Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z vlašských ořechů nebo mandlí. Které rohlíčky jsou nejlepší?

  11:03aktualizováno  11:03
Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Můžete je péct na mnoho způsobů, například s mandlemi, vlašskými ořechy, nebo i bez lepku.

Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě. | foto: Isifa

Vanilkové rohlíčky bezlepkové

Příprava: 10 minut odležení 12 hodin pečení 8 - 10 minut

*

Pošlete recept na vánoční cukroví a vyhrajte!

350 g bezlepkové mouky
* 4 g xantanové gumy
* 100 g moučkového cukru
* 50 g strouhaných loupaných mandlí
* 50 g strouhaných lískových oříšků
* 250 g másla
* 2 žloutky
* moučkový cukr
* vanilkový cukr

1. Mouku promícháme s xantanovou gumou, moučkovým cukrem, strouhanými mandlemi a lískovými oříšky. Přidáme změklé máslo a žloutky. Zpracujeme na těsto.
2. Z těsta vytvarujeme váleček, zabalíme ho do potravinové folie a necháme v chladu přes noc odležet.
3. Váleček těsta podélně rozkrájíme na hranolky, ze kterých vyválíme dlouhé válečky.
4. Válečky nakrájíme na 3 - 4 centimetrové kousky, vytvarujeme z nich rohlíčky.
5. Troubu předehřejeme na 180°, plech vyložíme pečícím papírem.
6. Rohlíčky přendáme na plech a pečeme 8 - 10 minut. Teplé obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Náš tip:

Smíchejte 3 lžíce horké vody, lžičku skořice a 120 g moučkového cukru, utřete polevu, kterou rohlíčky potřete místo obalení v cukru.

Vanilkové rohlíčky ořechové

Vanilkové rohlíčky ořechové.

Příprava: 15 minut odležení 1 den pečení 10 minut

* 280 g hladké mouky
* 340 g cukru moučka
* 50 g strouhaných vlašských ořechů
* 50 g strouhaných loupaných mandlí
* 2 žloutky
* 200 g másla
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 2 vanilkové cukry

1. Na vál do prosáté mouky přidáme 40 g moučkového cukru, nastrouhané ořechy a mandle, žloutky, změklé máslo a citronovou kůru.
2. Zpracujeme těsto, vytvarujeme z něj váleček a zabalené do folie jej necháme odpočinout v chladu nejméně 2 hodiny, lépe jeden den, aby se vůně a chutě rozležely.
3. Moučkový cukr a vanilkový cukr společně promícháme v míse.
4. Troubu předehřejeme na 180°, plech vyložíme pečícím papírem.
5. Těsto rozdělíme na kousky, vytvarujeme z něj rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8 - 10 minut, podle velikosti rohlíčků.
6. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Náš tip:

Rohlíčky, jeden jako druhý, získáte rozválením těsta a jeho vykrajováním. Vykrajované rohlíčky obalujte opatrně, jsou křehčí.

Mandlové rohlíčky máčené v čokoládě

Příprava: 15 minut odležení těsta 1 den pečení 10 minut

* 300 g hladké mouky
* 200 g másla
* 150 g nastrouhaných loupaných mandlí
* 400 g moučkového cukru
* 3 žloutky
* 2 vanilkové cukry
* 100 g hořké čokolády
* 80 g ztuženého tuku

1. Mouku prosijeme na vál, přidáme k ní pokrájené změklé máslo, strouhané mandle, 100 g moučkového cukru a 3 žloutky. Zpracované těsto ve tvaru válečku zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu odležet.
2. Zbylý moučkový cukr promícháme s vanilkovým cukrem.
3. Troubu předehřejeme na 175°, plech vyložíme pečícím papírem.
4. Těsto rozkrájíme podélně na 4 stejné díly, ze kterých vyválíme na pomoučněném válu centimetr silné válečky. Z válečků postupně ukrajujeme a tvarujeme rohlíčky. Rohlíčky pečeme podle tloušťky a velikosti 8 - 12 minut. Necháme je vychladnout.
5. Ve vodní lázni necháme rozpustit hořkou čokoládu se ztuženým tukem. Vychladlé rohlíčky namáčíme do polevy a necháme je na mřížce oschnout.

Náš tip:

Rohlíčky můžete také péct ve formičkách.

Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES

Ilustrační foto

Recepty na pravé italské mandlové cukroví nebo cukroví pro hračičky - mandlové šišky, hříbky a kytičky, najdete v pondělním vydání magazínu ONA DNES.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Šest příznaků nezdravého srdce. Varovat může chrápání i krvácení dásní

Srdeční onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí. Mohou postihnout kteroukoli část srdce, nejčastěji však věnčité tepny a srdeční chlopně. Onemocnění srdce...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Páj s modrým sýrem a hruškami
Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té severské toho víme mnohem méně. S největší...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.