Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

aktualizováno 
Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici čerstvě natočeného piva? Kromě pití ale můžete nejpopulárnější nápoj Čechů využít i v kuchyni. A to zdaleka nejen při přípravě slaných pokrmů.
Část 1/4

Fotogalerie

Podobně jako víno, je i pivo velmi zajímavou kuchyňskou ingrediencí, která profesionálním i amatérským kuchařům a kuchařkám nabízí prostor pro uplatnění těch nejbláznivějších nápadů.

Nebojte se proto experimentovat jak s různými typy piv a pivních speciálů, tak s kombinacemi chutí. Chmelový mok, který je vedle vody a čaje nejoblíbenějším nápojem na světě, si totiž notuje nejen s klasickou vepřovou nebo klobáskami, ale překvapivě i se saláty, mořskými plody, čokoládou nebo karamelem.

O párování piva s jídly, ale také o tradiční výrobě tohoto nápoje nebo o místech, kam se za zlatavým mokem s bílou čepicí u nás vydat, se dočtete v zajímavé Knize o pivu Pavla Borowiece a Marcely Titzlové. Najdete v ní ale také rady a tipy, jak pivo využít v kuchyni.

8 zásad pro výběr správného piva do kuchyně

  1. Pivo musí být kvalitní a v dobré kondici. Vždy používejte takové pivo, kterého se sami s chutí napijete.
  2. Lepší je pivo plnější, silnější. Nikoli kvůli obsahu alkoholu, ale aby bylo chuťově výrazné a hutné.
  3. Pro vaření jsou vhodnější piva lahvovaná s vyznačenou trvanlivostí na obalu. Pokud si přivezete z výletu pivo v PET lahvi, počítejte s minimální trvanlivostí.
  4. Lahvové pivo, které použijete při vaření, by nemělo být otevřené déle než několik hodin.
  5. Pivo na vaření by mělo mít ve většině případů pokojovou teplotu.
  6. U piva v kuchyni neplatí „čím více, tím lépe.“ Je třeba dodržovat recept a nezvyšovat svévolně dávky, protože přílišná hořkost může pokrm zničit.
  7. Počítejte s tím, že zahřáté pivo pění, a používejte proto větší hrnce.
  8. V případě světlého ležáku vybírejte raději méně výrazně chmelené značky a používejte je pouze při poměrně krátké přípravě.

Zdroj: Kniha o pivu

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Její noha s lymfedémem váží 68 kilogramů. Manžel Janice miluje

Noha Janice váží 68 kilogramů.

Pravá noha Janice Greenové váží neuvěřitelných 68 kilogramů. Třiapadesátiletá žena z amerického státu Georgia trpí...



Velká fotosoutěž na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...

Další z rubriky

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...



Najdete na iDNES.cz