Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Recepty pro zdravé kosti: S osteoporózou můžete bojovat i v kuchyni

  3:38aktualizováno  3:38
Víte, že kvalitu vašich kostí neovlivňuje jen genetická výbava a váš věk, ale také to, co máte na talíři? Pokud bude mít v jídelníčku pravidelné místo vápník a vitamin D, máte našlápnuto na úspěch. Zkuste třeba tohle zdravé menu připravené ve spolupráci s výživáři, které bude chutnat dětem i dospělým.

Řídnutí kostí sice nejčastěji postihuje ženy ve vyšším věku po menopauze, ale hrozí i mladším lidem bez ohledu na pohlaví. Záleží přitom především na jejich životním stylu. Osteoporóza tak může potkat zejména ty, kdo kouří, nesportují, nadměrně pijí alkohol a podceňují zdravou výživu.

Fotogalerie

"Ztráta pevnosti kostí je s přibývajícím věkem zcela přirozený proces," vysvětluje Alexandra Béresová, mistryně světa ve fitness, která spolu s šéfkuchařem Lázárem Kovácsem moderuje seriál Ať vám FITráví, který je věnovaný zdravé výživě a vysílá ho TV Paprika.

"Pokud mluvíme o prevenci, denně bychom měli tělu dodat 1 000 až 1 200 miligramů vápníku. V případě, kdy už bylo diagnostikováno řídnutí kostí, by to mělo být až o 500 miligramů více," dodává.

Pacientům trpícím řídnutím kostí se doporučují taková jídla, v nichž je obsaženo vysoké množství vitaminu D a vápníku. "Naopak vyvarovat by se měli konzumace pokrmů s vysokým obsahem tuku a fosforu," upozorňuje šéfkuchař Lázár Kovács.

Podle něj a jeho kolegyně bychom si, pokud chceme mít zdravé kosti, měli hojně dopřávat nejen mléčné výrobky, ale i další potraviny. Třeba vejce, jež obsahují hodně vitaminu D, který je prospěšný při léčbě řídnutí kostí, nebo jablka, která jsou bohatým zdrojem bóru - minerální látky důležité při prevenci řídnutí kostí.

Salát s jogurtem, třemi druhy sýrů a vejcem

Salát s jogurtem, sýrem a vejci

Množství: pro 2 osoby
Doba přípravy: 25 minut

  • 5 dkg tvarohu
  • 5 dkg brynzy
  • 5 dkg brynzy kořeněné bylinkami (koprem)
  • 2 vejce
  • 1 dl zakysané smetany
  • 1 dl jogurtu
  • 1 dl majonézy
  • 2 polévkové lžíce akátového medu
  • 1 polovina jablka
  • 2 ks salátu (endivia)
  • 5 dkg drcených vlašských ořechů
  • cibule
  • 1 lžička drceného pepře
  • 1 lžička soli
  • olivový olej

1. Sýry a jablka nakrájíme na kostičky a smícháme je s majonézou, strouhaným vajíčkem uvařeným natvrdo, se zakysanou smetanou, s jogurtem, solí, pepřem, několika kapkami olivového oleje a přidáme k tomu i akátový med.

2. Salát rozdělíme na dílky, na které nalijeme zálivku a navrch dáme také několik rozpůlených vajíček uvařených natvrdo.

3. Nakonec vše ještě posypeme restovanou cibulkou a drcenými vlašskými ořechy.

Těstoviny s rajskou omáčkou, telecím masem a sýrem

Těstoviny s rajskou omáčkou, telecím masem a sýrem

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 25 minut

  • 30 dkg mletého telecího masa
  • 0,5 l rajské omáčky
  • 10 dkg strouhaného tvrdého sýra (typu eidam)
  • 4-5 polévkových lžic oleje z hroznových jadérek
  • půlka cibule
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 3 větvičky libečku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 ks skořice v celku
  • 1  lžička drceného pepře
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • těstoviny (např. penne)
  • 1 lžička soli (do vody na vaření těstovin)

1. Těstoviny uvaříme v osolené, bublající horké vodě a přecedíme.

2. Cibuli nakrájíme na drobno a restujeme ji v horké pánvi na oleji z hroznových jadérek. Přidáme skořici a celou paličku utřeného česneku. Přisypeme mleté telecí maso, zalijeme rajskou omáčkou, osolíme, opepříme a nakonec posypeme na drobno nakrájeným libečkem.

3. Celé společně několik minut povaříme, nalijeme na předem uvařené durum těstoviny, smícháme s omáčkou a podáváme. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

Ricottový krém s kompotem ze zelených jablek s estragonem

Cukrářka Angela Baracskaiová s ricottovým krémem a jablečným kompotem s

Množství: pro 2 osoby
Doba přípravy: 20 minut

  • 180 g zelených jablek
  • 1  lžička másla
  • 20-25 g březového cukru
  • 1 svazeček estragonu
  • 2 dl moštu ze zelených jablek
  • 1 g pektinu
  • zelené přírodní potravinové barvivo
  • 2 dl smetany
  • strouhaná kůra z ½ limetky
  • 250 g ricotty
  • špetka soli

1. Na ricottový krém rozšleháme smetanu s 20 g březového cukru. Rozmačkanou ricottu ochutíme špetkou soli, limetkou a březovým cukrem. Přilijeme k tomu rozšlehanou smetanu a celé necháme vychladit.

2. Ke kompotu ze zelených jablek s estragonem si rozpustíme velkou kávovou lžičku másla. Přidáme kus zeleného jablka nakrájeného na kostičky, kterým uděláme nad vysokým plamenem tenkou opečenou krustu. Až s tím budeme hotovi, zalijeme moštem ze zelených jablek a dále hřejeme. Ještě než přijde směs k varu, vsypeme do ni špetku pektinu, přírodním potravinovým barvivem jí dodáme pěknou zelenou barvu a přivedeme k varu.

3. Nakonec stáhneme z plotny, přisypeme nadrobno nasekaný estragon a podáváme ve sklenicích spolu s ricottovým krémem. Vršek před podáváním ozdobíme zelenými jablky, estragonem a limetkovou kůrou.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Chuť na sladké může ukazovat na poruchu spánku i štítné žlázy

Neodbytná touha po cukru nemá jediné správné vysvětlení. Může signalizovat špatné stravování, spánkovou poruchu, přemnožené kvasinky, ale třeba i deprese nebo...  celý článek

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Ilustrační fotografie
Zácpu nepodceňujte, může být příznakem vážné nemoci

Lidé se většinou stydí a o potížích s vyprazdňováním nechtějí mluvit ani s lékařem. Pokud máte tyto problémy jen občas, stačí upravit jídelníček a přidat...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.