Brokolicovo-parmezánové kuličky
Podle foodblogerky Michaely Šupákové pro blog.kitchenaid.cz
Ingredience (na cca 16 kuliček):
- 1 menší brokolice
- 1⁄2 hrnku rozmixovaných mandlí
- 1⁄2 hrnku strouhaného parmezánu
- 2 vejce
- 2 stroužky rozmačkaného česneku
- sůl, mletý černý pepř
- olivový olej
Postup:
Brokolici očistěte a rozeberte na růžičky. Ty potom vložte do mixéru a důkladně rozmixujte. Rozmixovanou brokolici dejte do mísy a přidejte všechny ostatní ingredience, kromě olivového oleje. Vše pořádně promíchejte, aby se suroviny spojily.
Na plech rozložte pečící papír a potřete ho troškou olivového oleje. Ze směsi potom tvořte pomocí rukou kuličky a rozložte je vedle sebe na plech. Kuličky pečte v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 20 – 25 minut. Podávat můžete díky osobité chuti samostatně, nebo třeba s jogurtovým dipem.
Zapečená brokolice se sladkými bramborami a sýrem čedar
Podle receptu Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka
Ingredience:
- 500 g brokolice
- 500 g sladkých očištěných brambor očištěné (batáty)
- 300 g brambor
- 150 g cibule
- 150 g sýru čedar
- 50 g másla
- 400 ml smetany 33%
- 3 žloutky
- jarní cibulka
- čerstvý tymián
- česnek
- pražené kusy kešu
- sůl, pepř
Postup:
Na rozpuštěné máslo vložte najemno nakrájenou cibuli. Chvilku opečte. Následně přidejte čerstvý tymián a lehce opečte. Přidejte brambory a cca 5 minut opékejte. Následně přidejte česnek a batáty a zalijte smetanou. Osolte a opepřete. Brambory ve smetaně zhruba 5 minut povařte. Nechte vychladnout na teplotu minimálně 80°C (směs vás při vložení prstu nebude pálit).
Na plotnu dejte hrnec s neosolenou vodou. Přiveďte k varu. Do vroucí vody vhoďte očištěnou a rozkrájenou brokolici, plamen stáhněte a brokolici nechte cca 5 minut povolit. Následně ji slijte přes cedník do dřezu a okamžitě zchlaďte studenou vodou. Docílíte tím, že brokolice nezešedne.
Do bramborové směsi vložte brokolici, kešu, vaječné žloutky a sýr čedar promíchejte. Směs vložte do zapékacích misek. Vložte do horkovzdušné trouby při teplotě 180°C pečte cca 30 minut. Po vyndání z trouby můžete směs posypat jarní cibulkou.
Quiche se sýrem Bleu d ́Auvergne a brokolicí
podle receptu foodblogerky Šůši pro Papei Delikatesy
Ingredience:
- listové těsto
- 1 menší brokolice
- 200 g sýru Bleu d ́Auvergne
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- sůl, pepř
Postup:
Brokolici rozeberte na růžičky a krátce ji spařte horkou vodou. Listovým těstem vyložte koláčovou formu a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Na těsto rozprostřete brokolici a sýr. Vše zalijte rozšlehanými vejci s mlékem. Ochuťte solí, pepřem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut.
Tip blogerky Šůši: Bleu d’Auvergne je napodobeninou věhlasného sýra Roquefort (sýr z ovčího mléka), ovšem z kravského mléka. Sýr má velmi hutné a smetanové těsto světle žluté barvy, které je místy poseté otvory a zelenomodrými žilkami.