Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

aktualizováno 
Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho, že na váš stůl přinesou půvabné barvy podzimu, zahřejí vás a nasytí večer po práci, stejně jako po návratu z romantického výletu do přírody.

Vydatné podzimní zeleninové polévky nasytí i zahřejí. | foto: Profimedia.cz

Polévka z pečených paprik s vřetýnky

Ingredience na 4 porce:

Polévka z pečených paprik s vřetýnky
  • 4 velké červené nebo oranžové papriky
  • olivový olej
  • 1 středně velká cibule
  • 2 mrkve
  • 1 řapík celeru
  • 1 lžička koření garam masala
  • zeleninový nebo kuřecí vývar
  • 100 g těstovin (vřetýnek)
  • zakysaná smetana
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Papriky ze všech stran lehce potřeme olejem, vložíme je do pekáčku a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 15 minut. Papriky by měly na povrchu trochu zčernat. Otočíme je a pečeme ještě z druhé strany.
  2. Pak je vyjmeme z trouby a ihned přesypeme do mikrotenového sáčku, ve kterém je necháme asi čtvrt hodiny zapařit. Poté je vyjmeme a necháme trošku vychladnout. Zchladlé papriky přepůlíme, zbavíme semínek a oloupeme připálenou slupku. Můžeme je pak ještě nakrájet, nebo nechat tak, jak jsou.
  3. Cibuli a mrkev oloupeme a nasekáme najemno. Celer očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  4. V hrnci necháme rozpálit trochu oleje, vsypeme nasekanou cibuli a chvíli restujeme. Pak přidáme mrkev a řapíkatý celer, ještě pár minut lehce opékáme a potom zasypeme lžičkou garam masaly. Když se koření rozvoní, nalijeme do hrnce asi 3/4 litru vývaru a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, pak přidáme pečené papriky (část si můžeme nechat na ozdobu) a necháme ještě asi 10 minut probublávat.
  5. V jiném hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s kapkou oleje, vsypeme vřetýnka a uvaříme je doměkka. Slijeme a dáme stranou.
  6. Nakonec polévku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme ji dohladka a vmícháme do ní několik lžic zakysané smetany a hotové těstoviny. Prohřejeme a podáváme ji s kouskem pečené papriky posypané nasekanou petrželkou.

Tip: Do polévky můžeme přidat také dva stroužky prolisovaného česneku nebo koření garam masala nahradit jiným svým oblíbeným kořením či pouze mletou uzenou paprikou.

Pikantní zeleninová polévka

Ingredience na 4 porce:

Pikantní zeleninová polévka
  • 1 velká cibule
  • 1/2 květáku
  • 2 batáty
  • 1 menší cuketa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • zeleninový vývar (nemusí být)
  • 1 chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • zakysaná smetana a solené pistácie k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky nebo pokrájíme nahrubo. Batáty oloupeme a spolu s omytou cuketou nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a zpěníme na ní cibuli. Když začne sklovatět, zasypeme ji kurkumou a římským kmínem, necháme rozvonět a vmícháme zeleninu. Krátce ji orestujeme a zalijeme asi 800 ml vývaru nebo vody.
  3. Přivedeme k varu, lehce osolíme, zmírníme plamen a vaříme do změknutí veškeré zeleniny. Ke konci přidáme do polévky nasekanou chilli papričku, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Podáváme s pečivem a miskou zakysané smetany posypané nasekanými solenými pistáciemi.

Tip: Můžete samozřejmě připravit i jemnější nepálivou variantu, kterou si dají i malé děti. V takovém případě vynechejte chilli papričku, pepř a solené pistácie.

Vydatná pórková polévka s čočkou

Ingredience na 4 porce:

Vydatná pórková polévka
  • 2 větší brambory
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 pórek
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • libeček
  • dvě špetky muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Zalijeme je v kastrůlku vroucí vodou, osolíme, přidáme několik lístků libečku a mletý kmín a vaříme do změknutí. Potom slijeme a brambory necháme stranou.
  2. Mezitím přebereme červenou čočku, propláchneme ji, zalijeme v hrnci vodou v poměru 1 : 3 a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vaříme asi 15 minut do změknutí (čočka by měla změnit barvu z červené na žlutou). Občas promícháme, můžeme také přilít trochu vody, pokud to bude potřeba.
  3. Pórek očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na lžíci olivového oleje ho v pánvi orestujeme dozlatova. Pozor však na připálení, protože by mohl zhořknout. Přidáme ho spolu s bramborami do hrnce s vařenou čočkou, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem. Krátce povaříme a podáváme.

Tip: Před servírováním můžeme polévku rozmixovat dohladka. Tato varianta si pak přímo říká o krutony z pečiva opečené na másle. Pro změnu lze do polévky přidat zakysanou smetanu nebo trochu kokosového mléka. 

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Provident Financial s.r.o.
Specialista péče o zákazníky v terénu

Provident Financial s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj



Najdete na iDNES.cz