Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ryba s mušlemi, malinové souflé a káva se zmrzlinou. Tak chutná dovolená

  0:04aktualizováno  0:04
Ať už pro vás dovolená znamená bezstarostné válení anebo naopak dobrodružné objevování nepoznaného, skvěle ji doplní správný kulinářský zážitek. Vyzkoušejte následující letní recepty Michala Nikodéma z kulinárního studia Ola Kala a nechte na sebe dýchnout letní pohodu.

Soufflé s malinami a banány | foto: Bílé Plus

Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany

Ingredience:

Treska s omáčkou ze zakysané smetany a slávek a opečenými petrželovými...
  • 1 rybí filé (200 g na porci) – treska obecná
  • sůl
  • pepř
  • 8 mušlí slávky jedlé
  • 25 g másla
  • 1 šalotka
  • kousek pórku
  • snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • kousek řapíku
  • petrželovou nať
  • 1 lžíce husté zakysané smetany
  • 2 lžíce šťávy ze slávek
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 žloutek

Fotogalerie

Suroviny pro přípravu ryby v páře
Rybu uvařte v páře ozdobenou kořenovou zeleninou
Slávky vařte s boquetem garni
Petrželové brambory

Postup:

  1. Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.
  2. Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.
  3. Zakysanou smetanu, šťávu z citronu a žloutek dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.
  4. Omáčkou přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)

Malinové souflé (nákyp)

Ingredience na cca 8 porcí:

Soufflé s malinami a banány
  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 4 žloutky (100 g)
  • 50g cukru
  • 15 g mouky
  • 10 g škrobu
  • rozmixovaný banán
  • šťáva a kůra z 1⁄2 citronu
  • 4 bílky (120 g)
  • 50 g cukru
  • maliny na ozdobení

Fotogalerie

Příprava těsta na souflé
Souflé nakonec posypte moučkovým cukrem
Soufflé s malinami a banány
Soufflé s malinami a banány

Postup:

  1. Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze 4 žloutků (100 g), 50 g cukru, 15 g mouky a 10 g škrob.
  2. Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s rozmixovaným banánem a šťávou a kůrou z 1⁄2 citronu. Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.
  3. Poté ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků (120 g) a 50 g cukru. Vmícháme ho ke žloutkovému krému.
  4. Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit. Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C, pečeme cca 10 – 12 minut.
  5. Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a pocukrujeme.

Káva Affogato

Káva Affogado

Ingredience:

  • 1 l vanilkové zmrzliny
  • 150 g rozinek nebo brusinek
  • 100 ml rumu
  • silné espresso (dle počtu osob)

Fotogalerie

Příprava kávy affogado
Káva Affogado
Káva Affogado
Káva Affogado

Postup:

  1. Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku.
  2. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.