Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

aktualizováno 
Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají 365 dní v roce. Zeptali jsme se známých českých blogerek, co by uvařily nebo upekly svému milovanému na Valentýna. Podávat se budou nejen sladkosti, ale také pikantní krevety.
Část 1/3

Krevety s chilli a koriandrem

podle Jany Vašákové ze Slepicarna-blog.cz

Krevety s chilli a koriandrem
Jana a Štěpán Vašákovi z blogu Slepičárna

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g nevařených, neloupaných krevet
  • extra panenský olivový olej
  • 2 hrsti nasekaného koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (cayenská)
  • 1 limetka
  • sůl a pepř
  • 2 šalotky
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru

Pracovní postup:

  1. Necháme rozmrznout krevety a začneme je opatrně loupat. Nejdřív odlomíme hlavičku s tělíčkem od ocásku (to je to maso, co chceme), můžou tam zůstat i vnitřnosti. Hlavičky a tělíčka si dáme stranou do cedníku. Pak oloupeme ocásek. Začneme u části, kde byla hlavička, a po vnitřní straně krevety, kde jsou nožičky, jdeme středem a do stran opatrně odloupneme skořápku. Skončíme u ocásku, ale ten loupeme raději zvlášť, a to tahem, zůstanou nám celé ploutvičky na ocásku. Zbytky zase dáme do cedníku.
  2. Nakonec očistíme maso a to tak, že menším ostrým nožem zlehka nařízneme hřbet ve středu, ne moc hluboko, a prsty nebo špičkou nože vytáhneme střívko. To vyhodíme. Maso z krevet opláchneme a dáme stranou na ubrousek osušit. Zbytky skořápek, hlavičky a spol. opláchneme pod tekutou studenou vodou.
  3. Osušené maso z krevet smícháme s olivovým olejem, nasekanými lístky koriandru (1 hrst), jedním stroužkem česneku, chilli a zakapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme. Necháme v ledničce marinovat (čím déle, tím lépe).
  4. Na olivovém oleji orestujeme nasekanou šalotku a česnek dozlatova, přidáme omyté skelety z krevet. Zalijeme bílým vínem, zredukujeme, pak přilijeme i zeleninový vývar a vmícháme nasekané stonky a lístky koriandru (pár pěkných lístků si dáme stranou na ozdobu), řapíkatý celer a chilli papričku. Osolíme, opepříme a vaříme při nižší teplotě, dokud se tekutina nezredukuje, asi 10 minut. Scedíme šťávu (její chuť musí být výrazná a kořeněná), všechno ostatní vyhodíme.
  5. Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka orestujeme marinované krevety. Nesmí se dusit. Na závěr zalijeme šťávou z vývaru. Že jsou krevety hotové, poznáme tak, že zrůžoví a zkroutí se. Podáváme je s lístky koriandru.

Tip: Kupujte raději mražené krevety. Ty čerstvé, které jsou tu většinou k dostání, bývají už rozmrazené (mrazí se obvykle již na lodi).

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Masopust je v plném proudu. Dejte si jitrnici nebo škvarkové šneky

Škvarkoví šneci

Tento svátek se u nás slaví už od 13. století a ač je výsadou hlavně venkova a malých měst, prostřednictvím tučných a...

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Škola líčení: Jemný plesový make-up

Škola líčení: Jemný plesový make-up

Arome.cz Decentní líčení nutně neznamená, že se musíte držet zpátky a neužít si tak trochu jiný, slavnostnější makeup. Mějte však...

Najdete na iDNES.cz