Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

aktualizováno 
Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí. Pohanku si v zimě vařili i naši prapředci, protože věděli, že jim pomůže vyhnat zimu z prokřehlého těla. Pěkně vás prohřejí také zázvor a chilli, stálice mnoha světových kuchyní.
Část 1/3
Thajská polévka Tom Yum

Thajská polévka Tom Yum

Ingredience na 4 porce:

  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 6 cherry rajčat
  • 1 lžíce arašídového oleje 
  • cca 1 litr kuřecího nebo rybího vývaru
  • 3-4 cm čerstvého zázvoru
  • 3 kafírové nebo bobkové listy
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 100 g hub (např. hlíva nebo šitake)
  • 10-12 středně velkých krevet
  • 1-2 chilli papričky
  • 100 ml kokosového mléka
  • třtinový cukr (nemusí být)
  • sůl
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Řapíkatý celer nakrájíme na klínky, rajčata přepůlíme nebo nakrájíme na kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Přidáme česnek, necháme rozvonět a zalijeme horkým vývarem.
  3. Přidáme oloupaný a nakrájený nebo nastrouhaný zázvor, kafírové nebo bobkové listy, citronovou šťávu a rybí i chilli omáčku. Povaříme asi 5 minut na mírném plameni.
  4. Pak do hrnce vložíme také houby (můžeme je překrájet na menší kousky) a krevety. Asi po dalších pěti minutách přidáme nakrájenou chilli papričku a kokosové mléko.
  5. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo lehce dosladíme třtinovým cukrem. Vaříme ještě pět minut a pak vyjmeme kafírové nebo bobkové listy.
  6. Před servírováním polévku ozdobíme čerstvým koriandrem.

Tip: Místo krevet můžete do polévky použít také rybí nebo kuřecí maso.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...



Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

Další z rubriky

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...



Najdete na iDNES.cz