Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rychlé večeře z mletého masa, při kterých stihnete i zprávy

  0:44aktualizováno  0:44
Rodina vyžaduje poctivé teplé jídlo k večeři, ale vám se nechce trávit dlouhý čas u sporáku. Snadná pomoc. Tyhle snadné recepty se budou částečně připravovat bez vaší asistence, takže si klidně pusťte večerní zprávy nebo seriál.

Masové kuličky s míchaným salátem | foto: Profimedia.cz

Špagety s boloňskou omáčkou

Ingredience na 4 porce:

Špagety s boloňskou omáčkou
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g mletého hovězího masa
  • sůl a pepř
  • tymián
  • 400 ml rajčatové passaty
  • 400 g špaget
  • parmazán na posypání

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme česnek a necháme trochu rozvonět. Pak přidáme strouhanou mrkev a ještě chvíli restujeme.
  3. Když začne zlátnout, přidáme tymián a mleté maso a opečeme ze všech stran. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a za občasného míchání dusíme asi 10 minut. Pak přidáme passatu, promícháme a opět přiklopíme a dál dusíme.
  4. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když začne vřít, vsypeme špagety a vaříme podle návodu.
  5. Když jsou špagety hotové, slijeme je a vrátíme do hrnce. Přidáme hotovou masovou omáčku, promícháme a rozdělíme na talíře. Každou porci posypeme nastrouhaným parmazánem a podáváme.

Masové kuličky s míchaným salátem

Ingredience na 4 porce:

Masové kuličky s míchaným salátem
  • 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička římského kmínu
  • strouhanka na zahuštění

Na salát:

  • 1 hlávka listového salátu
  • 4 rajská jablka
  • 1 salátová okurka
  • 1 zelená paprika
  • 1/2 citronu
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Dáme předehřát troubu na 180 °C. Mleté maso ve větší míse smícháme s vajíčkem a najemno nasekanou cibulí. Přidáme sůl, pepř a římským kmín. Rukama propracujeme, pokud je třeba, zahustíme trochou strouhanky.
  2. Z těsta tvoříme vlhkýma rukama stejně velké kuličky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dozlatova.
  3. Než se kuličky upečou, připravíme salát. Zeleninu omyjeme a očistíme. Salát natrháme, rajčata, okurku a papriku nakrájíme na malé kousky. Osolíme, opepříme, přelijeme šťávou z půlky citronu a lehce promícháme.
  4. Kuličky podáváme s čerstvým pečivem a míchaným salátem.

Tip: Do směsi na kuličky můžeme přidat nastrouhaný sýr nebo dvě až tři nastrouhané uvařené brambory.

Štrúdl s mletým masem a paprikou

Ingredience na 4 porce:

Štrúdl s mletým masem a paprikou
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • uzená mletá paprika, kurkuma, římský kmín
  • 300 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • sůl a pepř
  • 1 červená paprika
  • 1 balení listového těsta
  • vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na lžíci oleji ji orestujeme do sklovata, zasypeme kořením a necháme rozvonět.
  2. Pak přidáme mleté maso a mícháme, aby se rozdělilo a opeklo ze všech stran. Osolíme a opepříme, promícháme a pod pokličkou necháme dusit asi 15 minut.
  3. Mezitím omyjeme papriku, rozkrojíme ji, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Vmícháme k mletému a masu a ještě asi pět až deset minut dusíme. Necháme vychladnout.
  4. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozbalíme a rozválíme. Na jednu třetinu naneseme masovou směs a zabalíme jako štrúdl. Opatrně přeneseme na plech a potřeme rozšlehaným vejcem.
  5. Pečeme asi 25 minut dozlatova. Necháme trochu zchladnout a krájíme na plátky.

Tip: Místo štrúdlu můžete připravit pirožky. Rozválené těsto rozkrájejte na stejně velké čtverce, doprostřed každého lžící naneste masovou směs a přeložte. Okraje přitlačte, přendejte na plech a potřete vajíčkem. Pečte asi 20 minut. Místo papriky můžete k masu přimíchat hrášek nebo kukuřici.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.