Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zkuste lososový koláč z listového těsta a rychlé recepty s tuňákem

  0:59aktualizováno  0:59
Mořské ryby si hledají cestu do našich jídelníčků pomalu a nejistě, protože často si nevíme rady s úpravou. Udělejte něco pro své zdraví a zkuste některý z následujících receptů na rychlovky i slaný koláč, kterým ohromíte návštěvu.

Křupavý lososový koláč z listového těsta podle receptu Jamieho Olivera | foto: TV Paprika

Křupavý lososový koláč z listového těsta podle Jamieho Olivera

Kulinářská poradna

Nevíte si s něčím rady v kuchyni? Nemůžete stále přijít na dokonalé těsto na pizzu nebo nadýchanější knedlík? Zeptejte se zkušeného kuchaře Václava Šulce v naší poradně.

  • 3 pórky
  • 2 velké cukety
  • olivový olej
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g uvařeného lososa
  • 100 g sýru Feta
  • citrón
  • 3 velké vejce
  • 250 g balíček listového těsta
  • 15 g parmezánu
  • okurka
  • 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

  1. Na hrubo nakrájený pórek a cukety zlehka osmahneme na olivovém oleji ve velké pánvi, na malém ohni. Přidáme snítky čerstvého tymiánu.
  2. Vaříme lehce po dobu 30 minut do změknutí a zlatavé barvy. Prvních 15 minut však pánev přikryjeme pokličkou a nezapomeneme pravidelně míchat.
  3. Poté necháme zchladnout 5 až 10 minut.
  4. Předehřejeme si troubu na 80 stupňů, plynovou na stupeň 4.
  5. Přidáme lososa do ochlazené směsi, rozdrobíme Feta sýr a nastrouháme citronovou kůru. Rozklepneme dvě vejce do směsi a dobře promícháme.
  6. Lehce potřeme olejem zapékací mísu okolo 30 cm, přes nádobu pak přeložíme listové těsto tak, aby nám překrývalo okraje a zároveň abychom jím mohli překrýt i náplň. Ještě jednou se však ujistíme, že těsto překryje i směs.
  7. Těsto naplníme směsí s lososem. Náplň poté překryjeme převislým listovým těstem.
  8. Potřeme koláč olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmazánem.
  9. Pečeme v troubě na spodním roštu 45-50 minut, nebo podle uvážení do zlatova a křupava.
  10. Mezitím si připravíme plátky salátu a okurky. Smícháme citronovou šťávu, extra panenský olivový olej a špetku soli a pepře. Tím pokapeme okurku a salát.
  11. Zeleninu dáme spolu s koláčem na dřevěné prkýnko a můžeme servírovat.

Lososové rizoto zvládnete podle následujícího návodu za pár minut:

Salát s kuskusem ze světlého tuňáka

Salát s kuskusem a světlým tuňákem
  • 1 plechovka filetů tuňáka v olivovém oleji
  • 200 cl vody
  • 200 g kuskusu
  • 1 rajče
  • 1 okurka
  • 1 jablko
  • 30 g malin
  • 15 g čerstvého zázvoru
  • mandle
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • balzámový ocet

  1. Nejprve uvařte kuskus a nechte ho vychladnout.
  2. Mezitím si na malé kousky nakrájejte okurku, rajče a jablko. Vmíchejte vše do kuskusu a přidejte mandle a čerstvě nastrouhaný zázvor.
  3. Podle chuti okořeňte a přidejte ocet. Směs dejte do hranaté mísy a nahoru položte dobře okapané kousky tuňáka. Ozdobte malinami.

Sendvič s tuňákem a sýrem v domácím chlebu pita

Sendvič s tuňákem a sýrem v domácím chlebu pita
  • 2 plechovky tuňáka v olivovém oleji
  • 1 červená cibule
  • 125 g sýra mascarpone (lze použít i jiný krémový sýr)
  • 2 nakládané okurky
  • 1 snítka koriandru
  • 4 sušená rajčata

Na chléb pita:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 cl vody
  • 1 lžička droždí

  1. Začněte s přípravou pita chleba. Do mísy dejte mouku, přidejte droždí a vodu. Míchejte, dokud nevytvoříte hladké těsto. Těsto nechte odpočívat zhruba hodinu.
  2. Mezitím si nasekejte cibuli a přidejte na kousky nakrájené okurky a rajčata. Vše smíchejte se sýrem, okapaným masem z tuňáka a nasekanými lístky koriandru.
  3. Z těsta si vytvořte bochánek, který následně vyválejte do kruhu o průměru přibližně 6 centimetrů o tloušťce přibližně 2 centimetry. Na rozpálenou pánev si dejte trochu olivového oleje, vložte pita placku a smažte po každé straně zhruba 3 minuty.
  4. Nechte chvíli vychladnout, přeložte na polovinu a naplňte připravenou směsí.

Avokádo plněné tuňákem

Avokádo plněné tuňákem
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 dozrálé avokádo
  • domácí majonéza nebo bílý jogurt
  • cibule
  • cherry rajčátka
  • petržel
  • olivový olej

  1. Scezeného tuňáka, nakrájenou cibuli, petržel a cherry rajčátka dobře promíchejte. Přidejte domácí majonézu nebo bílý jogurt.
  2. Avokádo rozdělte na polovinu a opatrně vytáhněte pecku (těsně před podáváním, protože velmi rychle oxiduje). Avokádo opláchněte ve vodě a pokapejte trochou olivového oleje, nakonec ho naplňte směsí z tuňáka.

Zákusek z listového těsta, lilku a tuňáka

Zákusek z listového těsta, lilku a tuňáka
  • 3 konzervy tuňáka v olivovém oleji
  • 1 lilek
  • 2 rajčata
  • 50 g parmezánu
  • 1 hrst pažitky
  • 1 lžíce hořčice
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

  1. Tuňáka sceďte a položte stranou. Lilek a rajčata nakrájejte na tenké plátky a položte na vymazaný plech na pečení. Pečte asi 20 minut při teplotě 170 °C a následně odložte ven z trouby.
  2. Tuňáka a hořčici promíchejte v misce. Nakrájejte sýr parmezán. Na další plech rovnoměrně rozložte listové těsto a na něj dejte vrstvu lilku, sýra, rajčat a tuňáka. Tento krok opakujte ještě dvakrát a nakonec dejte péct do trouby na 10 minut při teplotě 170 °C.

Máte raději maso na grilu? Upečte si Teriyaki lososa s grilovanou zeleninou:

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

Příběh Luboše: Přítelkyně mě sprostě využila

Ilustrační snímek

Před pár lety jsem se zamiloval. Byla krásná, milá a měla dítě. Brzy se z nás stala rodina. Já vydělával peníze,...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů
HUBNUTÍ: Dvojnásobná maminka zhubla 20 kilogramů

Maminka pod přezdívkou Adenka84 dokazuje, že opravdu lze omládnout! Během pár měsíců zhubla dvacet kilogramů – se dvěma dětmi, při návratu do práce a potížích se štítnou žlázou.



Najdete na iDNES.cz