Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zdravé cukroví: upečte letos bez hory hladké mouky a bílého cukru

  0:49aktualizováno  0:49
Vyzkoušejte letos cukroví, jehož základem nejsou náhražky, polotovary a jiná chemie a vašemu tělu namísto prázdných kalorií dodá prospěšné látky. Výživová poradkyně Jana Vašáková už léta při pečení nepoužívá hladkou mouku a bílý cukr byste v její kuchyni marně hledali. A tady je jejích pět osvědčených receptů.

Perníčky z žitné mouky. | foto: Archiv

Perníčky z žitné mouky

Perníčky z žitné mouky.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 minut

* 250 g hladce namleté žitné mouky
* 50 g másla
* 1 celé vejce
* 3 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu
* 2 lžíce mléka
* 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu
* 1 lžička kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* špetka namletého hřebíčku a skořice

1. Změklé máslo utřeme s medem nebo sirupem, mlékem a celým vejcem. Přidáme mouku smíchanou s kořením, citronovou kůrou a s práškem do pečiva.
2. Vypracujeme v hladké těsto. Vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však dvě hodiny.
3. Z těsta vyválíme 3-5 mm silný plát a vykrajujeme libovolné tvary.
4. Pečeme na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou.
5. Vychladlé perníčky uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou perníčky potřebovat minimálně 7 dnů, ideálně čtrnáct.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky.

Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10-15 minut

* 280 g hladce namleté pohankové mouky
* 200 g másla
* 1 bio vanilkový cukr
* 100 g moučkového třtinového cukru
* 120 g nastrouhaných vlašských ořechů

1. Do mouky přidáme změklé máslo, vanilkový a moučkový cukr (toho si necháme trochu bokem na obalení). Nakonec přisypeme vlašské ořechy, zpracujeme těsto a necháme jej odležet do druhého dne v chladu.
2. Z těsta vytvoříme váleček o průměru dva centimetry a nakrájíme jej kolmo na pravidelné díly. Z nich vytvarujeme rohlíčky a naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem.
3. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova - přibližně 10-15 minut. Ještě teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
4. Poté je necháme uležet v suchu a chladu asi čtrnáct dní.

Zázvorové sušenky

Zázvorkové sušenky.

Příprava: 20 minut + pečení 15 minut

* 60 g másla
* 3-4 lžíce medu nebo javorového sirupu
* 125 g pohankové mouky
* 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
* 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu

1. V kastrůlku popustíme máslo, přidáme med nebo sirup, necháme vše rozpustit a dobře promícháme. Směs sundáme z ohně a necháme vychladnout.
2. Do mísy prosejeme mouku, přimícháme zázvor a prášek do pečiva. Směs promícháme, přidáme vychladlé máslo s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto.
3. Vyválíme kuličky ve velikosti ořechu a naskládáme je na pečicím papírem vyložený plech. Válečkem nebo dlaní kuličky lehce zploštíme.
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut. Hotové zázvorky necháme vychladnout a uložíme v chladu a suchu.

Linecká kolečka

Linecká kolečka.

Příprava: 15 minut + odležení minimálně 12 hodin + pečení 15 minut

* 170 g másla
* 60 g moučkového třtinového cukru
* 2 žloutky
* 1/2 lžičky kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* 210 g hladce namleté pšeničné mouky
* domácí marmeláda na slepování

1. Do změklého másla přidáme moučkový třtinový cukr, žloutky a kůru z nechemicky ošetřeného citronu. Promícháme s moukou a vypracujeme v těsto. Vložíme do svačinového sáčku a necháme v chladu uležet do druhého dne, minimálně však 12 hodin.
2. Těsto vyválíme na pečicím papíru na asi 2 mm silný plát. Pokud by se těsto lepilo, můžeme jej přikrýt ještě jednou vrstvou pečicího papíru nebo potravinovou fólií a válečkem vyválet. Tvořítkem vykrajujeme kolečka, do poloviny z nich vykrojíme uprostřed malé kolečko.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C přibližně 15 minut, do růžova. Vychladlá kolečka slepíme marmeládou.
4. Linecká kolečka uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení í bude linecké cukroví potřebovat 14 až 21 dnů.

Kuličky z vloček a brusinek

Kuličky z vloček a brusinek.

Příprava: 20 minut

* 100 g ovesných vloček
* 100 g sušených jablek
* 60 g brusinek
* 100 g rozemletých dětských bezlepkových piškotů
* 80-100 g másla dle pojitosti
* špetka skořice a rozemletého hřebíčku
* šťáva z citronu a špetka kůry z nechemicky ošetřeného citronu
* kokos na obalení

1. Sušená jablka necháme na pár hodin namočená ve vodě.
Poté je slijeme, umeleme a smícháme na vodě s opraženými a rozemletými ovesnými vločkami.
2. Přidáme rozemleté dětské piškoty, brusinky, koření, šťávu a kůru z citronu, máslo a zaděláme hmotu, ze které vytvarujeme kuličky. Místo brusinek můžeme použít např. sušené švestky nebo meruňky.
3. Kuličky podle chuti obalíme v kokosu, a pokud je nesníme hned, vložíme je do krabice s papírovým ubrouskem a skladujeme na suchém a chladném místě.

Autor:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.