Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Perníčky na stůl i na stromeček

  0:17aktualizováno  0:17
- K vánočním svátkům patří perníčky. A to ať už na stůl, nebo jako ozdobičky na stromeček. Mohou se péci s velkým předstihem, neboť med jim dává stálou křehkost a dlouhou trvanlivost.

Vánoční perníčky | foto: Profimedia.cz

Než se pustíte do přípravy perníčků máme pro vás několik rad: používejte hladkou mouku několikrát prosátou, cukr doplňujte nahřátým medem, plechy a formy pečlivě vymažte a vysypte, povrch pečiva potřete vejcem, sladkým mlékem nebo kávou, perníčky pečte ve středně vyhřáté troubě, pečivo je chutné za deset až čtrnáct dní. Do té doby by mělo být uloženo v krabici vystlané alobalem.

Základní recept

500 g hladké mouky, 250 g práškového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1-2 lžíce mléka, balíček prášku do perníku

Sypké přílohy prosijeme na vál a uprostřed uděláme důlek, rozlijeme do něj vejce a přidáme rozpuštěný med a mléko. Vypracujeme tuhé těsto a necháme přes noc odpočinout. Pak vyválíme placku, vypichujeme tvary a necháme je několik hodin odpočinout. Před pečením potíráme vejcem a v prudce rozehřáté troubě pečeme.

České perníčky (bez vážení)

2 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 2 lžíce rostlinného tuku, 2 lžíce rozehřátého medu, 1/2 lžičky tlučeného anýzu, 1/2 lžičky skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce mléka na potření

Tuk a med rozehřejeme, smícháme s cukrem a do teplé směsi vmícháme 1 vejce. Přisypeme mouku s práškem do pečiva, anýz, skořici. Vše důkladně promícháme. Vypracujeme tužší těsto, které necháme v mikrotenovém sáčku do druhého dne v chladu odpočinout. Z těsta pak vyválíme placku asi 1/2 cm silnou, ze které vykrajujeme různé tvary. Perníčky klademe dále od sebe na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a ihned pečeme. Žloutek rozšleháme s mlékem a ještě horké perníčky směsí potřeme.

Perník na stromeček

350 g hladké mouky, 50 g medu, 160 g cukru, 2 vejce, 1 žloutek, strouhaná citronová a pomerančová kůra, lžička tlučeného hřebíčku, skořice a nového koření, balíček prášku do perníku

Z dobře vypracovaného a do placky vyváleného těsta vykrajujeme větší tvary. naskládáme je na plech vyložený alobalem, který je pomaštěný a vysypaný moukou. Přes noc necháme odpočinout. Pak pečeme v mírné troubě dorůžova.

Poleva na zdobení

1 vejce, 2 lžíce mléka, 1 bílek, 2 lžičky citrónové šťávy, 150-200 g dvakrát prosátého moučkového cukru, špetka solamylu

Vejce rozšleháme v hrnečku s mlékem a počkáme až spadne pěna. Ještě horké perníčky touto směsí potřeme, aby dostaly lesk. Natíráme rychle a stále stejným směrem. pak smícháme ostatní přísady a třeme až je poleva hladká. Trochu směsi dáme do mikrotenového sáčku s odstřiženým růžkem a vyzkoušíme, za je poleva přiměřeně hustá. S hustou se sice dobře kreslí, ale brzy opadává.

Autoři:






Nejčtenější

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec
Líčení pod brýle? Stíny řešte až úplně nakonec

Varování: Tento článek diskriminuje dalekozraké, tedy ty, které si berou brýle na čtení. Nás mladých, líčení chtivých kr... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.