Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

aktualizováno 
Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají 365 dní v roce. Zeptali jsme se známých českých blogerek, co by uvařily nebo upekly svému milovanému na Valentýna. Podávat se budou nejen sladkosti, ale také pikantní krevety.
Část 1/3

Krevety s chilli a koriandrem

podle Jany Vašákové ze Slepicarna-blog.cz

Krevety s chilli a koriandrem
Jana a Štěpán Vašákovi z blogu Slepičárna

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g nevařených, neloupaných krevet
  • extra panenský olivový olej
  • 2 hrsti nasekaného koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (cayenská)
  • 1 limetka
  • sůl a pepř
  • 2 šalotky
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru

Pracovní postup:

  1. Necháme rozmrznout krevety a začneme je opatrně loupat. Nejdřív odlomíme hlavičku s tělíčkem od ocásku (to je to maso, co chceme), můžou tam zůstat i vnitřnosti. Hlavičky a tělíčka si dáme stranou do cedníku. Pak oloupeme ocásek. Začneme u části, kde byla hlavička, a po vnitřní straně krevety, kde jsou nožičky, jdeme středem a do stran opatrně odloupneme skořápku. Skončíme u ocásku, ale ten loupeme raději zvlášť, a to tahem, zůstanou nám celé ploutvičky na ocásku. Zbytky zase dáme do cedníku.
  2. Nakonec očistíme maso a to tak, že menším ostrým nožem zlehka nařízneme hřbet ve středu, ne moc hluboko, a prsty nebo špičkou nože vytáhneme střívko. To vyhodíme. Maso z krevet opláchneme a dáme stranou na ubrousek osušit. Zbytky skořápek, hlavičky a spol. opláchneme pod tekutou studenou vodou.
  3. Osušené maso z krevet smícháme s olivovým olejem, nasekanými lístky koriandru (1 hrst), jedním stroužkem česneku, chilli a zakapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme. Necháme v ledničce marinovat (čím déle, tím lépe).
  4. Na olivovém oleji orestujeme nasekanou šalotku a česnek dozlatova, přidáme omyté skelety z krevet. Zalijeme bílým vínem, zredukujeme, pak přilijeme i zeleninový vývar a vmícháme nasekané stonky a lístky koriandru (pár pěkných lístků si dáme stranou na ozdobu), řapíkatý celer a chilli papričku. Osolíme, opepříme a vaříme při nižší teplotě, dokud se tekutina nezredukuje, asi 10 minut. Scedíme šťávu (její chuť musí být výrazná a kořeněná), všechno ostatní vyhodíme.
  5. Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka orestujeme marinované krevety. Nesmí se dusit. Na závěr zalijeme šťávou z vývaru. Že jsou krevety hotové, poznáme tak, že zrůžoví a zkroutí se. Podáváme je s lístky koriandru.

Tip: Kupujte raději mražené krevety. Ty čerstvé, které jsou tu většinou k dostání, bývají už rozmrazené (mrazí se obvykle již na lodi).

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

KVÍZ: Vyznáte se ve zdravém stravování?

Ilustrační snímek

Češi stále tloustnou, a to i přesto, že je v obchodech dostatek zdravých potravin. Jenže mnoho lidí dělá pořád ty...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Podporujte vývoj děťátka zábavnými hrami
Podporujte vývoj děťátka zábavnými hrami

Hraní není jen aktivita, která děťátko zabaví – je především důležité pro vývoj. Podpořte správný vývoj dítěte, aby se zároveň královsky bavilo a smálo na celé kolo. Máme pro vás několik hracích tipů, vyberte si podle věku vašeho dítěte.



Najdete na iDNES.cz