Svíčkové řezy plněné kozím sýrem a další zdravé recepty pro masožrouty

  1:00
Pokud jste se spolu s novým rokem rozhodli začít stravovat racionálně, nemusí to znamenat, že budete k večeři chroupat saláty. Nabízíme tři masové recepty ze Zdravé kuchařky, jejíž části najdete každý den v MF DNES.

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem | foto: Profimedia.cz

Svíčkové řezy plněné kozím sýrem

Zdravá kuchařka

Sbírejte karty se zdravými recepty pro celou rodinu. Získáte inspiraci na originální jídla, uvaříte podle nich rychlou večeři a dostanete tipy na velké saláty, které zasytí jako hlavní jídlo a dobře chutnají.

zdravá kuchařka

https://www.mfdnes.cz/kucharka

Příprava: 15 minut + 1 hodina marinování
Pečení: 20 minut
Pro 4 osoby (porce 1 810 kJ): 

  • 800–1000 g svíčkové
  • 4 lžíce čerstvého kozího sýra
  • 1 červená naložená feferonka
  • 4 snítky rozmarýnu
  • drcený pepř
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 6 šalotek nebo jarních cibulek
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce másla

  1. Kozí sýr promícháme v misce s nasekanou papričkou. Z omyté, odblaněné a osušené svíčkové nakrájíme přes vlákno čtyři vyšší špalíčky, přibližně 5 cm vysoké. Ostrým nožem prořízneme na řezu kapsu a naplníme ji sýrem. Otvor uzavřeme větvičkou rozmarýnu. 
  2. Maso okořeníme pepřem a potřeme částí oleje a necháme asi hodinu v chladu odležet.
  3. Rozpálíme si pánev a na zbylém oleji maso zprudka z obou stran opečeme, po každé straně asi 3 minuty. Zmírníme plamen a dopékáme z každé strany celkem asi 4–5 minut. Maso přendáme na předehřátý talíř, osolíme a pod alobalem necháme 5 minut odpočinout.
  4. Ve výpeku osmahneme rozpůlené šalotky, zalijeme vínem a necháme odvařit, dokud se víno skoro neodpaří a nevznikne šťáva. Nakonec zjemníme máslem, popřípadě dosolíme a podáváme s upečeným masem a nejlépe s domácím bílým chlebem či bagetou.

NÁŠ TIP: Nejlepší a nejrychleji připravené je maso z pravé svíčkové. Můžete použít i nízký roštěnec, ale marinování i doba úpravy se pak prodlouží.

Vařené hovězí maso se zeleninou

hovězí se zeleninou

Příprava: 20 minut
Vaření: 2 hodiny
Pro 4 osoby (porce 980 kJ): 

  • 600 g hovězího, nejlépe zadního
  • sůl
  • 2 cibule
  • 4 kuličky celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 1 pórek
  • 2 řapíky celeru
  • 2 mrkve
  • 1 petržel nebo pastinák
  • 2 rajčata
  • 4 brambory

  1. Zeleninu očistíme, popřípadě oloupeme a nakrájíme na kousky. Maso vložíme do hrnce s vroucí vodou, osolíme, přidáme sůl, cibuli překrojenou napůl a koření. Nedáváme zbytečně moc vody, maso má být pouze potopené.
  2. Uvedeme k varu a mírným varem vaříme pod poklicí přibližně dvě hodiny, dokud maso není téměř měkké. K masu postupně přidáme nakrájenou zeleninu. Nejdříve mrkev, petržel nebo pastinák a brambory, potom řapíkatý celer, pórek a rajčata a dovaříme bez poklice tak, aby zelenina zůstala křupavá a nebyla rozvařená.
  3. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na porce a podáváme s uvařenou zeleninou podlitou trochou vývaru a s pečivem.

Krůtí plátek v pita chlebu

krůtí plátek v pitě

Příprava: 135 minut
Grilování: 10–15 minut
Pro 4 osoby (porce 1 980 kJ):

  • 4 placky pita chleba
  • 4 krůtí steaky po 150 g
  • 4 lžíce bílého jogurtu
  • 1–2 lžíce oregana + na ozdobu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové kůry a šťávy
  • 1 jemně usekaná chilli paprička nebo 1 lžička chilli koření
  • sůl
  • 1/2 čínského zelí

  1. V misce smícháme bílý jogurt, usekané bylinky, olivový olej, citronovou šťávu, jemně nastrouhanou citronovou kůru a chilli papričku nebo chilli koření. Plátky masa velmi lehce naklepeme přes fólii, dobře osolíme, obalíme v marinádě a necháme v chladu odležet 1– 2 hodiny. Při delším marinování solíme až před grilováním. Zelí omyjeme a nakrájíme na nudličky.
  2. Maso vložíme na mřížku rozpáleného grilu a grilujeme po obou stranách 10–15 minut, po upečení necháme maso krátce odležet. Chlebové placky opečeme minutu po každé straně na grilu, na polovinu placky dáme zelí, na něj grilované maso, posypeme lístky oregana a podáváme.
Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...