Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Ohromte rodinu svatoštěpánskou kachnou na švestkách a získejte kuchařku

  3:06aktualizováno  3:06
V posledním díle letošního Herbáře čeká diváky České televize souboj kachen. Upečte si tu vítěznou svatoštěpánskou podle Lindy Rybové. Co se jí na svatého Štěpána a Nový rok u vás doma? Za svůj recept máte poslední šanci získat kuchařku Herbáře.

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v posledním díle druhé řady kuchařského Herbáře zaměří na konec roku. Podle receptu pomocníka Jima napíchnou meloun rumem a uloží ho do sádry a do chladu, kde minimálně měsíc zraje. Vytáhnout ho mají v plánu na Silvestra. 

Fotogalerie

A tím barmanské umění Lindy a Kateřiny zdaleka nekončí, na silvestrovskou oslavu nachystají jablečný punč podle prvorepublikového receptu, který můžete hostům servírovat studený i teplý. Jima pak potěší koktejlem s názvem Zubní kartáček, který je namíchán ze sladového vína Condurango, bezinkového sirupu, citronové šťávy a ananasové nebo jablečné šťávy.

Souboj kachen

Na Štěpána se v mnoha českých rodinách tradičně peče kachna, Linda s Katkou se rozhodnou vyzkoušet každá vlastní recept a vybrat ten lepší. Kateřinin recept je minimalistický - kachnu naporcuje a peče v troubě, jako přílohu připraví šoulet ze zeleného a žlutého hrachu a krup. 

Výbornou přílohou je k tomuto pokrmu nakládaná okurka, fermentovaná zelenina totiž pomáhá k lepšímu trávení a předchází nadýmání.

Lindin recept, který chutnal Katce i Jimovi o trochu víc, najdete níže a ve videu.

Na Nový rok přichystají Kateřina s Lindou barevnou hrstkovou polévku plnou čočky, různých druhů fazolí, hrachu, cizrny a špaldy. Konzumace obilovin společně s luštěninami totiž snižuje jejich nadýmavost, stejně jako vaření s bylinkami jako dobromysl, saturejka nebo třeba majoránka.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku

Co jíte mezi svátky u vás doma? Pečete na Štěpána kachnu nebo husu? Dáváte si houbového kubu nebo šoulet? A jak si připravujete novoroční čočku? Nebo jste se inspirovali třeba při zahraničních cestách? Pošlete nám recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty i s fotkou nahrávejte do čtvrtka 17. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola soutěže se stala Jenny Lane se svým receptem na Chilli con carne podle poručíka Columba. Blahopřejeme.

Svatoštěpánská kachna na švestkách s kedlubnovým zelím


Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2,5-3 hodiny

Souboj kachen

Kachna

  • 1 kachna
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic másla
  • 4 cibule, 1 nakrájená nahrubo a 3 nakrájené na měsíčky
  • 5 jalovčinek (kuliček jalovce)
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g sušených švestek, vypeckovaných a nakrájených na kostičky
  • 2 kyselá jablka, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
  • 1 snítka tymiánu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přeložíme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránkou a podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti kachny. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.

Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. Porce kachny dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme s kedlubnovým zelím.

Kedlubnové zelí

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Porce pro 4 osoby

Doba přípravy 30 minut

  • 4 větší kedlubny
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 střední brambora
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1-2 lžíce octa

Kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Bramboru nastrouháme najemno a smícháme s moukou, je-li to moc husté, zředíme troškou vody (záleží na vodnatosti brambory).

Kuchařky Herbáře

Oba díly knihy vydané pořadem Herbář koupíte na Knihy.iDNES.cz

Cibulku osmahneme na pánvi na oleji dozlatova. Po 5-10 minutách varu kedluben k nim vmícháme bramborovo-moučnou směs, přidáme cibulku, cukr a ocet a ještě chvíli vaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, osladíme či okyselíme.

Kedlubnové zelí skvěle nahradí obyčejné zelí.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Výstřih do véčka, sukně v áčkovém střihu, výrazný účes i boty na podpatku bez...
Pět tipů, jak si vylepšit siluetu: pomůže střih, prádlo i doplňky

Pokud chcete být spokojenější při pohledu do zrcadla, není hned nutné se uchylovat k dietě nebo tvrdému tréninkovému režimu. Trocha přemýšlení při nakupování a...  celý článek

Další z rubriky

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.