Slovenská kapustnica
Ingredience:
- 1,5 kg uzených žeber
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 3 l vody
- 4 střední brambory
- lžíce vepřového sádla
- 1 cibule
- 100 g slaniny
- 2 lžičky mleté papriky
- hrst sušených hub
- 700 g kysaného zelí
- 1 čabajka
- lžička kmínu
- hrst sušených švestek
- sůl a čerstvě pepř
- lžíce medu
- zakysaná smetana a tymián na ozdobu
Pracovní postup:
- Do velkého hrnce dáme vařit uzená žebra, která zalijeme 3 litry vody. Přidáme lžičku soli, nové koření a bobkové listy a vaříme zhruba 3 hodiny. Pak vývar přecedíme a maso ze žeber obereme a nakrájíme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody s kmínem.
- Ve větším hrnci osmažíme na trošce sádla slaninu a cibuli. Zaprášíme paprikou, a jakmile se začne přichytávat, zalijeme hotovým uzeným vývarem.
- Sušené houby zalijeme trochou horké vody a necháme odstát. Celé přilijeme k vývaru.
- Kysané zelí vymačkáme stranou do misky. Zelí nakrájíme, přidáme do vývaru a chvíli povaříme.
- Čabajku nakrájíme na kolečka a spolu s uzeným masem přidáme do polévky. Brambory i s vodou rovněž do vývaru přidáme.
- Dochutíme solí, pepřem a tekutinou z kysaného zelí. Chuť zjemníme medem. Nakonec přidáme nakrájené švestky a necháme prohřát. Podáváme se zakysanou smetanou a tymiánem.