Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ovesná kaše, müsli tyčinky nebo smoothie. Jak hřešit zdravě?

  0:08aktualizováno  0:08
Pět týdnů se držíte a ignorujete všechny svůdné pokrmy s nepovolenou kalorickou hodnotou? Tak teď přišel čas na odměnu.

Máte chuť sladce zhřešit? Nemusíte se rozhodovat jen mezi dortem a jablkem... (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Během redukční diety se vyplácí opravdu nehřešit. Zbytečně tím zmatete organismus, který pak chaoticky hospodaří s energií, místo aby pochopil, že skutečně víc jídla nedostane a musí sáhnut do tukových zásob. Věčně se ale takhle žít nedá, zvlášť pokud milujete sladké.

Dobrá zpráva je, že po přechodu na běžný jídelníček do něj můžete zařadit drobné hříchy, které uspokojí vaše chutě, aniž by vás zhouply do jojo efektu. Základní pravidlo je: hřešte ráno nebo dopoledne. Druhá zásada zní: hřeště v malém. Když máte chuť na čokoládu, vychutnejte si do maxima dva čtverečky a zjistíte, že stará touha zbodnout celou tabulku už je pryč.

A jedno varování: nenechte se ochromit pocitem viny, který vám radí po zbytek dne pak už nic nejíst. To byste se mohli ocitnout v pásmu podvýživy a zdánlivě nelogicky začít přibírat. Budete-li dodržovat zásady zdravé výživy a k tomu se hýbat, zjistíte, že hřešit můžete jednou týdně a vaše nově nabytá figura to nezaznamená.

Lívance s ovesnými vločkami a tvarohem

Lívance s ovesnými vločkami a tvarohem

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 780 kJ)
Doba přípravy: 50 minut + smažení 30 minut

  • 250 - 300 ml mléka
  • 250 g ovesných vloček
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžíce medu
  • 8 - 10 jahod
  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 250 - 300 g celozrnné hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • sůl
  • olej
  • moučkový cukr

1. Mléko zahřejeme, zalijeme jím vločky a necháme je asi půl hodiny odstát. Použijeme jen 1/4 l mléka, zbytek si necháme na případné zředění těsta.

2. Omyté a odstopkované jahody rozdělíme na dva stejné díly. Jeden díl jahod rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme. Jogurt promícháme s medem a rozmačkanými jahodami, odložíme do chladu.

3. K ovesným vločkám s mlékem přimícháme tvaroh, 250 g mouky, prášek do pečiva, máslo, dobře rozmícháme s vejci a špetkou soli. Necháme odstát čtvrt hodiny.

4. Lívance usmažíme, rozdělíme na talíře, ozdobíme pokrájenými zbylými jahodami a podáváme s vychlazeným jahodovým jogurtem.

Ovesná kaše s přelivem z lesního ovoce

Ovesná kaše s přelivem z lesního ovoce

Množství: pro 4 osoby (1 porce = 990 kJ)
Příprava: 2 hodiny + vaření 5 minut

  • 200 g ovesných vloček
  • 1 l mléka nebo 500 ml vody a 500 ml mléka
  • 250 g mraženého lesního ovoce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce medu
  • 300 g bílého jogurtu

1. Ovesné vločky zalijeme částí mléka nebo vodou a necháme je dvě hodiny bobtnat.

2. Rozmražené lesní ovoce zasypeme vanilkovým cukrem, přidáme med, podlijeme trochou vody a přivedeme k varu, vařečkou rozmačkáme větší plody a asi 3 - 5 minut prohříváme.

3. Namočené ovesné vločky povaříme se zbylým mlékem na kaši.

4. Kaši rozdělíme do misek, přelijeme jogurtem a ozdobíme povařeným ovocem.

Müsli tyčinky s brusinkami

Müsli tyčinky s brusinkami

Množství: pro 6 osob (1 porce = 530 kJ)
Doba přípravy: 15 minut + pečení 15-20 minut

  • 120 g másla
  • 100 g tmavého třtinového cukru
  • 80 g zlatého sirupu nebo medu
  • 300 g ovesných vloček
  • 120 g sušených brusinek

1. Troubu předehřejeme na 180°C, menší plech nebo formu vyložíme pečicím papírem. V menším hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cukr, sirup a společně prohřejeme a promícháme.

2. Do rozehřáté směsi přimícháme ovesné vločky a brusinky. Směs na tyčinky přesuneme na plech, dobře upěchujeme a stlačíme ve vrstvě silné asi 1,5 - 2 cm.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 - 20 minut. Po vychladnutí vložíme upečenou placku alespoň na hodinu do mrazáku a pak ostrým nožem na prkénku rozkrájíme na jednotlivé tyčinky.

Kroupový nákyp

Kroupový nákyp

Množství: pro 6 osob (1 porce = 1020 kJ)
Doba přípravy: vaření 60 - 90 minut + pečení 25 - 30 minut

  • 300 g krup
  • sůl
  • 120 g másla
  • 100 g sušených švestek
  • 3 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička citronové šťávy
  • špetka nastrouhané citronové kůry

1. Kroupy propláchneme a povaříme doměkka se špetkou soli a lžící másla. Necháme zchladnout. Švestky pokrájíme a přelijeme je vroucí vodou.

2. Troubu předehřejeme na 180°C, formu na zapékání vymažeme máslem. Zbylé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem a se žloutky. Z bílků ušleháme sníh.

3. Zchladlé kroupy promícháme se slitými švestkami, citronovou šťávou a kůrou, přimícháme utřené máslo s cukrem a vmícháme sníh.

4. Hmotu přendáme do zapékací misky a pečeme ve vyhřáté troubě 25 - 30 minut.

Smoothie z banánu a jahod

Smoothie z banánu a jahod

Množství: pro 2 osoby (1 porce = 615 kJ)
Doba přípravy: 5 minut

  • 1 zralý banán
  • 5 jahod
  • 200 ml sójového mléka
  • 1 sójový jogurt s vanilkovou příchutí
  • 6 kostek ledu

1. Banán oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Jahody omyjeme a odstopkujeme. Jednu jahodu odložíme na ozdobu.

2. Ovoce vložíme do mixéru, přidáme mléko, jogurt, kostky ledu a promixujeme do hladka. Zbylou jahodu nakrájíme na plátky.

3. Smoothie rozlijeme do sklenic a ozdobíme plátky jahod.




Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

Nejlepší letní recepty, ve kterých využijete parťáky cuketu a lilek

Sýrové závitky z grilovaného lilku a cukety

Milovníci zahrádkaření se aktuálně potýkají s úrodou cuket. Jestli i vám tatínek nebo sousedka tuto báječnou zeleninu...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...



Najdete na iDNES.cz