Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si svatomartinské rohlíčky a pochlubte se svým pekařským umem

  0:15aktualizováno  0:15
Martinské rohlíčky nebo podkovy se připravovaly koncem října, kdy končila čeledínům služba a vyráželi za prací jinam. Sladké pečivo plněné mákem si můžete přichystat s pomocí Lindy a Kateřiny z Herbáře. A pokud se ostatním pochlubíte svým pekařským uměním, můžete vyhrát kuchařku.

Kateřina Winterová s Lindou Rybovou připraví v dalším díle kuchařského Herbáře spoustu podzimních dobrot. Nejprve si udělají jeřabinovou marmeládu, kterou následně využijí na marinádu s chilli. Jeřabiny si určitě zaslouží i dnes své místo v kuchyni, jsou totiž plné vitaminu C. Nezapomínejte ale, že jeřabiny se musí před konzumací usušit nebo musí přejít varem, jinak by vám z nich mohlo být zle od žaludku.

Podzim, to jsou hrušky a šípek

Fotogalerie

K podzimu patří i úroda hrušek, které snižují krevní tlak a odvodňují. Několik jich Linda uvaří ve víně kořeněném badyánem a skořicí, po uvaření hrušek víno zredukuje a udělá z něj sirup k polévání ovoce. Zbytek hrušek Katka s Lindou osmaží na másle a přidají ke slanině, vlašským ořechům, špenátovým listům a šalotce do teplého podzimního salátu. V zimě určitě přijde vhod i sladká hruškovo-fíková marmeláda s koriandrem a mákem, která je specialitou Kateřiny.

Na podzim dozrávají i šípky, Linda s Katkou vyzkoušejí švédský recept na šípkovou polévku s  pšeničnými klíčky, oříšky a medem, která vás zahřeje i během sychravých podzimních dnů. To dokáže i lahodná dýně hokkaidó zapečená s mletým masem, sýrem a smetanou.

Svatý Martin nás čeká až za týden, ale již nyní se na něj můžete nachystat. Husa by to asi nevydržela, ale všem určitě uděláte radost svatomartinskými rohlíčky plněnými mákem.

Co pečete vy? Pošlete recept a vyhrajte

Pečete rohlíčky, rolády, buchty nebo koláče? Jaké sladké pečivo nesmí chybět na vašem svátečním stole? Pošlete nám svůj recept na sladké pečivo a vyhrajte kuchařku z první série televizního Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do čtvrtka 6. listopadu ZDE.

Vítězem minulého kola se stal Otto Plášek se svým receptem na sváteční slepičí polévku.

Martinské rohlíky

Na svátek sv. Martina se v Čechách a na Moravě pekly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Bylo to pečivo z kynutého těsta, tvarované do rohlíčků. Dělaly se prázdné nebo nadívané různými náplněmi. Na sv. Martina končila čeleď sjednanou službu a hledala si nového hospodáře a toto pečivo dostávala na odchodnou (proto se jim říkalo vandrovnice). Martinské rohlíčky také dostávali koledníci, kteří na tento svátek chodili na martinskou koledu.

Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2 hodiny

Rohlíky:

Upečené svatomartinské rohlíčky, vedle jsou rohlíky z žitné mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 50 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • sůl
  • ½ vejce na potření
  • sádlo na vymazání plechu
  • mouka na podsypání válu

Maková nádivka:

Herbář II

Kuchařskou show uvidíte v neděli v 18:25 na ČT 1.

  • 100 g mletého máku
  • 250 ml mléka
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného perníku
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu

  1. V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vykynout kvásek. Máslo utřeme se zbylým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme vykynuté droždí, zbylé mléko, mouku a sůl. Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu.
  2. Mezitím smícháme suroviny na nádivku.
  3. Na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem a položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut. Rohlíky pomažeme vejcem a pečeme v horké troubě nebo peci při 180 °C zhruba 15 až 20 minut.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...



Najdete na iDNES.cz