Celozrnný sladký chléb s ovocem, ořechy a zázvorem
Ingredience na 1 velký nebo 2 malé bochníky:
- 300 g sušeného ovoce (švestky, jablka, meruňky...)
- 500 ml vody
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g lískových ořechů
- 50 g mandlí
- 100 g kandovaného zázvoru
- 100 g rozinek
- 75 g krupicového cukru
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce tuzemáku
- šťáva z 1/2 citronu
- 150 ml mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 150 g celozrnné žitné mouky
- 150 celozrnné pšeničné mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- špetka soli
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Pracovní postup:
- Sušené ovoce nasypeme do mísy a zalijeme vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme přes noc odležet.
- Druhý den ovoce slijeme a nakrájíme nadrobno. Smícháme ho s nahrubo nasekanými ořechy, kandovaným zázvorem, rozinkami, cukrem, kořením, tuzemákem a citronovou šťávou.
- Do hrnečku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí a několik lžic mouky. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
- Obě mouky, kakao, špetku soli a rozpuštěné máslo promícháme v míse, pak zapracujeme vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Nejlépe pomocí robota s hnětacími háky vypracujeme hladké pružné těsto. Pokud je to potřeba, přidáme trochu mléka.
- Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme nejméně 30 minut na teplém místě kynout.
- Potom do těsta zapracujeme směs ořechů, koření a ovoce a vytvoříme jeden velký nebo dva menší bochníky.
- Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo do chlebové formy, opět zakryjeme a necháme ještě půl hodiny kynout.
- Troubu předehřejeme na 200 °C a vložíme do ní plech s chlebem. Asi po 10 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme asi 50 minut.
Tip: Před pečením můžete chleba potřít rozšlehaným vejcem a posypat nasekanými ořechy.
Kuřecí paličky v pikantní marinádě
Ingredience na 4 porce:
- 8 kuřecích paliček
- 3 cm kousek čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžíce portského vína
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Kuřecí paličky omyjeme, osušíme a kůži na několika místech lehce nařízneme, aby do nich lépe pronikla marináda.
- Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Dáme do misky a přidáme ještě koření, portské víno, worcesterskou omáčku a olivový olej. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Vzniklou marinádou ze všech stran potřeme připravené paličky, vložíme je do uzavíratelné nádoby, přelijeme zbylou marinádou a necháme v chladu odležet do druhého dne.
- Marinované paličky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem nebo na mřížku, pod kterou jsme umístili nádobu na kapající tuk, a pečeme na 180 °C asi 20 minut z každé strany.
- Podáváme s opečenými bramborami, rýží nebo čerstvým pečivem. Na stůl můžeme rozložit různé omáčky nebo třeba mangové či švestkové čatní.
Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem
Ingredience na 4 porce:
- 400 g sušených skleněných nudlí
- 1 lžíce sezamového oleje
- 300 g hub šitaké
- 1 velká cibule
- 4 cm čerstvého zázvoru
- velký svazek koriandru
- 1 chilli paprička
- 100 g bambusových výhonků
- 2 lžíce arašídového oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce rybí omáčky
Pracovní postup:
- Nudle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a promícháme s troškou sezamového oleje, aby se neslepily.
- Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli a zázvor oloupeme a nasekáme na nudličky. Koriandr nasekáme najemno. Pokrájíme také chilli papričku.
- V hluboké pánvi, ideálně typu wok, rozpálíme arašídový olej a zpěníme na něm cibuli. Když změkne, přidáme zázvor a houby a ještě chvíli restujeme. Pak vmícháme hotové nudle, bambusové výhonky, chilli papričku i obě omáčky a prohřejeme.
- Těsně před podáváním rychle vmícháme nasekaný koriandr.
Tip: Můžeme nakonec posypat orestovanými sezamovými semínky.