Recepty z první republiky: karbanátky z hub, hovězí na madeiře a omeleta

  0:32
Pozapomenuté chutě z českých kuchyní z dob našich prababiček a pradědečků se rozhodly vzkřísit Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková ve své Kuchařce první republiky. Podle nich tehdejší recepty rozhodně stojí za oprášení.

Karbanátky z hub z Kuchařky první republiky | foto: Alena Hrbková, z Kuchařky první republiky

První republiku si většina z nás představuje v nostalgickém oparu elegance, i když realita každodenního života byla mnohem šedivější než ve filmech. Ovšem české kulinářství zažívalo v té době přímo boom, vycházely slavné kuchařky Marie Janků Sandtnerové, Anuše Kejřové nebo Marie Haškovcové a nepřeberné množství kvalitních příruček.

Kromě tradičních regionálních pochutin a receptů donesených do měst kuchařkami a hospodyněmi se v měšťanských rodinách vařila i kuchyně rakouská, německá, maďarská a samozřejmě i proslavená francouzská kuchyně. Ovšem před zdomácněním se většina dočkala změn. Třeba z hašé (z francouzského hachée - nasekaný) se stala haše. A často se maso také namísto nasekání namlelo, čímž přišlo o šťavnatost, připomínají ve své kuchařce Rákosníková se Všetíčkovou.

Mlsný Burian i dělnická lepenice

Jitka Rákosníková je spoluautorkou Kuchařky první republiky. „Gastronomie, kuchyně, recepty, jídlo, to všechno pro nás představuje živé organismy, které se mohou a také by se měly proměňovat, obměňovat a přizpůsobovat našemu životu tak, aby nám přinášely potěšení a radost,“ říká.

Tehdejší filmové hvězdy jako Vlasta Burian a Adina Mandlová byly proslulé svými mlsnými jazýčky. Na večírky si zvaly nejproslulejší kuchaře a objednávaly pochoutky z nejlepších lahůdkářství. Měšťané si pochutnávali běžně na mase a drahých dochucovadlech a bavili se třeba i kuchařskými kurzy. Dělnické domácnosti se obešly s jednodušším jídelníčkem.

Šunkofleky, lepenici, knedlík s vajíčkem, bramborové placky, nudle s mákem nebo guláš ostatně mnoho z nás kvůli jejich nízkým nákladům a skvělé chuti vaří dodnes. Zajímavé byly i recepty židovských obyvatel tehdejšího Československa jako husa v šouletu, skořicoví šneci nebo bramborové pirohy.

K prvorepublikovému kulinářství neodmyslitelně patřilo i pečení a cukrářství se všemi bábovkami, záviny, bublaninou, zdobenými řezy a koláči. Podle Jitky Rákosníkové byla již v prvorepublikových kuchařkách více než polovina obsahu věnovaná zákuskům, což v jiných zemích nebývá zvykem. Stejně tak jsme výjimeční tím, že sladká jídla jako buchty, nákypy a ovocné knedlíky jíme po polévce jako hlavní jídlo, což v zahraničí není zvykem.

Pokud máte chuť na trochu nostalgie v kuchyni, nechte se inspirovat následujícími recepty z Kuchařky první republiky.

Karbanátky z hub

Na 4 porce:

Karbanátky z hub z Kuchařky první republiky
  • 800 g hub
  • 40 g másla
  • 60 g cibule
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • strouhanka na zahuštění a obalení
  • pepř a sůl
  • 4 žloutky
  • sádlo, nebo přepuštěné máslo na smažení

Očištěné houby na cedníku prolijeme horkou vodou, necháme je okapat a nadrobno je nakrájíme. V kastrolu na másle lehce osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a na ní podusíme houby. Když jsou měkké, přidáme smetanu, strouhanku, ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem a nakonec vmícháme žloutky. Odstavíme z ohně a necháme asi půl hodiny odpočinout. Ze směsi tvarujeme malé karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme je stejně jako karbanátky z masa.

A malá perlička: v původním receptu je navrhováno dochucení oblíbenými rozetřenými sardelkami.

Hovězí na madeiře

Na 4 porce:

Hovězí na madeiře z Kuchařky první republiky
  • 3/4 kg svíčkové
  • sůl a pepř
  • 50 g slaniny
  • 250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 1 cibule
  • 80 g másla
  • 2 zrnka nového koření
  • 6 zrnek pepře
  • tymián
  • bobkový list
  • kousek citronové kůry
  • vývar
  • 1/2 lžíce mouky
  • 4 lžíce madeirského vína

1. Očištěné maso osolíme, opepříme a prošpikujeme ho na nudličky pokrájenou slaninou. Zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a v kastrolu na másle osmažíme dozlatova. Nahoru položíme maso, přidáme koření a citronovou kůru. Podlijeme vývarem a zakryté upečeme v troubě předehřáté na 160 °C doměkka.

2. Upečené maso vyjmeme a zakryté necháme chvíli odpočinout. Šťávu zahustíme moukou a krátce povaříme. Dochutíme madeirou a případně prolisujeme. K této jednoduché, ale působivé pečeni, kde skvěle vynikne kvalita masa, můžeme podávat noky, karlovarské knedlíky nebo těstoviny, ale také bramborové pyré.

Pražská omeleta

Na 2 porce:

Pražská omeleta z Kuchařky první republiky
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru + na poprášení
  • 1 lžička nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • tuk na smažení
  • meruňková zavařenina

Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, zlehka k němu zašleháme cukr, vanilkový cukr, citrusovou kůru, žloutky a mouku. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejeme trochu tuku, vlijeme sněhovou hmotu a v nepříliš rozehřáté troubě (asi 150 °C) pečeme 10 až 15 minut, až povrch omelety zpevní. Teplou omeletu potřeme zavařeninou, přehneme v půli, posypeme vanilkovým cukrem a ihned podáváme.

V sezoně můžeme tuto kyprou a elegantní „amoletu“, jak říkaly naše maminky, plnit čerstvým ovocem. Skvělé budou jahody, třešně, meruňky či broskve.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Prodej bytu 2+kk
Prodej bytu 2+kk

náměstí Tomáše Bati, Sezimovo Ústí, okres Tábor
3 987 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...