Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho, že na váš stůl přinesou půvabné barvy podzimu, zahřejí vás a nasytí večer po práci, stejně jako po návratu z romantického výletu do přírody.

Vydatné podzimní zeleninové polévky nasytí i zahřejí. | foto: Profimedia.cz

Polévka z pečených paprik s vřetýnky

Ingredience na 4 porce:

Polévka z pečených paprik s vřetýnky
  • 4 velké červené nebo oranžové papriky
  • olivový olej
  • 1 středně velká cibule
  • 2 mrkve
  • 1 řapík celeru
  • 1 lžička koření garam masala
  • zeleninový nebo kuřecí vývar
  • 100 g těstovin (vřetýnek)
  • zakysaná smetana
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Papriky ze všech stran lehce potřeme olejem, vložíme je do pekáčku a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 15 minut. Papriky by měly na povrchu trochu zčernat. Otočíme je a pečeme ještě z druhé strany.
  2. Pak je vyjmeme z trouby a ihned přesypeme do mikrotenového sáčku, ve kterém je necháme asi čtvrt hodiny zapařit. Poté je vyjmeme a necháme trošku vychladnout. Zchladlé papriky přepůlíme, zbavíme semínek a oloupeme připálenou slupku. Můžeme je pak ještě nakrájet, nebo nechat tak, jak jsou.
  3. Cibuli a mrkev oloupeme a nasekáme najemno. Celer očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  4. V hrnci necháme rozpálit trochu oleje, vsypeme nasekanou cibuli a chvíli restujeme. Pak přidáme mrkev a řapíkatý celer, ještě pár minut lehce opékáme a potom zasypeme lžičkou garam masaly. Když se koření rozvoní, nalijeme do hrnce asi 3/4 litru vývaru a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, pak přidáme pečené papriky (část si můžeme nechat na ozdobu) a necháme ještě asi 10 minut probublávat.
  5. V jiném hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s kapkou oleje, vsypeme vřetýnka a uvaříme je doměkka. Slijeme a dáme stranou.
  6. Nakonec polévku dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, rozmixujeme ji dohladka a vmícháme do ní několik lžic zakysané smetany a hotové těstoviny. Prohřejeme a podáváme ji s kouskem pečené papriky posypané nasekanou petrželkou.

Tip: Do polévky můžeme přidat také dva stroužky prolisovaného česneku nebo koření garam masala nahradit jiným svým oblíbeným kořením či pouze mletou uzenou paprikou.

Pikantní zeleninová polévka

Ingredience na 4 porce:

Pikantní zeleninová polévka
  • 1 velká cibule
  • 1/2 květáku
  • 2 batáty
  • 1 menší cuketa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • zeleninový vývar (nemusí být)
  • 1 chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • zakysaná smetana a solené pistácie k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky nebo pokrájíme nahrubo. Batáty oloupeme a spolu s omytou cuketou nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje a zpěníme na ní cibuli. Když začne sklovatět, zasypeme ji kurkumou a římským kmínem, necháme rozvonět a vmícháme zeleninu. Krátce ji orestujeme a zalijeme asi 800 ml vývaru nebo vody.
  3. Přivedeme k varu, lehce osolíme, zmírníme plamen a vaříme do změknutí veškeré zeleniny. Ke konci přidáme do polévky nasekanou chilli papričku, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Podáváme s pečivem a miskou zakysané smetany posypané nasekanými solenými pistáciemi.

Tip: Můžete samozřejmě připravit i jemnější nepálivou variantu, kterou si dají i malé děti. V takovém případě vynechejte chilli papričku, pepř a solené pistácie.

Vydatná pórková polévka s čočkou

Ingredience na 4 porce:

Vydatná pórková polévka
  • 2 větší brambory
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 pórek
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • libeček
  • dvě špetky muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Zalijeme je v kastrůlku vroucí vodou, osolíme, přidáme několik lístků libečku a mletý kmín a vaříme do změknutí. Potom slijeme a brambory necháme stranou.
  2. Mezitím přebereme červenou čočku, propláchneme ji, zalijeme v hrnci vodou v poměru 1 : 3 a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a vaříme asi 15 minut do změknutí (čočka by měla změnit barvu z červené na žlutou). Občas promícháme, můžeme také přilít trochu vody, pokud to bude potřeba.
  3. Pórek očistíme a nakrájíme na větší kousky. Na lžíci olivového oleje ho v pánvi orestujeme dozlatova. Pozor však na připálení, protože by mohl zhořknout. Přidáme ho spolu s bramborami do hrnce s vařenou čočkou, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a muškátovým oříškem. Krátce povaříme a podáváme.

Tip: Před servírováním můžeme polévku rozmixovat dohladka. Tato varianta si pak přímo říká o krutony z pečiva opečené na másle. Pro změnu lze do polévky přidat zakysanou smetanu nebo trochu kokosového mléka. 

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...