Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

  0:07aktualizováno  0:07
Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než v předchozím roce. Pokud se vám ho nechce jen popíjet, zkuste s ním čarovat v kuchyni. Dokonce i při výrobě dezertů.

Buřty s paprikou na černém pivu | foto: Profimedia.cz

Pivní palačinky s domácím pribiňákem a jahodami

Ingredience na asi 12 palačinek:

Pivní palačinky s domácím pribiňákem a jahodami
  • 420 ml mléka
  • 80 ml světlého piva
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 220 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • asi 3 lžíce moučkového cukru (dle chuti) + na posypání
  • 250 g čerstvých jahod
  • 100 g hořké čokolády
  • olej na smažení
  • čerstvá máta na ozdobu

Pracovní postup

  1. Ve vyšší misce nebo hrnci prošleháme mléko, pivo, vejce a špetku soli. Pak po lžících přidáváme mouku a šleháme, až vznikne hladké těsto. Necháme ho chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme pribiňáček. Měkký tvaroh v misce promícháme s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Pokud máme domácí nebo farmářský tvaroh, který je hustší, přidáme několik lžic mléka. V případě vaničkového to nebude třeba.
  3. Jahody omyjeme, očistíme a pokrájíme na kousky. Čokoládu nahrubo nastrouháme.
  4. Palačinky smažíme z obou stran na pánvi lehce vytřené olejem. Vychladlé je natřeme pribiňáčkem, poklademe jahodami, posypeme strouhanou čokoládou a zavineme. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme přidat i několik lístků čerstvé máty.

Buřty s paprikou na černém pivě

Ingredience na 4 porce:

Buřty s paprikou na černém pivu
  • 8 špekáčků
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika (může být pálivá)
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 300 ml černého piva
  • pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Špekáčky nařízneme podélně a zevnitř natřeme hořčicí. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Část vložíme do nakrojených špekáčků, část rozprostřeme na dno pekáčku nebo zapékací misky, na ně navršíme špekáčky jeden vedle druhého, řezem nahoru.
  2. Papriky omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Část jich vložíme do nakrojených špekáčků a zbylými kousky je posypeme. Nakonec špekáčky zalijeme nakrájenými rajčaty a rovnoměrně přelijeme pivem.
  3. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Pak alobal odstraníme a ještě asi 20 minut pečeme odkryté. Podáváme s čerstvým pečivem a zapíjíme pivem.

Tip: Kdo má rád ostré, může použít dijonskou hořčici a špekáčky posypat ještě nasekanou chilli papričkou.

Kuřecí paličky s pivním těstíčku

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí paličky v pivním těstíčku
  • 8 kuřecích paliček
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml světlého piva
  • 2 stroužky česneku
  • Na těstíčko:
  • 2 vejce
  • 200 ml světlého piva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Pracovní postup:

  1. Kuřecí paličky zbavíme kůže, osolíme, opepříme a přes noc naložíme do marinády z jogurtu, piva a drceného česneku.
  2. Druhý den si připravíme těstíčko tak, že ušleháme vejce a postupně do nich zašleháváme pivo a hladkou mouku. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Do vzniklého těstíčka namáčíme kuřecí paličky, které jsme vyndali z marinády a osušili papírovou utěrkou. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo ve fritovacím hrnci dozlatova.
  4. Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem, ale skvělé jsou i s bramborovou kaší nebo nakrájenou bagetou.

Tip: Do těstíčka můžete přidat také trochu strouhaného parmazánu nebo mletou papriku. Zabalte do něj třeba i rybu, zeleninu nebo houby.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Když dlouho necestuji, hýbu aspoň nábytkem, říká žena velvyslance Kmoníčka

Indira Gumarová

Produkovala show na Broadwayi, v Česku řídila partu chlapů v dopravní firmě, pracovala pro dovozce džusů. To všechno by...

Další z rubriky

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz