Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Perníčky na stůl i na stromeček

  0:17aktualizováno  0:17
- K vánočním svátkům patří perníčky. A to ať už na stůl, nebo jako ozdobičky na stromeček. Mohou se péci s velkým předstihem, neboť med jim dává stálou křehkost a dlouhou trvanlivost.

Vánoční perníčky | foto: Profimedia.cz

Než se pustíte do přípravy perníčků máme pro vás několik rad: používejte hladkou mouku několikrát prosátou, cukr doplňujte nahřátým medem, plechy a formy pečlivě vymažte a vysypte, povrch pečiva potřete vejcem, sladkým mlékem nebo kávou, perníčky pečte ve středně vyhřáté troubě, pečivo je chutné za deset až čtrnáct dní. Do té doby by mělo být uloženo v krabici vystlané alobalem.

Základní recept

500 g hladké mouky, 250 g práškového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1-2 lžíce mléka, balíček prášku do perníku

Sypké přílohy prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek, rozlijeme do něj vejce a přidáme rozpuštěný med a mléko. Vypracujeme tuhé těsto a necháme přes noc odpočinout. Pak vyválíme placku, vypichujeme tvary a necháme je několik hodin odpočinout. Před pečením potíráme vejcem a v prudce rozehřáté troubě pečeme.

České perníčky (bez vážení)

2 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce rozehřátého medu, 1/2 lžičky tlučeného anýzu, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce mléka na potření

Tuk a med rozehřejeme, smícháme s cukrem a do teplé směsi vmícháme 1 vejce. Přisypeme mouku s práškem do pečiva, anýz, skořici. Vše důkladně promícháme. Vypracujeme tužší těsto, které necháme v mikrotenovém sáčku do druhého dne v chladu odpočinout. Z těsta pak vyválíme placku asi 1/2 cm silnou, ze které vykrajujeme různé tvary. Perníčky klademe dále od sebe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a ihned pečeme. Žloutek rozšleháme s mlékem a ještě horké perníčky směsí potřeme.

Perník na stromeček

350 g hladké mouky, 50 g medu, 160 g cukru, 2 vejce, 1 žloutek, strouhaná citronová a pomerančová kůra, lžička tlučeného hřebíčku, skořice a nového koření, balíček prášku do perníku

Z dobře vypracovaného a do placky vyváleného těsta vykrajujeme větší tvary. naskládáme je na plech vyložený alobalem, který je pomaštěný a vysypaný moukou. Přes noc necháme odpočinout. Pak pečeme v mírné troubě dorůžova.

Poleva na zdobení

1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 bílek, 2 lžičky citrónové šťávy, 150-200 g dvakrát prosátého moučkového cukru, špetka solamylu

Vejce rozšleháme v hrnečku s mlékem a počkáme až spadne pěna. Ještě horké perníčky touto směsí potřeme, aby dostaly lesk. Natíráme rychle a stále stejným směrem. pak smícháme ostatní přísady a třeme až je poleva hladká. Trochu směsi dáme do mikrotenového sáčku s odstřiženým růžkem a vyzkoušíme, za je poleva přiměřeně hustá. S hustou se sice dobře kreslí, ale brzy opadává.

Autoři:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Poznali se v psychiatrické léčebně, teď čekají osmého potomka

František a Monika se potkali v psychiatrické léčebně.

Monika a František, protagonisté dokureality Malé lásky, mají hodně společného. Oba padli na dno a díky tomu, že...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

Šakšuka

Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...



Najdete na iDNES.cz