Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty na sterilovanou zeleninu, kterou použijete v teplé i studené kuchyni

  7:04aktualizováno  26. června 12:42
Naložte si zeleninu na kyselo i pikantně. Hodí se vám jako základ jiných jídel či pochoutka třeba ke grilování.

Plněné chilli papričky. | foto: Isifa

Rajčata s česnekem a feferonkou

Rajčata s česnekem a feferonkou.Příprava: 15 minut + sterilování 30 minut

Na 3 menší sklenice

* 2 kg cherry rajčat
* 6 stroužků česneku
* 1 svazek bazalky
* 3 feferonky
* 6 kuliček bílého pepře
* sůl

1. Rajčata omyjeme, osušíme a propíchneme na dvou až třech místech velkou vidličkou.
2. Česnek oloupeme, stroužky podélně rozpůlíme, bazalku a feferonky omyjeme a necháme okapat.
3. Rajčata naskládáme do sklenic, do každé sklenice dáme několik lístků bazalky, čtyři půlky česneku, jednu feferonku a dvě kuličky bílého pepře.
4. Zalijeme vodou, sklenice pevně uzavřeme a sterilujeme půl hodiny při teplotě 90 stupňů.

NÁŠ TIP

Naložená rajčata použijte jako základ omáček na těstoviny nebo pizzu.

Květák se zeleninou

Květák se zeleninou.Příprava: 20 minut + zavařování 30 minut

Na asi 3 sklenice

* 1,5 l vody
* 500 ml octa
* 120 g cukru
* 50 g soli
* 1 lžička hořčičného semínka
* 5 kuliček nového koření
* 6 kuliček černého pepře
* 2 bobkové listy
* 1 květák
* sůl
* 1 malá cuketa
* 2 lžíce oleje
* 1 kapie
* 1 červená cibule
* čerstvá petržel nebo celerová nať

1. Smícháme vodu s octem a kořením a necháme 10 minut povařit.
2. Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a krátce povaříme v lehce osolené vodě. Omytou cuketu nakrájíme na kostky, orestujeme na pánvi na oleji.
3. Kapii rozpůlíme, vyjmeme semena, vypláchneme a necháme okapat. Rozkrájíme na proužky. Povaříme asi dvě minuty v osolené vodě. Cibuli oloupeme, rozkrájíme na tenčí měsíčky.
4. Zeleninu rozdělíme do sklenic, do každé přidáme několik lístků petržele a zalijeme nálevem. Zavařujeme 20 minut při 85 stupňů.

NÁŠ TIP

Přidat můžete i povařenou malou mrkvičku nebo stonky řapíkatého celeru.

Plněné chilli papričky

Plněné chilli papričky.Příprava: 30 minut + pečení 15 minut

Na asi 3 sklenice

* 1 kg chilli papriček nebo feferonek
* olivový olej
* 150 g sýra feta
* 3 stroužky česneku
* 1 sklenička kaparů
* 1 sklenička ančoviček
* 50 ml vinného octa
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chilli papričky omyjeme, odřízneme vršky a vydlabeme semena, propláchneme vodou a necháme okapat (raději si vemte gumové rukavice). Sýr a česnek nakrájíme na tenké plátky, ančovičky na kousky, kapary propláchneme.
2. Papričky dáme do zapékací misky a zalijeme olejem, tak aby byly zakryté, pečeme čtvrt hodiny. Po vychladnutí slijeme a uschováme si olej. 3. Papričky plníme fetou, ančovičkami a kapary. Naplněné je zakápneme octem, prošlehaným s trochou soli a čerstvě umletým pepřem.
4. Naplněné papričky přendáme do skleniček, zalijeme olejem, zavíčkujeme. V chladničce vydrží několik měsíců.

Papriky se šalvějí

Papriky se šalvějí.Příprava: 30 minut + zavařování 30 minut

Na asi 6 sklenic

* 2 l vody
* 300 ml octa
* 150 g cukru krupice
* 60 g soli
* 1 polévková lžíce hořčičného semínka
* 6 kuliček nového koření
* 10 kuliček pepře
* 3 bobkové listy
* 300 ml oleje
* 3 kg paprik – žluté, zelené a červené
* čerstvá šalvěj

1. Z vody, octa, cukru, soli a koření svaříme nálev. Všechny ingredience povaříme 10 minut. Do hotového uvařeného nálevu prošleháme olej a necháme nálev vychladnout.
2. Papriky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Rozkrájíme je na centimentrové proužky a asi dvě minuty povaříme v lehce osolené vodě.
3. Scezené papriky přendáme do sklenic, zalijeme nálevem a do každé přidáme lístek šalvěje. Sklenice uzavřeme a sterilizujeme asi 30 minut při 90 stupních.

NÁŠ TIP

Papriky můžete také opéct a naložit do olivového oleje.

Autoři:




Nejčtenější

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

(Ilustrační foto)
Příběh Dany: Přítel nenechá na své bývalé ženě nit suchou

Filipa jsem poznala před třemi lety. Právě se rozváděl a neprožíval zrovna příjemné chvíle. Z přátel jsme se stali milenci, teď už spolu dva roky žijeme. Jeho...  celý článek

ilustrační snímek
Čtvrtina českých dětí má mobil už ve školce. Jak jim nastavit pravidla?

První mobilní telefon není pro děti sice prvním setkáním s obrazovkou a virtuálním světem za ní, ale poprvé je nástroj trvale v jejich rukách. O čem by si při...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Další z rubriky

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.