávu a zakryjeme. Necháme asi hodinu odležet při pokojové teplotě. Před podáváním ozdobíme čerstvým natrhaným koriandrem.