Pokud si dáte víc chodů s různými chutěmi, sníte větší množství jídla.

Pokud si dáte víc chodů s různými chutěmi, sníte větší množství jídla. | foto: Reuters

Rychlost, s jakou jíme, nemá na hubnutí žádný vliv

  • 21
Několik desítek let jsme slýchali, že pokud budeme jíst pomalu, zkonzumujeme menší množství jídla a zhubneme. Vědci však dokázali, že je to nesmysl. Mnohem podstatnější pro velikost zkonzumované porce je chuť jídla.

Dlouho se věřilo, že pokud zhltnete jídlo rychle, zkonzumujete větší množství jídla, a tedy i více kalorií. Údajně tomu mělo být proto, že mozek nestihne zaznamenat, že už jsme sytí. Lidé po celém světě tak odkládali mezi jednotlivými sousty vidličku, mezi jednotlivými lžícemi počítali do deseti, a věřili, že tím udrží svou hmotnost v normě.

Přestávky? Nesmysl
Dietní experti toto pravidlo doporučovali už od začátku sedmdesátých let. Na počátku tohoto tvrzení pravděpodobně stálo přesvědčení, že obézní lidé jedí rychleji než hubení. Nové výzkumy však ukazují, že rychlost jídla má ve skutečnosti na naši váhu jen minimální vliv, uvádí server msn.

Testy a experimenty, které se pokoušely změnit stravovací návyky a chování respondentů, dospěly k různým výsledkům. V jedné studii byla respondentům zmenšena velikost sousta a byli požádáni, aby žvýkali pomaleji. Nicméně dosáhlo se pouze toho, že respondenti jedli delší dobu. Celkově však snědli stejné množství jídla jako při "normálním" způsobu jídla. Další studie dokonce ukázala, že lidé, kteří dělali pauzy mezi jednotlivými sousty, snědli v konečném součtu větší množství jídla.

Původní předpoklad se opíral o hypotézu, že pokud snížíte rychlost, se kterou jíte, má vaše tělo čas vyprodukovat hormony signalizující, že jste sytí. Obecně udávanou dobou bylo patnáct minut, které tělo údajně potřebuje pro to, aby se dostavil pocit sytosti. Množství studií však dokazuje, že tělo potřebuje průměrně hodinu na to, aby se dostavil pocit sytosti.

Muži jedí rychleji
Pouze jediná klinická studie provedená v roce 1991 na univerzitě v Pennsylvanii zjistila, že nižší rychlost jídla může pomoci respondentům zhubnout. První výsledky se jevily slibně - pomalejší konzumace jídla byla spojena s větším váhovým úbytkem. Tento efekt však nebyl trvalý. Po deseti měsících se zjistilo, že váhový rozdíl mezi respondenty s "normální" a nižší rychlostí jídla je minimální.

Zatím také není jasné, proč jsou v tomto ohledu rozdíly mezi muži a ženami. Předpokládá se, že je tomu tak proto, že muži jedí rychleji než ženy, a zpomalení tempa proto na ně má o něco větší vliv než na ženy. "Další možností je skutečnost, že ženy jsou jednoduše víc informované ohledně zdravého stravování, tudíž jídlo přeruší ještě předtím, než se dostaví pocit sytosti bez toho, aby musely měnit rychlost jídla," říká Martin Corby, klinický psycholog a jeden z autorů studie.

Klíč k jídlu
V naší kultuře, kde je nadbytek potravin, jsme zvyklí konzumovat mnohem víc kalorií, než naše tělo ke svému fungování skutečně potřebuje. Výzkumy ukazují, že z hlediska množství jídla je mnohem podstatnější chuť jídla, nikoli rychlost, s jakou ho zkonzumujeme.

Pocit sytosti nespočívá totiž pouze v naplnění žaludku a hormonálních signálech. Potěšení a uspokojení se dostavuje spolu s tím, jak tělo jídlo tráví a zpracovává. Pokud jste hladoví, první sousto jídla pociťujete jako mimořádně delikátní. Po nějaké době vám však jídlo téže chuti přináší menší chuťové uspokojení.

Je to způsobeno "uspokojením" senzorů pro vnímání jednoho typu chuti. Nové chuťové požitky nám tak může bezprostředně zprostředkovat jen jídlo zcela rozdílné chuti. To je také například důvod, proč si po slaném jídle můžeme stále ještě vychutnat sladký dezert. Pokud si tedy dopřejete hostinu o mnoha chodech s různými chutěmi, sníte mnohem větší množství jídla nehledě na rychlost, s jakou ho žvýkáte.

Vychutnejte si jídlo
Důležitá pro pocit sytosti je i forma jídla. Studie například potvrdily, že lidé, kteří snědli jablko několik minut před obědem, zkonzumovali významně méně kalorií. Naopak u těch, kteří před obědem pouze vypili jablečný džus, k žádné změně v kalorickém příjmu nedošlo. Vědci předpokládají, že je to způsobeno žvýkáním, které předává mozku signál, v jehož důsledku se cítíme sytější a následně zkonzumujeme méně jídla.

Odborníci tedy radí místo přestávek v jídle raději jíst v klidu a maximalizovat tak své potěšení z jídla. Pokud si vychutnáte povahu a chuť jídla, stane se pro vás jeho konzumace mnohem uspokojivější záležitostí.