Doporučujeme

Sýr pečený v troubě | foto: Profimedia.cz

Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

  • 24
Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží v trojobalu, nýbrž pečou v troubě. Vynikne tak jejich chuť i struktura a hlavně – jsou nejen lahodné, ale také mnohem zdravější.

Koláč z listového těsta s balkánským sýrem a špenátem

Ingredience na 4 porce:

Koláč z listového těsta s balkánským sýrem a špenátem
  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g balkánského sýra
  • 2 vejce

Pracovní postup:

  1. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Ten první dáme na plech nebo větší pekáč (můžeme ho ještě předtím vyložit pečicím papírem, koláč pak půjde lépe vyjmout).
  2. Špenát rozmrazíme a necháme okapat na cedníku. Vymačkáme ho, osolíme, opepříme a promícháme s prolisovaným česnekem. Pak ho rovnoměrně rozložíme na těsto.
  3. Balkánský sýr rozmačkáme vidličkou a promícháme s jedním vejcem. Tuto směs naneseme na špenátovou vrstvu a přiklopíme druhým dílem těsta.
  4. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 35 minut na 190 °C.

Tip: Špenát a balkánský sýr můžete také dopředu promíchat a nanést na těsto společně. Povrch koláče zkuste před pečením posypat sezamovými a lněnými semínky.

Zapečený květák se sýrem

Ingredience na 4 porce:

Zapečený květák se sýrem
  • 1 květák
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 250 g čedaru
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce strouhanky
  • olej na vymazání

Pracovní postup:

  1. Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Slijeme ho, osušíme a rozložíme do zapékací mísy vymazané olejem.
  2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a dobře rozšleháme, aby se netvořily hrudky. Osolíme, dochutíme muškátovým oříškem a vmícháme asi dvě třetiny nastrouhaného sýra. Chvíli povaříme, pokud je třeba, naředíme ještě mlékem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
  3. Pak hotovou směsí přelijeme květák v zapékací misce, posypeme zbylým strouhaným sýrem promíchaným se strouhankou a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C dozlatova.

Tip: Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami, ke květáku se také výborně hodí rajčatový salát.

Sýr s cibulí a vínem pečený v troubě

Ingredience na 4 porce:

Sýr pečený v troubě
  • 1 menší cibule
  • 150 g tučnějšího eidamu
  • 150 g goudy
  • 100 g parmazánu
  • 100 g krémového sýra
  • 0,5 dcl bílého vína
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej na vymazání
  • strouhanka na vysypání
  • čerstvé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Eidam, goudu i parmazán nastrouháme nahrubo.
  2. V misce prošleháme krémový sýr s nasekanou cibulí, vínem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pak vmícháme nastrouhané sýry.
  3. Zapékací mísu nebo čtyři menší zapékací misky vymažeme olejem a vysypeme strouhankou, rovnoměrně naplníme sýrovou směsí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
  4. Podáváme s čerstvým pečivem a vychlazeným bílým vínem.

Tip: Zkuste do směsi přidat dva nadrcené stroužky česneku. Můžete do ní pro změnu vmíchat také nasekanou šunku.


  • Vybrali jsme pro Vás