Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

aktualizováno 
Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací chybou přitom bývá vynechání ranního jídla. Takže pokud jste dosud odcházeli každé ráno z domova ve spěchu a s kručícím žaludkem, pak byste měli zkusit změnu. Vstaňte o trochu dřív a začněte snídat.
Část 1/3
Smetanový toast s jablečným pyré

Smetanové toasty s ovocným pyré

Tahle neskutečná dobrota pochází původně z Francie, ale hodně si ji zamilovali třeba v USA. Pokud si ji chcete dopřát, ale rádi byste snížili její kalorický dopad, nahraďte smetanu mlékem a místo na másle připravte toasty v troubě. Ovšem originál je originál.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 12-16 plátků světlého pečiva (veka, toast, vánočka aj.)
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku 12% smetany
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • máslo na smažení
  • Na pyré:
  • 3 jablka
  • 2 hrušky
  • 1 kiwi
  • 2 lžíce medu
  • mletá skořice

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme pyré (můžeme ho uvařit už večer a přes noc ho uložit do ledničky). Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostky.
  2. Kiwi oloupeme a také nakrájíme.
  3. Všechno ovoce vložíme do kastrůlku, podlijeme troškou vody, přidáme na špičku nože mleté skořice a podusíme doměkka. Do ještě teplého kompotu vmícháme med a ovoce pomačkáme vidličkou.
  4. Bílé pečivo nakrájíme na silnější plátky. Pro tento účel se hodí nejen toastový chléb, ale také třeba starší rohlíky, veka nebo vánočka.
  5. V misce prošleháme vejce se smetanou a oběma cukry. Nakonec přidáme mletou skořici.
  6. Na pánvi rozehřejeme trochu másla. Mezitím několik plátků pečiva z obou stran namočíme do vajíčkové směsi a vkládáme do pánve. Opékáme z obou stran. Toasty by měly být zevnitř měkké a zvenku pěkně dozlatova opečené.
  7. Podáváme je ještě teplé s miskou vlažného ovocného pyré.

Tip: V sezoně můžete podávat k toastům čerstvé ovoce, zkuste je také pokapat medem nebo javorovým sirupem.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Příběh Věry: Nedokážu se vyrovnat s rozvodem

Ilustrační snímek

Rozvedla jsem se po desetiletém naprosto nefunkčním vztahu. Mám teď skvělého přítele, ale na svého exmanžela nemůžu...

Další z rubriky

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz