Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

  0:07aktualizováno  0:07
Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než v předchozím roce. Pokud se vám ho nechce jen popíjet, zkuste s ním čarovat v kuchyni. Dokonce i při výrobě dezertů.

Buřty s paprikou na černém pivu | foto: Profimedia.cz

Pivní palačinky s domácím pribiňákem a jahodami

Ingredience na asi 12 palačinek:

Pivní palačinky s domácím pribiňákem a jahodami
  • 420 ml mléka
  • 80 ml světlého piva
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 220 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • asi 3 lžíce moučkového cukru (dle chuti) + na posypání
  • 250 g čerstvých jahod
  • 100 g hořké čokolády
  • olej na smažení
  • čerstvá máta na ozdobu

Pracovní postup

  1. Ve vyšší misce nebo hrnci prošleháme mléko, pivo, vejce a špetku soli. Pak po lžících přidáváme mouku a šleháme, až vznikne hladké těsto. Necháme ho chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme pribiňáček. Měkký tvaroh v misce promícháme s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Pokud máme domácí nebo farmářský tvaroh, který je hustší, přidáme několik lžic mléka. V případě vaničkového to nebude třeba.
  3. Jahody omyjeme, očistíme a pokrájíme na kousky. Čokoládu nahrubo nastrouháme.
  4. Palačinky smažíme z obou stran na pánvi lehce vytřené olejem. Vychladlé je natřeme pribiňáčkem, poklademe jahodami, posypeme strouhanou čokoládou a zavineme. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, můžeme přidat i několik lístků čerstvé máty.

Buřty s paprikou na černém pivě

Ingredience na 4 porce:

Buřty s paprikou na černém pivu
  • 8 špekáčků
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika (může být pálivá)
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 300 ml černého piva
  • pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Špekáčky nařízneme podélně a zevnitř natřeme hořčicí. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme. Část vložíme do nakrojených špekáčků, část rozprostřeme na dno pekáčku nebo zapékací misky, na ně navršíme špekáčky jeden vedle druhého, řezem nahoru.
  2. Papriky omyjeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Část jich vložíme do nakrojených špekáčků a zbylými kousky je posypeme. Nakonec špekáčky zalijeme nakrájenými rajčaty a rovnoměrně přelijeme pivem.
  3. Zakryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Pak alobal odstraníme a ještě asi 20 minut pečeme odkryté. Podáváme s čerstvým pečivem a zapíjíme pivem.

Tip: Kdo má rád ostré, může použít dijonskou hořčici a špekáčky posypat ještě nasekanou chilli papričkou.

Kuřecí paličky s pivním těstíčku

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí paličky v pivním těstíčku
  • 8 kuřecích paliček
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml světlého piva
  • 2 stroužky česneku
  • Na těstíčko:
  • 2 vejce
  • 200 ml světlého piva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Pracovní postup:

  1. Kuřecí paličky zbavíme kůže, osolíme, opepříme a přes noc naložíme do marinády z jogurtu, piva a drceného česneku.
  2. Druhý den si připravíme těstíčko tak, že ušleháme vejce a postupně do nich zašleháváme pivo a hladkou mouku. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Do vzniklého těstíčka namáčíme kuřecí paličky, které jsme vyndali z marinády a osušili papírovou utěrkou. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje nebo ve fritovacím hrnci dozlatova.
  4. Podáváme s hranolky a zeleninovým salátem, ale skvělé jsou i s bramborovou kaší nebo nakrájenou bagetou.

Tip: Do těstíčka můžete přidat také trochu strouhaného parmazánu nebo mletou papriku. Zabalte do něj třeba i rybu, zeleninu nebo houby.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

O 10 let mladší: Přece nesklouznu zpátky, kdy jsem byla vyžraná kisna

Kamarádi Drahomíra a Tomáš před proměnou

Drahomíra a Tomáš jsou kamarádi, kteří postrádají sebevědomí. Oba mají za sebou bolavé životní kopance, a tak se...

Život Livie Klausové ovlivnil pobyt v dětském domově i smrt otce

Livia Klausová se svým manželem Václavem Klausem

Zatímco Václav Klaus byl jako prezident jedněmi obdivován a druhými nenáviděn, jeho žena Livia takto veřejnost...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Najdete na iDNES.cz