VIDEO: Jak vybrat správnou zmrzlinu? Pozor na cukr i rostlinný tuk

  • 30
K létu neodmyslitelně patří zmrzlina, která nás sice příjemně osvěží, ale také může dodat zbytečné kalorie. Jak si mezi množstvím mražených lahůdek vybrat tu správnou? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Mnozí lidé si myslí, že zmrzliny mají špatné nutriční hodnoty a raději se jim vyhýbají. Záleží ale na druhu, který zvolíte. Vhodnou mraženou lahůdku si můžete dopřát i při hubnutí.

"Při výběru zmrzliny je hlavním kritériem obsah přidaného cukru, který by neměl být vyšší než 20 gramů na 100 gramů výrobku," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

A dodává, že dalším kritériem je obsah nasycených a trans mastných kyselin, které se vyskytují především v čokoládových polevách. Proto výrobky porovnávejte a vybírejte vždy ten, který obsahuje tyto živiny minimálně.

"Energetická hodnota zmrzliny by neměla přesáhnout 110 kcal na porci. Je však třeba sledovat, kolik porce činí. Někdy je to celý výrobek, někdy jeho polovina, někdy naopak. Vždy pamatujte, že dětem stačí menší zmrzlina."

Ovocná osvěží, tvarohová zasytí

Pokud vybíráte ovocnou zmrzlinu, tak vždy dbejte na co nejvyšší obsah ovoce a co nejnižší obsah přidaného cukru. "Podíl ovocné složky by měl být zhruba 50 až 80 procent. Ideální je tedy vybírat zmrzliny na bázi dření. Taková zmrzlina vás ale spíše osvěží, než zasytí, neboť neobsahuje bílkoviny," říká Karolína Hlavatá.

Když chcete vydatnější zmrzlinu, tak si vyberte smetanovou nebo ještě lépe tvarohovou. "Vyhnout byste se měli příliš levným výrobkům, v jejichž složení je uveden rostlinný tuk, který bývá často kokosový nebo palmový. Takový výrobek tedy obsahuje příliš velké množství nasycených mastných kyselin, které bychom měli naopak omezovat," varuje dietoložka.

Tvarohové nebo smetanové zmrzliny mají vyšší energetickou hodnotu, ale díky obsaženým bílkovinám představují plnohodnotnější pokrm. V létě se tedy hodí například jako svačina. Ideální je, pokud takovou zmrzlinu doplníte drobným ovocem.