Thajská polévka Tom Yum
Ingredience na 4 porce:
- 4 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 6 cherry rajčat
- 1 lžíce arašídového oleje
- cca 1 litr kuřecího nebo rybího vývaru
- 3-4 cm čerstvého zázvoru
- 3 kafírové nebo bobkové listy
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička chilli omáčky
- 100 g hub (např. hlíva nebo šitake)
- 10-12 středně velkých krevet
- 1-2 chilli papričky
- 100 ml kokosového mléka
- třtinový cukr (nemusí být)
- sůl
- čerstvý koriandr
Pracovní postup:
- Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Řapíkatý celer nakrájíme na klínky, rajčata přepůlíme nebo nakrájíme na kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme česnek, necháme rozvonět a zalijeme horkým vývarem.
- Přidáme oloupaný a nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, kafírové nebo bobkové listy, citronovou šťávu a rybí i chilli omáčku. Povaříme asi 5 minut na mírném plameni.
- Pak do hrnce vložíme také houby (můžeme je překrájet na menší kousky) a krevety. Asi po dalších pěti minutách přidáme nakrájenou chilli papričku a kokosové mléko.
- Ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo lehce dosladíme třtinovým cukrem. Vaříme ještě pět minut a pak vyjmeme kafírové nebo bobkové listy.
- Před servírováním polévku ozdobíme čerstvým koriandrem.
Tip: Místo krevet můžete do polévky použít také rybí nebo kuřecí maso.