Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Přehlížený pašák zázvor. Skvělý je v marinádě i se skleněnými nudlemi

aktualizováno 
Komu zima zalézá za nehty a pod košili, ten určitě ocení recepty, které ho najednou nasytí, zahřejí a ještě posílí imunitu. To všechno dovede jedna nenápadná ingredience. Zázvor vám bude chutnat nejen k masu, ale také v sladkém chlebu nebo na asijský způsob.

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem | foto: Profimedia.cz

Celozrnný sladký chléb s ovocem, ořechy a zázvorem

Ingredience na 1 velký nebo 2 malé bochníky:

Celozrnný sladký chléb s ovocem, ořechy a zázvorem
  • 300 g sušeného ovoce (švestky, jablka, meruňky...)
  • 500 ml vody 
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g mandlí
  • 100 g kandovaného zázvoru
  • 100 g rozinek
  • 75 g krupicového cukru
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce tuzemáku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 150 celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Pracovní postup:

  1. Sušené ovoce nasypeme do mísy a zalijeme vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme přes noc odležet.
  2. Druhý den ovoce slijeme a nakrájíme nadrobno. Smícháme ho s nahrubo nasekanými ořechy, kandovaným zázvorem, rozinkami, cukrem, kořením, tuzemákem a citronovou šťávou.
  3. Do hrnečku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a několik lžic mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Obě mouky, kakao, špetku soli a rozpuštěné máslo promícháme v míse, pak zapracujeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Nejlépe pomocí robota s hnětacími háky vypracujeme hladké pružné těsto. Pokud je to potřeba, přidáme trochu mléka.
  5. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme nejméně 30 minut na teplém místě kynout.
  6. Potom do těsta zapracujeme směs ořechů, koření a ovoce a vytvoříme jeden velký nebo dva menší bochníky.
  7. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo do chlebové formy, opět zakryjeme a necháme ještě půl hodiny kynout.
  8. Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní plech s chlebem. Asi po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme asi 50 minut.

Tip: Před pečením můžete chleba potřít rozšlehaným vejcem a posypat nasekanými ořechy.

Kuřecí paličky v pikantní marinádě

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí v paličky v pikantní marinádě
  • 8 kuřecích paliček
  • 3 cm kousek čerstvého zázvoru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce portského vína
  • 2 lžíce worcesterské omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme a kůži na několika místech lehce nařízneme, aby do nich lépe pronikla marináda.
  2. Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Dáme do misky a přidáme ještě koření, portské víno, worcesterskou omáčku a olivový olej. Podle chuti osolíme a opepříme.
  3. Vzniklou marinádou ze všech stran potřeme připravené paličky, vložíme je do uzavíratelné nádoby, přelijeme zbylou marinádou a necháme v chladu odležet do druhého dne.
  4. Marinované paličky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem nebo na mřížku, pod kterou jsme umístili nádobu na kapající tuk, a pečeme na 180 °C asi 20 minut z každé strany.
  5. Podáváme s opečenými bramborami, rýží nebo čerstvým pečivem. Na stůl můžeme rozložit různé omáčky nebo třeba mangové či švestkové čatní.

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem

Ingredience na 4 porce:

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem
  • 400 g sušených skleněných nudlí
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 300 g hub šitaké
  • 1 velká cibule
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • velký svazek koriandru
  • 1 chilli paprička
  • 100 g bambusových výhonků
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce rybí omáčky

Pracovní postup:

  1. Nudle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a promícháme s troškou sezamového oleje, aby se neslepily.
  2. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a zázvor oloupeme a nasekáme na nudličky. Koriandr nasekáme najemno. Pokrájíme také chilli papričku.
  3. V hluboké pánvi, ideálně typu wok, rozpálíme arašídový olej a zpěníme na něm cibuli. Když změkne, přidáme zázvor a houby a ještě chvíli restujeme. Pak vmícháme hotové nudle, bambusové výhonky, chilli papričku i obě omáčky a prohřejeme.
  4. Těsně před podáváním rychle vmícháme nasekaný koriandr.

Tip: Můžeme nakonec posypat orestovanými sezamovými semínky.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Jsi největší hajzl pod sluncem, křičel ve Výměně táta na čtyřletého syna

Honza je alkoholik, je přesvědčená Martina.

Příčinou konfliktů a nedorozumění v premiérovém dílu Výměny manželek byl tentokrát zedník Honza (50). Jeho největším...

Další z rubriky

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty

Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz