Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

aktualizováno 
Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají 365 dní v roce. Zeptali jsme se známých českých blogerek, co by uvařily nebo upekly svému milovanému na Valentýna. Podávat se budou nejen sladkosti, ale také pikantní krevety.
Část 1/3

Krevety s chilli a koriandrem

podle Jany Vašákové ze Slepicarna-blog.cz

Krevety s chilli a koriandrem
Jana a Štěpán Vašákovi z blogu Slepičárna

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g nevařených, neloupaných krevet
  • extra panenský olivový olej
  • 2 hrsti nasekaného koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (cayenská)
  • 1 limetka
  • sůl a pepř
  • 2 šalotky
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru

Pracovní postup:

  1. Necháme rozmrznout krevety a začneme je opatrně loupat. Nejdřív odlomíme hlavičku s tělíčkem od ocásku (to je to maso, co chceme), můžou tam zůstat i vnitřnosti. Hlavičky a tělíčka si dáme stranou do cedníku. Pak oloupeme ocásek. Začneme u části, kde byla hlavička, a po vnitřní straně krevety, kde jsou nožičky, jdeme středem a do stran opatrně odloupneme skořápku. Skončíme u ocásku, ale ten loupeme raději zvlášť, a to tahem, zůstanou nám celé ploutvičky na ocásku. Zbytky zase dáme do cedníku.
  2. Nakonec očistíme maso a to tak, že menším ostrým nožem zlehka nařízneme hřbet ve středu, ne moc hluboko, a prsty nebo špičkou nože vytáhneme střívko. To vyhodíme. Maso z krevet opláchneme a dáme stranou na ubrousek osušit. Zbytky skořápek, hlavičky a spol. opláchneme pod tekutou studenou vodou.
  3. Osušené maso z krevet smícháme s olivovým olejem, nasekanými lístky koriandru (1 hrst), jedním stroužkem česneku, chilli a zakapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme. Necháme v ledničce marinovat (čím déle, tím lépe).
  4. Na olivovém oleji orestujeme nasekanou šalotku a česnek dozlatova, přidáme omyté skelety z krevet. Zalijeme bílým vínem, zredukujeme, pak přilijeme i zeleninový vývar a vmícháme nasekané stonky a lístky koriandru (pár pěkných lístků si dáme stranou na ozdobu), řapíkatý celer a chilli papričku. Osolíme, opepříme a vaříme při nižší teplotě, dokud se tekutina nezredukuje, asi 10 minut. Scedíme šťávu (její chuť musí být výrazná a kořeněná), všechno ostatní vyhodíme.
  5. Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka orestujeme marinované krevety. Nesmí se dusit. Na závěr zalijeme šťávou z vývaru. Že jsou krevety hotové, poznáme tak, že zrůžoví a zkroutí se. Podáváme je s lístky koriandru.

Tip: Kupujte raději mražené krevety. Ty čerstvé, které jsou tu většinou k dostání, bývají už rozmrazené (mrazí se obvykle již na lodi).

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz