Křehké, ale nelámavé vanilkové rohlíčky
Ingredience:
- 560 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru + na obalení
- 200 g mletých lískových ořechů
- 400 g másla nebo hery
- vanilkový cukr
Pracovní postup:
SOUTĚŽVyhrajte pomocníky Tescoma. Posílejte recepty na vánoční cukroví -formulář najdete ZDE. Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké cukroví Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy. |
- Na válu nebo v robotu vypracujeme kompaktní těsto z mouky, moučkového
cukru, mletých ořechů a tuku. To zabalíme do potravinové fólie a necháme v ledničce odležet ideálně do druhého dne. - Pak z těsta oddělujeme stejně velké kousky a rukama rychle tvarujeme rohlíčky, aby máslo zbytečně nepovolilo.
- Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 8 až 10 minut. Měly by se lehce zabarvit do hněda, ale pozor aby se nepřipálily, ořechy by zhořkly.
- Ještě horké je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru a necháme vychladnout.
Tip: Komu se nechce tvarovat, ten může těsto vyválet na pomoučeném válu a vykrajovat rohlíčky speciálním vykrajovátkem (je k dostání třeba na vánočních trzích) nebo kulatým vykrajovátkem kladeným přes sebe tak, že vzniknou rohlíčky ve tvaru měsíce.