Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká vánoční kuchařka: bez rumu ani ránu

  0:26aktualizováno  0:26
Milujete vánoční cukroví s rumem? Zkuste naše citronové koláčky nebo čokoládové košíčky. A to vám nabízíme jen dva ze stovky receptů, které najdete v pondělní příloze ONA DNES.

Rumové kuličky s marmeládou | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Citronové koláčky s rumem

* 175 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 3 žloutky
* kůra z 1/2 citronu
* 4 lžíce rumu
* 200 g hladké mouky
* 75 g čokoládové rýže

Krém:
* 100 g hery
* 70 g cukru
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce rumu

1. Máslo utřeme do pěny, zašleháme moučkový cukr, žloutky, citron. kůru a rum. Přimícháme prosátou mouku a čokoládovou rýži. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený papírem stříkáme malé pusinky.

2. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Placičky necháme vychladnout. V misce smícháme heru, moučkový cukr, citron. šťávu a rum. Vymícháme v hladký krém. Placičky slepíme citronovou náplní a necháme v lednici ztuhnout.

Sušené švestky s mandlemi

Příprava: 25 minut

* 250 g sušených švestek
* rum
* 100 g mandlí
* čokoládová poleva
* kokos

1. Švestky přendáme do misky a zalijeme rumem. Necháme alespoň hodinu marinovat. Spaříme a oloupeme mandle. Do každé švestky vpíchneme mandli. Švestku namočíme do rozpuštěné čokoládové polevy a obalíme v kokosu.

2. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout. Švestky můžeme také obalovat v mletých ořeších nebo mletých mandlích.

Rumové kuličky s marmeládou

* 200 g piškotů
* 80 g cukru krystal
* 4 lžíce vody
* 3 lžíce rumu
* 50 g ořechů
* 60 g meruňkové marmelády
* kakao na obalení

1. Cukr svaříme s vodou (asi 5 minut). Do mísy dáme nahrubo mleté piškoty, přelijeme svařeným cukrem, přidáme marmeládu, rum a ořechy.

2. Vše dobře promícháme a necháme v lednici ztuhnout. Z hmoty tvoříme kuličky, které hned obalujeme v kakau.

Oříškové pracny

* 300 g hladké mouky
* 240 g hery
* 1 vejce
* 180 g moučk. cukru
* ořechy
* kakao
* skořice
* citronová kůra
* 3 lžíce rumu
* moučkový cukr na obalování

Mouku smícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, kakaem, skořicí a citron. kůrou. Přidáme změklý tuk, vejce a rum. Vše promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Dáme do lednice ztuhnout. Těstem plníme formičky na pracny, pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Teplé vyklopíme a obalíme v cukru.

Čokoládové košíčky

* 250 g 100% tuku
* 250 g moučkového cukru
* 100 g kakaa
* 2 ks vanilkového pudinku
* ozdoba

Náplň:
* 200 g ořechů
* 200 g moučkového cukru
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

1. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přimícháme cukr, kakao, vanilkový cukr a pudink. Vše dobře promícháme a necháme ztuhnout.

2. Mezitím si připravíme náplň. Mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem a přidáme vejce a rum. Vymícháme v hladkou hmotu, kterou necháme v lednici ztuhnout. Čokoládovou hmotu přendáme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Do papírového košíčku stříkneme trochu hmoty, na ni položíme kuličku z náplně a opět zastříkneme čokoládovou hmotou.

3. Hotové košíčky dáme do lednice ztuhnout a uchováváme je v chladu.

Oříšková srdíčka s krémem

* 120 g oříšků
* 120 g moučkového cukru
* 240 g másla
* 240 g hladké mouky
* špetka skořice
* čokoláda na polevu

Náplň:
* 100 g moučkového cukru
* 80 g másla
* 1 žloutek
* 3 lžíce rumu

1. Ořechy najemno semeleme, přimícháme moučkový cukr, hladkou mouku, skořici a vše promícháme. Přidáme změklé máslo a vše zpracujeme v hladké těsto. Dáme ho do lednice a necháme hodinu odpočinout.

2. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka. Přendáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dorůžova. Necháme vychladnout. Mezitím si připravíme náplň. Moučkový cukr smícháme se změklým máslem, žloutkem a rumem a vymícháme v hladký krém. Srdíčka slepujeme krémem, necháme v lednici ztuhnout a poté jednu stranu namočíme v čokoládové polevě. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout.

Rumové kuličky s čokoládou

* 100 g strouhané čokolády
* 100 g moučkového cukru
* 50 g mandlí
* 1 bílek
* 1 lžíce rumu
* bílá čokoláda na obalení

Náplň:
* 20 g másla
* 30 g vanilkového cukru
* 1 vařený žloutek
* 1 lžíce rumu

1. Z čokolády, cukru a mletých mandlí, bílku a rumu vypracujeme tužší hmotu.

2. Mezitím si připravíme náplň. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem. Necháme v lednici chvíli ztuhnout.

3. Z čokoládové hmoty uděláme placičku, do středu vložíme kousek náplně a utvoříme kuličku, kterou obalíme ve strouhané čokoládě. Pokud se hmota lepí, necháme ji v lednici ještě chvíli ztuhnout.

Višně v čokoládě

* 100 g hořké čokolády
* 20 g tuku iva
* 100 g višní v rumu
* 2 žloutky
* 100 g ořechů
* 1 lžíce rumu z višní
* čokoládová rýže na obalení

Čokoládu rozpustíme i s tukem ve vodní lázni. Necháme vychladnout, přidáme vypeckované a nakrájené višně v rumu, žloutky, nastrouhané ořechy a rum. Vše promícháme a necháme vychladnout. Tvoříme kuličky, které obalujeme v čoko. rýži a necháme v lednici ztuhnout.

Rumové placičky

* 180 g hladké mouky
* 140 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 1 vejce
* 2 lžíce rumu

Poleva:
* 1 bílek
* 1 lžíce rumu
* 100 g moučkového cukru

1. Hladkou mouku smícháme s cukrem a přidáme změklé máslo, vejce a rum. Vypracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici hodinu odležet.

2. Ztuhlé těsto vyválíme na 1/2 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme placičky. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a zvolna pečeme dorůžova. Placičky necháme dobře vychladnout.

3. V misce smícháme bílek s rumem a přidáváme moučkový cukr. Vymícháme v hladkou hmotu. Vychladlé placičky potřeme polevou a ozdobíme barevnou rýží.


TIP
Místo pravého třtinového rumu nebo jeho českého „bratra“ můžete do vánočního cukroví vyzkoušet i griotku, brandy, portské, sherry, becherovku, kávový nebo mandlový likér. Pokud se chcete vyhnout alkoholu, můžete použít rumovou tresť.

Autoři:






Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.