Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Recepty z první republiky: karbanátky z hub, hovězí na madeiře a omeleta

  0:32aktualizováno  0:32
Pozapomenuté chutě z českých kuchyní z dob našich prababiček a pradědečků se rozhodly vzkřísit Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková ve své Kuchařce první republiky. Podle nich tehdejší recepty rozhodně stojí za oprášení.

Karbanátky z hub z Kuchařky první republiky | foto: Alena Hrbková, z Kuchařky první republiky

První republiku si většina z nás představuje v nostalgickém oparu elegance, i když realita každodenního života byla mnohem šedivější než ve filmech. Ovšem české kulinářství zažívalo v té době přímo boom, vycházely slavné kuchařky Marie Janků Sandtnerové, Anuše Kejřové nebo Marie Haškovcové a nepřeberné množství kvalitních příruček.

Kromě tradičních regionálních pochutin a receptů donesených do měst kuchařkami a hospodyněmi se v měšťanských rodinách vařila i kuchyně rakouská, německá, maďarská a samozřejmě i proslavená francouzská kuchyně. Ovšem před zdomácněním se většina dočkala změn. Třeba z hašé (z francouzského hachée - nasekaný) se stala haše. A často se maso také namísto nasekání namlelo, čímž přišlo o šťavnatost, připomínají ve své kuchařce Rákosníková se Všetíčkovou.

Mlsný Burian i dělnická lepenice

Jitka Rákosníková je spoluautorkou Kuchařky první republiky. „Gastronomie,...

Jitka Rákosníková je spoluautorkou Kuchařky první republiky. „Gastronomie, kuchyně, recepty, jídlo, to všechno pro nás představuje živé organismy, které se mohou a také by se měly proměňovat, obměňovat a přizpůsobovat našemu životu tak, aby nám přinášely potěšení a radost,“ říká.

Tehdejší filmové hvězdy jako Vlasta Burian a Adina Mandlová byly proslulé svými mlsnými jazýčky. Na večírky si zvaly nejproslulejší kuchaře a objednávaly pochoutky z nejlepších lahůdkářství. Měšťané si pochutnávali běžně na mase a drahých dochucovadlech a bavili se třeba i kuchařskými kurzy. Dělnické domácnosti se obešly s jednodušším jídelníčkem.

Šunkofleky, lepenici, knedlík s vajíčkem, bramborové placky, nudle s mákem nebo guláš ostatně mnoho z nás kvůli jejich nízkým nákladům a skvělé chuti vaří dodnes. Zajímavé byly i recepty židovských obyvatel tehdejšího Československa jako husa v šouletu, skořicoví šneci nebo bramborové pirohy.

K prvorepublikovému kulinářství neodmyslitelně patřilo i pečení a cukrářství se všemi bábovkami, záviny, bublaninou, zdobenými řezy a koláči. Podle Jitky Rákosníkové byla již v prvorepublikových kuchařkách více než polovina obsahu věnovaná zákuskům, což v jiných zemích nebývá zvykem. Stejně tak jsme výjimeční tím, že sladká jídla jako buchty, nákypy a ovocné knedlíky jíme po polévce jako hlavní jídlo, což v zahraničí není zvykem.

Pokud máte chuť na trochu nostalgie v kuchyni, nechte se inspirovat následujícími recepty z Kuchařky první republiky.

Karbanátky z hub

Na 4 porce:

Karbanátky z hub z Kuchařky první republiky
  • 800 g hub
  • 40 g másla
  • 60 g cibule
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • strouhanka na zahuštění a obalení
  • pepř a sůl
  • 4 žloutky
  • sádlo, nebo přepuštěné máslo na smažení

Očištěné houby na cedníku prolijeme horkou vodou, necháme je okapat a nadrobno je nakrájíme. V kastrolu na másle lehce osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a na ní podusíme houby. Když jsou měkké, přidáme smetanu, strouhanku, ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem a nakonec vmícháme žloutky. Odstavíme z ohně a necháme asi půl hodiny odpočinout. Ze směsi tvarujeme malé karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme je stejně jako karbanátky z masa.

A malá perlička: v původním receptu je navrhováno dochucení oblíbenými rozetřenými sardelkami.

Hovězí na madeiře

Na 4 porce:

Hovězí na madeiře z Kuchařky první republiky
  • 3/4 kg svíčkové
  • sůl a pepř
  • 50 g slaniny
  • 250 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 1 cibule
  • 80 g másla
  • 2 zrnka nového koření
  • 6 zrnek pepře
  • tymián
  • bobkový list
  • kousek citronové kůry
  • vývar
  • 1/2 lžíce mouky
  • 4 lžíce madeirského vína

1. Očištěné maso osolíme, opepříme a prošpikujeme ho na nudličky pokrájenou slaninou. Zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a v kastrolu na másle osmažíme dozlatova. Nahoru položíme maso, přidáme koření a citronovou kůru. Podlijeme vývarem a zakryté upečeme v troubě předehřáté na 160 °C doměkka.

2. Upečené maso vyjmeme a zakryté necháme chvíli odpočinout. Šťávu zahustíme moukou a krátce povaříme. Dochutíme madeirou a případně prolisujeme. K této jednoduché, ale působivé pečeni, kde skvěle vynikne kvalita masa, můžeme podávat noky, karlovarské knedlíky nebo těstoviny, ale také bramborové pyré.

Pražská omeleta

Na 2 porce:

Pražská omeleta z Kuchařky první republiky
  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru + na poprášení
  • 1 lžička nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • tuk na smažení
  • meruňková zavařenina

Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, zlehka k němu zašleháme cukr, vanilkový cukr, citrusovou kůru, žloutky a mouku. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejeme trochu tuku, vlijeme sněhovou hmotu a v nepříliš rozehřáté troubě (asi 150 °C) pečeme 10 až 15 minut, až povrch omelety zpevní. Teplou omeletu potřeme zavařeninou, přehneme v půli, posypeme vanilkovým cukrem a ihned podáváme.

V sezoně můžeme tuto kyprou a elegantní „amoletu“, jak říkaly naše maminky, plnit čerstvým ovocem. Skvělé budou jahody, třešně, meruňky či broskve.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě
Ženy se zplihlými vlasy sem! Tři kroky k husté hřívě

Každá druhá žena si přeje mít vlasy jako vodopád. A tak následuje hodinová foukaná, nespočet pěn a sprejů na objem, drah... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.