Biftek s čerstvým pepřem
Příprava: 10 minut, pečení: 15–20 minut
Pro 4 osoby (porce 2 090 kJ):
- 4 bifteky po 250 g ze střední části svíčkové
- sůl a čerstvě drcený barevný pepř
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
- 3 barevné papriky
- 4 žampiony
- 150 g zelených fazolek, krátce povařených
- Plátky masa roztlačíme dlaní a upravíme zpět do původního tvaru a výšky. Maso potřeme dvěma lžícemi oleje, obalíme ze všech stran v drceném pepři a necháme v chladu asi hodinu odležet. Fazolky povaříme několik minut v osolené vodě, zchladíme a necháme okapat.
- Rozpálíme si pánev se lžící oleje a zprudka na něm opečeme bifteky ze všech stran. Zmírníme plamen a dopékáme na středně propečený biftek celkem asi 8 - 10 minut při výšce masa zhruba 4 cm. Maso dáme na nahřáté talíře, osolíme a uchováme teplé. V druhé velké pánvi rozehřejeme zbylý olej a máslo a postupně opečeme nakrájenou zeleninu, houby nakrájené na plátky i předvařené fazolky. Osmahnutou zeleninu dochutíme solí a podáváme s bifteky.
Jehněčí řízky s ratatouille
Příprava: 20 minut, pečení: 25 minut
Pro 4 osoby (porce 2 240 kJ)
- 4 řízky z jehněčí kýty
- 2 lžíce citronové šťávy a kůra z 1/2 citronu
- 4 stroužky česneku
- sůl a drcený bílý pepř
- 2 snítky šalvěje a rozmarýnu
- 4 lžíce olivového oleje
Na ratatouille:
- 1 lilek
- 2 cukety
- 3 - 4 barevné papriky
- 4 rajčata
- 3 cibule
- 1 palice česneku
- 3 - 4 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvých bylin
- sůl a mletý pepř
- Jehněčí řízky naklepeme přes fólii, vetřeme do nich sůl, pepř, drcený česnek, nastrouhanou citronovou kůru, zakapeme citronovou šťávou a potřeme olejem. Maso proložíme bylinkami a necháme hodinu marinovat.
- Maso vyjmeme z marinády a zprudka opečeme, zmírníme plamen, dopékáme po každé straně 4 - 5 minut a potíráme zbylou marinádou.
- Na ratatouille si předehřejeme troubu na 220 - 230 stupňů. Zeleninu nakrájíme na kousky, rozložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 10 - 15 minut, občas promícháme. Vmícháme posekané bylinky, osolíme, opepříme a pečeme dalších deset minut ve šťávě, kterou zelenina pustila. Podáváme jako přílohu k masu.
Pečený králík s rozmarýnem
Příprava: 20 minut, pečení: 1,5 hodiny
Pro 4 osoby (porce 1 650 kJ):
- 1 králík, nebo 4 králičí stehna
- 100 ml octa
- 250 ml červeného vína
- svazek petrželky
- snítka celerové natě, nebo řapíkatý celer
- 6 lžic olivového oleje
- 4 velké mrkve
- 8 malých cibulek
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 1 snítka rozmarýnu
- 4 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
- sůl a mletý pepř
- Králíka naporcujeme, přelijeme octem, vínem, přidáme svázané zelené natě, mrkev pokrájenou na čtvrtky, česnek, celé cibulky, polovinu oleje, bobkový list a lístky rozmarýnu. Přikryjeme a necháme marinovat nejméně 24 hodin, otáčíme.
- Králíka vyjmeme z marinády, osolíme a opepříme. Pak ho na sporáku zprudka opečeme.
- Porce dáme do pekáčku, přidáme rajčatové pyré, marinádu i se zeleninou, natěmi a kořením a pečeme asi 1, 5 hodiny v troubě předehřáté na 180 °C. Podléváme šťávou, případně podlijeme trochou vody, či vývaru. Nakonec dochutíme solí a mletým pepřem.