Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zase bude vánoční cukroví, skvělé!

aktualizováno 
Čas od času mne mé pracovní povinnosti nutí spolupracovat s nějakou tou českou pobočkou zahraniční firmy či instituce, která dbá na neustálou "výchovu" svých zaměstnanců, různé ty kurzy chování, strategie, posilování týmového ducha a podobné vymoženosti.

Blatouchy | foto: Miroslav Macek

Většinou tuto firmu poznám už podle stylu, s jakým se mnou mluví sekretářka člověka, kterému volám. Haleká totiž. Razantně, energicky, s umělým nadšením v hlase mi odpovídá, pročež každou větu několikrát prokládá slůvkem „skvělé!“

„Skvělé! Mohl byste přijít ve čtvrtek ve dvě? Skvělé!“ „Pan XY se omlouvá, ale pár minut se zdrží, dáte si zatím něco k pití? Skvělé!“

Už jsem si téměř na toto slůvko vypěstoval alergii.

Ale nakonec jsem přišel na jednoduchou obranu: jednou se mi takhle zase ozvala na konci drátu jedna z těch „skvělých“ sekretářek a domlouvala se mnou termín schůzky, přičemž vše bylo - jak jinak - „skvělé“. I vyčkal jsem na vhodný okamžik, kdy navrhla termín schůzky a pak jsem hovorovým tónem pravil: „Lituji, ale ten den nemohu, jdu bratrovi (nemám bratra) na pohřeb.“ „Skvělé!“ vyhrkla...a po půl vteřině dodala už normálním, lidským tónem: „Jé, promiňte....“

Takže dámy, pokud je sekretářská práce Vaší profesí a také patříte mezi ty patřičně proškolené, „skvělé“ sekretářky, zkuste si vždy při hovoru se stranami či zákazníky připomenout staré, dobré české přísloví: Méně často bývá více.....

Uštknutí Vánocemi

Jak moje matka a manželky, tak většina mých ženských příbuzných, trpěla a trpí zvláštní akutní chorobou, kterou pracovně nazývám „ušktnutí Vánocemi“.

Počíná se projevovat už zkraje listopadu šilháním, a to pošilháváním po různých vánočních balicích papírech, stužkách, ozdobách a dalších proprietách, kterých už je doma několik přeplněných spodních zásuvek a úplně plný vnitřek gauče.

Pokračuje pak narůstající samomluvou o řadě příbuzných a jejich tajných přáních a potřebách, které by vhodně vybraný vánoční dárek mohl ukojit.

A vrcholí pak příznakem nejmarkantnějším: pečením vánočního cukroví dle následujícího schématu: Letos se s tím nebudu párat a udělám jenom tři druhy. Ještě mi zbyly ořechy, tak ještě upeču ty dobré čtverečky. Ještě musím vyzkoušet ten recept od Aleny (Vlasty, Marie, Zuzany...). Kde mám ty krabice na cukroví od loňska, jaksi se toho napeklo! To vánoční pečení úplně nenávidím! A už mám zase čtrnáct druhů!

Nevím, zdali jde o chorobu dědičnou či nakažlivou, ale rozšířená je značně. Také jí trpíte?

A abych neporušil tradici, na závěr Vám připomínám dvě z mnoha moudrých čtyřverší slavného perského matematika, hvězdáře, myslitele, básníka a obdivovatele života Omara Chajjáma, žijícího v jedenáctém století.

Tady jsou:

Hleď dneška užíti a zítřka nech;

na zítřek myslet lze jen v starostech.

Neplýtvej dechem v hněvu: nejsi jist,

že k životu ti zbude jiný dech.

Báň nebes bez rozkoší prázdná jest.

Znáš někoho, kdo by se nedal svést?

Nač tedy žít a světa neužít,

když smrt tu na nás číhá u všch cest?

Autor:






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Výměna prstýnků při obřadu je prastarý zvyk, který se objevil už ve starém...
Příběh Vandy: Přítel se chce ženit, ale já o svatbu nestojím

S přítelem máme hezký harmonický vztah. Jsme spolu už tři roky a zatím jsme jeden na druhém neobjevili nic, co by nám zásadně nevyhovovalo. Oba jsme tolerantní...  celý článek

Jitka se o svého manžela bála. „Před poslední operací se nevědělo, jestli se...
Nejhorší jsou červi, líčila vyměněná manželka zážitek z krmení plazů

Když se vymění dvě mladé a docela pohodové maminky, není ve Výměně manželek moc co řešit. Rozdíl mezi nimi jsou jen čtyři roky věku a to, že Šárka (33) z...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.