Tento nápoj, kterému se také říká „vodní kefír“, má s tímto mléčným výrobkem mnoho společného, ale přitom chutná i vypadá jako báječná perlivá limonáda. Protože se jedná o fermentovaný nápoj, tak dokáže harmonizovat mikroflóru ve střevech, a tak přispívat k lepšímu trávení, pomáhá také předcházet některým onemocněním trávicí soustavy a celkově posiluje imunitu.
K přípravě tohoto elixíru toho přitom nepotřebujete mnoho. Základem jsou japonské krystaly tibi. Je to shluk kvasných zrn, jež fungují na podobném principu jako kombucha a tibetská houba.
Bakterie, kterými jsou tvořeny, se živí sacharidy, a proto se při výrobě i kultivaci přidává cukr. Nejsou ovšem na jedno použití - když se o ně dobře staráte, můžete z nich nápoj vyrábět znovu a znovu.
Hotový nápoj skladujte v chladu v uzavíratelných nádobách, které ale občas otevřete a nechte „odfouknout! (jako burčák). Vydrží tak tři až čtyři dny. Nedoporučuje se používat chlorovanou vodu, nejlepší pramenitá nebo převařená. Při přípravě limonády také nepoužívejte kovové nástroje. Použité tibi krystaly propláchněte, zalijte oslazenou vodou a skladujte v chladničce.
Přinášíme vám pro inspiraci dva recepty, jak z tibi krystalů vyrobit báječný nápoj pro letní dny.