Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

aktualizováno 
Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen sami masožrouti, v chladnějších dnech se do zeleniny tolik nehrneme. A to je škoda. Teplé saláty jsou na podzim bezvadnou alternativou lehkého oběda či večeře.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem | foto: Profimedia.cz

Vydatný fazolový salát

Ingredience na 4 porce:

Vydatný fazolový salát
  • 2 jarní cibulky
  • 5 větších rajčat
  • 1 červená paprika
  • 400 g konzerva bílých fazolí
  • 400 g konzerva červených fazolí
  • 100 g černých oliv
  • čerstvé bylinky dle chuti a dostupnosti
  • Na zálivku:
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového krému
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Papriku omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na nudličky.
  2. Ingredience na zálivku prošleháme v misce metličkou. Bylinky nasekáme najemno (můžeme použít i sušené).
  3. Fazole slijeme a propláchneme studenou vodou. Pak je vložíme do kastrůlku, zalijeme trochou vody a prohřejeme. Neměly by se vařit. Slijeme a přendáme je do mísy.
  4. Přidáme k nim nakrájenou zeleninu, olivy a bylinky, rychle promícháme a naaranžujeme na talíře. Přelijeme zálivkou a ihned podáváme.

Tip: Nemusíte použít konzervované luštěniny. Fazole, cizrnu nebo jiné boby můžete den předem namočit do studené vody, pak ji slít a v nové vodě luštěniny uvařit doměkka. Další postup už je stejný.

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem
  • 2 menší bulvy červené řepy
  • olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 zralé pomeranče
  • 100 g rukoly
  • listy kadeřavého salátu
  • 200 sýra s modrou plísní
  • 100 g vlašských ořechů

Pracovní postup:

  1. Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem, osolíme, opepříme, potřeme trochou olivového oleje a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
  2. Pomeranče vyfiletujeme, to znamená, že je oloupeme a rozdělíme na dílky následujícím způsobem: nejprve odkrojíme horní a dolní „póly“ pomeranče, pak oloupeme celou vrchní slupku i se spodní bílou. Potom velmi ostrým nožem oddělujeme jednotlivé dílky tak, že nožem kopírujeme bílou slupku mezi nimi. Vzniknou nám tak krásné oranžové filety.
  3. Ořechy nasekáme na větší kusy a na suché pánvi je lehce orestujeme. Salát a rukolu omyjeme a osušíme.
  4. Na talíře vyskládáme salátové listy, na ně rozložíme upečenou řepu, posypeme rukolou, pomerančem, rozdrobeným sýrem a opraženými ořechy. Nakonec lehce zakápneme olivovým olejem a podáváme.

Tip: Kdo nemá rád sýr s modrou plísní, může ho nahradit třeba balkánským nebo kozím sýrem.

Teplý salát z růžičkové kapusty

Ingredience na 4 porce:

Teplý salát z růžičkové kapusty
  • 400 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce másla
  • 200 g tyrolské sušené šunky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • balzamikový krém
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Růžičkovou kapustu očistíme a dáme vařit do osolené vody asi na 5 minut. Pak slijeme a propláchneme ledovou vodou, aby si kapustičky zachovaly krásně zelenou barvu.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo a na něm opečeme nakrájenou tyrolskou šunku a na plátky nakrájený česnek.
  3. Dáme stranou a ve výpeku rychle orestujeme kapustičky (můžeme je předtím překrájet na poloviny).
  4. Ke konci opékání přidáme med, lehce promícháme a nakonec ke kapustičkám vsypeme orestovanou šunku s česnekem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Nakonec můžeme zakápnout ještě balzamikem.

Tip: Kapustičky můžete před podáváním ještě smíchat s bramborami, které jste předtím i se slupkou nakrájeli na osminky, pokapali olejem a pekli na plechu vyloženém pečicím papírem v rozpálené troubě dozlatova.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Jsem zvědavá, do světa mě to táhne pořád, říká Marta Jandová

Marta Jandová

Její kapela Die Happy patřila k nejpracovitějším v Německu, za pětadvacet let svého fungování vydala dvanáct alb. Teď...

Příběh Jaroslava: Svatba, nebo rozchod. Nedokážu se rozhodnout

Vztah lze udržet, jen stojí-li o to oba partneři (ilustrační snímek)

V životě by mě nenapadlo, že se dostanu do situace, kdy si nebudu vědět rady s vlastním životem. A zápletky typu „ona...

Další z rubriky

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Advantage Consulting, s.r.o.
ZKUŠENÝ KONSTRUKTÉR

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj, Plzeňský kraj



Najdete na iDNES.cz