Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ryba s mušlemi, malinové souflé a káva se zmrzlinou. Tak chutná dovolená

  0:04aktualizováno  0:04
Ať už pro vás dovolená znamená bezstarostné válení anebo naopak dobrodružné objevování nepoznaného, skvěle ji doplní správný kulinářský zážitek. Vyzkoušejte následující letní recepty Michala Nikodéma z kulinárního studia Ola Kala a nechte na sebe dýchnout letní pohodu.

Soufflé s malinami a banány | foto: Bílé Plus

Ryba s mušlemi a omáčkou ze zakysané smetany

Ingredience:

Treska s omáčkou ze zakysané smetany a slávek a opečenými petrželovými...
  • 1 rybí filé (200 g na porci) – treska obecná
  • sůl
  • pepř
  • 8 mušlí slávky jedlé
  • 25 g másla
  • 1 šalotka
  • kousek pórku
  • snítka tymiánu
  • 1 bobkový list
  • kousek řapíku
  • petrželovou nať
  • 1 lžíce husté zakysané smetany
  • 2 lžíce šťávy ze slávek
  • šťávu z půlky citronu
  • 1 žloutek

Fotogalerie

Suroviny pro přípravu ryby v páře
Rybu uvařte v páře ozdobenou kořenovou zeleninou
Slávky vařte s boquetem garni
Petrželové brambory

Postup:

  1. Rybu osolíme, opepříme a uvaříme v napařovacím hrnci.
  2. Na 25 g másla osmažíme najemno nakrájenou šalotku. Přidáme bobkový list svázaný s pórkem, tymiánem, řapíkem a petrželovou natí a očištěné slávky. Vaříme na prudkém ohni - asi 5 minut - pod poklicí, dokud se všechny slávky neotevřou. Pak je vybereme a masíčko vyloupeme. Vývar přecedíme a použijeme na přípravu omáčky.
  3. Zakysanou smetanu, šťávu z citronu a žloutek dáme do misky a zahřejeme ve vodní lázni. Osolíme a opepříme. Prohřejeme, ale nevaříme.
  4. Omáčkou přelijeme rybí filet, ozdobíme ho slávkami a sekanou petrželovou natí a podáváme s pečivem (můžeme přidat restovanou zeleninu, chřest, fazolky apod.)

Malinové souflé (nákyp)

Ingredience na cca 8 porcí:

Soufflé s malinami a banány
  • 150 ml mléka
  • 100 ml smetany
  • 4 žloutky (100 g)
  • 50g cukru
  • 15 g mouky
  • 10 g škrobu
  • rozmixovaný banán
  • šťáva a kůra z 1⁄2 citronu
  • 4 bílky (120 g)
  • 50 g cukru
  • maliny na ozdobení

Fotogalerie

Příprava těsta na souflé
Souflé nakonec posypte moučkovým cukrem
Soufflé s malinami a banány
Soufflé s malinami a banány

Postup:

  1. Smetanu s mlékem svaříme v rendlíku a přidáme do mísy k rozšlehané směsi ze 4 žloutků (100 g), 50 g cukru, 15 g mouky a 10 g škrob.
  2. Tekutinu vrátíme zpět do rendlíku a vaříme cca 5 minut. Necháme vychladit a smícháme s rozmixovaným banánem a šťávou a kůrou z 1⁄2 citronu. Krém můžeme hned zpracovat, nebo ho uložit až na 3 dny do lednice.
  3. Poté ušleháme tuhý sníh ze 4 bílků (120 g) a 50 g cukru. Vmícháme ho ke žloutkovému krému.
  4. Formičky nebo šálky vymažeme máslem, vysypeme krystalovým cukrem a dáme do lednice vychladit. Poté plníme. Vyboucháme bubliny, horní okraj zarovnáme nožem a vkládáme do dobře vyhřáté trouby na 200 °C. Po uzavření trouby snižujeme teplotu na 190 °C, pečeme cca 10 – 12 minut.
  5. Servírujeme s malinami ihned po vytažení z trouby a pocukrujeme.

Káva Affogato

Káva Affogado

Ingredience:

  • 1 l vanilkové zmrzliny
  • 150 g rozinek nebo brusinek
  • 100 ml rumu
  • silné espresso (dle počtu osob)

Fotogalerie

Příprava kávy affogado
Káva Affogado
Káva Affogado
Káva Affogado

Postup:

  1. Vanilkovou zmrzlinu smícháme s rozinkami či brusinkami namočenými přes noc v rumu. Necháme ještě několik hodin v mrazáku.
  2. Poté zalijeme zmrzlinu horkou kávou a ihned podáváme. Doporučujeme do jedné porce servírovat 2 kopečky zmrzliny.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Herečka Kristýna Fuitová Nováková
Jindřiška z Pelíšků: Je to jediný film, ve kterém se můžu vidět

Nechtěla být jenom doma s dcerami, ani si pořídit chůvu. Proto Kristýna Nováková pracuje jen tolik, aby hlídání zvládla rodina. A až letos se poprvé vypravila...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.