S mlékem při dietě šetřete (ilustrační snímek)

S mlékem při dietě šetřete (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

S mlékem při dietě šetřete, lepší jsou zakysané výrobky

  • 83
S mlékem je to podobné jako s vejci. Jednou slyšíme, že ke zdravému životnímu stylu neodmyslitelně patří, jiní radí mléko raději zcela nahradit. A jak to je s mlékem při redukční dietě? Odborníci na hubnutí říkají, že jej nesmíme považovat za tekutinu, ale vzhledem k jeho výživové a energetické hodnotě za jídlo.

"Při dietě doporučujeme nahradit nízkotučným nebo polotučným mlékem šlehačku a smetanu na vaření. Jako nápoj mléko ale nedoporučujeme, protože dodá zbytečné kalorie. Litr mléka má 2 000 až 2 700 kilojoulů. Mléko můžete přidat v malém množství do kávy nebo černého čaje, protože mléčný cukr zjemní chuť a pomůže vám odvyknout si od slazení," říká Gabriela Knosová, odbornice z brněnského Institutu kompliment.

V jídelníčku jsou více než mléko samotné mnohem hodnotnější mléčné výrobky. "Zakysané mléčné výrobky, tvaroh a sýry zasytí více než pohár mléka při stejné energetické hodnotě. Mají nižší obsah laktózy, a proto jsou i lépe stravitelné a mnohé obsahují prospěšná probiotika."

Hubněte o wellness pobyt

1. Založte si na OnaDnes.cz vlastní blog a do prvního příspěvku vložte svou aktuální fotografii celé postavy. Zapisujte do poloviny prosince, jak hubnete s námi, popisujte, v čem je váš problém, co vás naopak baví a jak vám jdou kila dolů.

2. Další možností, jak se zúčastnit soutěže, je poslat příběh i s fotografiemi před hubnutím a po něm na e-mail: zdravi@idnes.cz

3. Na závěr našeho seriálu Hubneme pro zdraví vybereme jednu z vás, která byla nejaktivnější a zároveň jí hubnutí nejvíce prospělo. Ta od Institutu kompliment získá víkendový wellness pobyt pro dvě osoby v luxusním wellness & spa hotelu Augustiniánský dům v Luhačovicích.

4. Kdybyste si na blogu nevěděly s něčím rady, napište nám blogona@idnes.cz.

Dalším argumentem, proč jsou zakysané mléčné výrobky vhodnější než mléko samotné, je hodně rozšířená intolerance laktózy. Při ní mléko nemůžete vůbec (s výjimkou speciálního bezlaktózového), ale v omezeném množství si můžete dopřát občas například některé jogurty, tvaroh, sýry.

V brněnském Institutu kompliment hubnou také naše tři čtenářky Helena, Markéta a Petra. Jak se s omezením mléka vyrovnaly? Petra a Markéta s tím neměly problém.

"Mléko vždy piju jen v momentě, kdy na něj mám chuť, což je tak jedna sklenice jednou měsíčně. V komplimentu nám odbornice řekly, jaké je doporučené množství a jaký druh," říká Markéta.

Více se musela hlídat Helena: "Byla jsem zvyklá pít mléko v čaji nebo kávě, ale i samotné. Mléko jsem prostě konzumovala denně. Hned zpočátku jsem při konzultacích dostala rady, kolik mléka a mléčných výrobků bych denně měla mít, takže se snažím dávat si pozor."

Mléko využijete při vaření

Mléko je však vhodné při vaření jako náhrada některých vysoce energetických surovin.

"Mlékem nahrazuji smetanu. Zjemňuji tak krémové zeleninové polévky, teď v sezoně například dýňovou nebo brokolicovou s houbami. Možná se to může někomu zdát jako nepatrný, nepodstatný rozdíl v kalorických hodnotách, ale právě díky těmto záměnám za méně kalorické ingredience se dá dlouhodobě snížit energetická bilance stravy bez zásadní újmy na kvalitě chuti výsledného pokrmu," říká Helena.

Jogurt ochuťte skořicí nebo kávou

Naopak zakysané mléčné produkty by ve vašem dietním plánu neměly chybět. Obsahují kvalitní bílkoviny, vápník, vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitaminy skupiny B.

Nejvhodnější jsou jogurty, kefír, acidofilní mléko, tvaroh, čerstvé sýry, tvarůžky, tvarohové sýry nebo sýry do 40 % tuku v sušině. Pozor si dávejte na mléčné dezerty a koktejly, pudinky, smetanové jogurty a pomazánky, uzené sýry a sýry s vysokým obsahem tuku v sušině.

Jogurty si vybírejte samozřejmě bílé, k nim si naservírujte třeba ovoce. "Bílý jogurt můžete dochutit také skořicí nebo instantní kávou," radí Gabriela Knosová z Institutu kompliment.

Markéta má tip na zajímavou večeři s cottage sýrem. "Nakrájíme lilek a cuketu na kolečka, dáme do zapékací mísy, pokapeme olivovým olejem, dochutíme česnekem a posolíme. Přidáme cottage a vše necháme zapéci v troubě. Kdo má rád bylinky, může je na dochucení přidat."

Petra má zase ráda pomazánky všeho druhu, její oblíbenou vytvoříte takto: najemno nastrouhejte mrkev, pórek, vajíčko, na nudličky nakrájejte šunku. Smíchejte s lučinou a bílým jogurtem, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Po uležení si nechte chutnat!