Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Udělejte za koncem školního roku sladkou tečku

  0:51aktualizováno  0:51
Aby prázdniny mohly začít, je třeba udělat za školním rokem tu správnou sladkou tečku. A jestli studijní výsledky nesplnily vaše rodičovská očekávání, dejte si dort s dětmi. Sladké totiž báječně uklidňuje pocuchané nervy.

Jogurtový dort s vaflemi a želé | foto: Profimedia.cz

Piškoty se zmrzlinou

Na 12-16 kusů, dle velikosti

Příprava: 45 minut

* 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
* 100 g hrubé mouky
* 100 g cukru moučka
* trochu tuku na vymazání pečicího papíru
* 3 druhy zmrzliny, celkem asi 500 ml
* rozmanitá směs bonbonů a želé na ozdobu
* ovocná omáčka nebo pyré k podávání, hotový výrobek

1. Žloutky utřeme s polovinou cukru do pěny. Z bílků ušleháme sníh a zapracujeme do něj skoro celý zbytek cukru, trochu cukru, asi 2 lžíce, si necháme na poprášení piškotů. Obě hmoty zlehka smícháme, poprášíme prosátou moukou a opatrně zapracujeme do směsi. Nemícháme.

2. Plech vyložíme pomaštěným pečicím papírem. Těsto vložíme do zdobicího sáčku s hladkou širokou trubičkou a na pečicí papír nastříkáme bochánky o průměru asi 3-5 cm a těstem obkroužíme okraje, aby byly o něco vyšší. Piškoty poprášíme zbylým cukrem, necháme chvíli zaschnout a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Upečené piškoty stáhneme i s papírem z plechu a necháme vychladnout.

3. Na upečené studené piškoty posadíme po kopečku zmrzliny, ozdobíme bonbony a podáváme s trochou ovocné omáčky nebo ovocného pyré.

Rychlá oslava

* Dort s klidným svědomím můžete koupit i v cukrárně. V létě vybírejte lehčí, s ovocem, bezmáslového krému. Zkuste třeba www.lemoncafe.cz, dorty tu vypadají a chutnají trochu jinak, než jsme zvyklí.
* Děti zaručeně potěší kombinace čokolády a čerstvého ovoce. Roztopte nad vodní lázní dobrou mléčnou čokoládu a nakrájejte sezonní ovoce. Čokoládu přelijte do hlubší misky, aby nevychladla, a pozvěte děti s vidličkami ke stolu. Samy si ovoce namočí v nejlepší omáčce na světě.
* K pití připravte domácí limonádu. Na dno skleniček nalijte červený sirup, zalijte pomerančovým džusem a dolijte sodovkou. Na kraj skleničky posaďte jahodu.

Jogurtový dort s vaflemi a želé

Na formu o průměru 22-26 cm

Příprava: 20 minut + doba na uležení

* 250-300 g ovocných vaflí
* 250 ml šlehačky
* 2 lžíce cukru moučky
* 400 g řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
* 270-300 g barevných želé bonbonů
* 200 g jahod na ozdobu
* pár lístků meduňky

1. Dortovou otvírací formu vyložíme alobalem nebo fólií. Ve šlehači ušleháme smetanu s cukrem, vmícháme jogurt nebo zakysanou smetanu a zlehka vytvoříme hladký krém. Do krému zapracujeme pokrájené želé.

2. Dno formy a stěny vyložíme vaflemi a formu naplníme krémem s želé a povrch krému uhladíme. Formu přikryjeme fólií a necháme uležet v lednici nejméně 4 hodiny, nejlépe do druhého dne. Před podáváním dort vyjmeme z formy.

3. Povrch dortu ozdobíme lístky meduňky nebo máty, čerstvými jahodami, krájíme na jednotlivé řezy a podáváme.

Tip
Povrch dortu můžete ozdobit hoblinkami čokolády, mandlovými lupínky či mletými ořechy. Pokud použijete obyčejný jogurt, vmíchejte do něj 10-20 g práškové želatiny, připravené podle návodu na obalu
.

Piškotová bomba s třešněmi

Pro 6-8 osob

Příprava: 45 minut

* 4 vejce
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g hladké mouky
* máslo na potření
* 80 g malinové marmelády
* 500 ml smetany, 33%
* cukr moučka dle chuti
* 2 ztužovače šlehačky
* 200 g třešní

1. Na těsto v míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků s vanilkovým cukrem vyšleháme tuhý sníh, poprášíme prosátou moukou a opatrně a zlehka zapracujeme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a pečeme v rozpálené troubě asi 8-10 minut.

2. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku, stáhneme pečicí papír a necháme ho položený na těstě, dokud nevychladne. Plát potřeme marmeládou, stočíme do rolády, necháme v chladu ztuhnout a nakrájíme na plátky silné asi 1,5 cm. Formu nebo kulatou hlubokou mísu vyložíme potravinářskou fólií a potom po celé ploše plátky rolády. Část si jich necháme na uzavření formy. Smetanu ušleháme se ztužovačem a trochou cukru.

3. Třešně omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Na plátky rolády rozetřeme část smetany, poklademe ji několika třešněmi a formu doplníme smetanou a zbylým ovocem. Bombu uzavřeme plátky rolády, přetáhneme fólií a necháme ztuhnout.

Dort se žloutkovým krémem

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 15 minut/pečení 45-50 minut

* 6 vajec
* 160 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 lž. citronové kůry
* 180 g hrubé mouky
* 500 ml šlehačky
* 1 ztužovač šlehačky
* 50 g marcipánu

Na krém:
* 300 ml mléka
* 1 pudink
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce cukru
* 100 g másla
* 4-5 jahod

1. Žloutky s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme zbylý cukr. Obě hmoty spojíme s prosátou moukou a těsto ihned nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 170-180 stupních asi 45-50 minut.

2. Po úplném vychladnutí sejmeme formu a korpus nadvakrát vodorovně prokrojíme. Na krém si uvaříme z mléka hustý pudink, osladíme vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Pudink promícháme s cukrem a postupně přidáváme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém. Polovinu krému dáme stranou a do zbytku zamícháme rozmačkané jahody. Spodní plát potřeme jahodovým krémem, prostřední vanilkovým a přikryjeme posledním plátem těsta.

3. Celý povrch dortu potřeme ušlehanou smetanou se ztužovačem a dáme vychladit. Z marcipánu vyválíme na cukrem poprášené ploše tenký plát a vykrájíme z něj 16 srdíček. Jahodu nakrájíme na tenké dílky jako těla motýlků a ze stopek jahod vyrobíme tykadla. Sestavíme motýlky a podáváme.

Čokoládový dort

Příprava: 30 minut/pečení 45-55 minut

* 6 vajec
* 160 g cukru
* 160 g másla
* 160 g tmavé čokolády
* 100 g lískových oříšků
* 160 g hrubé mouky
* 200 g čokoládové polevy
* směs bonbonů a marcipánových ozdob
* 50 ml šlehačky

1. Změklé máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny. Vmícháme rozpuštěnou zchladlou čokoládu a ještě chvíli mícháme. Přidáme prosátou mouku, posekané ořechy a ušlehaný tuhý sníh z bílků. Velmi zlehka spojíme a promícháme.

2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 170-180 stupních asi 45-55 minut. Vyjmeme z trouby a necháme i ve formě vychladnout na mřížce. Zchladlý korpus překlopíme na pečicí papír, sejmeme formu a necháme vystydnout. Těsto rozkrojíme na dvě stejné poloviny do tvaru ledvinky, položíme na mřížku a obě části potřeme čokoládovou polevou. Navrch přitiskneme marcipánové ozdoby a dáme ztuhnout.

3. Do jedné části dortu zapíchneme ze shora plastové kolíčky, posadíme na ně druhou část dortu jako víko a lehce zatlačíme, aby zbyl mezi oběma dorty volný prostor, který naplníme bonbony. Povrch dozdobíme šlehačkou

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Adecco spol. s r.o.
Zámečník – Bohumín – od 24 000 Kč

Adecco spol. s r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 24 000 - 25 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.