Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Třikrát brambory: vytvořte z obvyklé přílohy žádané hlavní jídlo

  2:24aktualizováno  2:24
Jestli má nějaká surovina v české kuchyni pevné postavení, tak je to brambora. Milujeme ji jako přílohu, vykouzlit z ní dokážeme i vynikající hlavní jídla. A protože podzim a brambory k sobě neodmyslitelně patří, nabízíme vám další inspiraci.

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem. | foto: Isifa

Při výběru brambor byste měli vědět, jaké jídlo z nich budete připravovat. Existuje několik druhů brambor a každý se hodí pro něco jiného. Varný typ A se hodí "na loupačku" nebo do bramborového salátu a ke gratinování, typ B se hodí na přílohy, na hranolky, do polévek nebo i do salátů, typ C pak hlavně k přípravě kaší, na bramboráky, na bramborové těsto nebo k pečení ve slupce.

Pokud ale už máte zemáky doma a netušíte, jaký jsou typ, použijte snadný fígl. Bramboru rozpulte a půlkami o sebe chvíli třete - pokud se k sobě začnou lepit, je to důkaz, že v sobě mají dost škrobu a hodí se například na knedlíky. Jestli se ale objeví naopak voda, jsou ideální na salát. Pokud chcete brambory zbavit nadměrné škrobivosti, namočte je oloupané a pokrájené na půl hodiny do studené vody.

Při vaření dáváme brambory vždy do vroucí osolené vody, aby se v nich uchovalo co nejvíce prospěšných látek. Jestli preferujete brambory oloupané či ve slupce, je už na vás.

S jarem, po dlouhé době skladování, bychom si u brambor měli dávat pozor na hlízy, v kterých se objevuje jedovatý solanin, a ty naklíčené raději už nepoužívat. Pokud ano, všechny klíčky odstraňte a očka po nich vyřízněte do hloubky. Z brambor je třeba odstranit i zelená nezralá místa, kde je také zvýšená koncentrace solaninu. Zbavte se i zmrzlých brambor, které zesládnou, nebo je použijte na přípravu sladkých jídel.

Bramborové měsíčky

Bramborové měsíčky.

Příprava: 15 minut + pečení 30-40 minut

Pro 4 osoby

• 1/2 cibule nebo 1 větší jarní cibulka
• 4 rajčata
• 1 malá chilli paprička
• olivový olej
• 1 lžička balsamikového octa
• čerstvá petržel
• 800 g brambor
• sůl, pepř
• 2 lžíce sezamových semínek

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
2. Cibuli nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a nadrobno pokrájíme. Chilli papričku rozkrojíme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme.
3. Cibuli a chilli papričku orestujeme na lžíci oleje, přidáme nakrájená rajčata a společně s balsamikovým octem povaříme asi 3-5 minut, aby se odpařila část tekutiny. Necháme vychladnout a přimícháme nasekanou petržel.
4. Omyté brambory osušíme, nakrájíme na měsíčky, promícháme se 4 lžícemi olivového oleje, solí, pepřem a sezamovými semínky a dáme péct na 30 až 40 minut podle velikosti brambor.
5. Hotové upečené brambory dosolíme a podáváme s rajčatovou salsou.

Bramborové vějířky

Bramborové vějířky.

Příprava: 10 minut + pečení 45–50 minut

Pro 4 osoby

• 4 velké brambory
• 4 lžíce olivového oleje
• sušený rozmarýn
• sůl, pepř
• 2 lžíce slunečnicových semínek
• 2 lžíce dýňových semínek

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Brambory omyjeme, dobře očistíme kartáčkem nebo oloupeme.
2. Připravíme si dvě stejně vysoká prkénka, mezi něž brambory položíme a pokrájíme je po celé délce na plátky. Prkénka zaručí, že bramboru nepřeřízneme celou. Z dvojitého alobalu připravíme čtyři balíčky.
3. Brambory položíme na alobal řeznou stranou nahoru, vetřeme olej, ochutíme rozmarýnem, solí a pepřem a zabalíme.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě 45-50 minut podle velikosti brambor. Deset minut před dokončením rozevřeme alobal, posypeme směsí semínek a dopečeme.

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem

Bramborový gratin s hruškou a modrým sýrem.

Příprava: 20 minut + pečení 45 minut

Pro 4 osoby

• tuk na vymazání
• strouhanka
• 1 kg brambor
• 2 hrušky
• 100 g sýra s modrou plísní
• 250 ml smetany na vaření
• sůl

1. Troubu předehřejeme na 200 °C, zapékací mísu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
2. Brambory oloupeme, propláchneme vodou, přepůlíme a nakrájíme na plátky. Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky.
3. Obvod zapékací mísy vyložíme plátky brambor, pak vyskládáme hrušky a doplníme střed mísy znovu plátky brambor.
4. Sýr rozdrobíme na malé kousky nebo nastrouháme na hrubším struhadle. Promícháme se smetanou a případně podle chuti s trochou soli - nemusí být, sýr je dost slaný.
5. Brambory zalijeme směsí smetany a sýra, zakryjeme vrstvou alobalu a zakryté pečeme asi 40 minut. Brambory odkryjeme, vyzkoušíme, jestli jsou měkké, a zapečeme podle potřeby 5-8 minut dozlatova.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.