Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oslavte s námi masopust

  0:01aktualizováno  0:01
Tento týden probíhá tradiční masopust. Kdo si nestihl v neděli pořádně pochutnat na některé z tradičních dobrot, má ještě poslední šanci. S námi to bude jednodušší, než honit pašíka hodinu po dvoře.

Světlá (ovarová) jaternicová polévka | foto: Jakub SalvetMF DNES

„Masopust je třídenní lidový svátek, který ve své podstatě sice nemá nic společného s liturgií, ale přesto je podřízen běhu církevního kalendáře. Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust. Letos končí 22. února. Dřív panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. A hezké tradice se mají zachovávat!“ (Zpracováno podle knihy Vlastimila Vondrušky, Církevní rok a lidové obyčeje, nakladatelství Dona, 1991).

Domácí huspenina (sulc)Domácí huspenina (sulc)
30 minut, 1,5 hodiny vaření a minimálně 2 hodiny na ztuhnutí

PRO 4 OSOBY
Na 1 formu srnčího hřbetu nebo několik malých formiček:
2 – 3 vepřové nožičky
350 g vepřové plece s kůží (kolínka)
500 ml vody, sůl
6 kuliček celého pepře
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 menší cibule, oloupaná
150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
asi 50 ml octa na dochucení
mletý pepř

Vepřové nožičky a maso omyjeme, popřípadě opálíme zbytky štětin nad plamenem, vložíme do hrnce (nejlépe tlakového), zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme koření a uvedeme do varu. Vaříme mírným varem do změknutí masa, během vaření odebíráme z povrchu tuk a pěnu, vaříme-li v tlakovém hrnci, tuk sebereme až po uvaření. Před koncem varu přidáme očištěnou, na větší kusy překrojenou kořenovou zeleninu, přepůlenou cibuli a ocet a dovaříme doměkka. Uvařené maso a zeleninu vyjmeme z vývaru do mísy a necháme chvíli zchladnout. Vývar přecedíme, necháme ustát a z povrchu sebereme naběračkou všechen tuk.

Maso nakrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu na drobné kostičky a v míse promícháme s vývarem. Podle chuti opepříme, popřípadě dosolíme. Směs naběračkou nalijeme do formy na srnčí hřbet nebo do malých formiček. Necháme vychladnout a potom ztuhnout v lednici. Huspeninu vyklopíme z formy, jde to lépe, když dno z vnější strany na okamžik ponoříme do teplé vody. Podáváme s cibulí a octem.

Masopustní kroucance (koblihy)Masopustní kroucance (koblihy)
1 hodina a 1,5 hodiny na vykynutí

NA 22 - 25 KUSŮ
500 g polohrubé mouky
3 žloutky
70 g cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
80 g másla nebo hery
30 g čerstvého droždí
strouhaná citronová kůra
2 lžíce rumu
asi 250 ml vlažného mléka
špetka soli
trochu hladké mouky na vyválení těsta
olej nebo sádlo na smažení (podle velikosti kastrolu)

NA OBALENÍ KROUCANCŮ
50 g mletého máku
100 g moučkového cukru
1 sáček skořicového cukru + lžička mleté skořice

NA NÁPLŇ DO KOBLIH
asi 10 lžic meruňkové či jiné zavařeniny
vanilkový cukr na posypání

Mouku a všechny suroviny necháme před zaděláním těsta v teplé místnosti, aby měly stejnou teplotu. V malém hrnku nebo misce rozdrobíme droždí se lžící cukru, přilijeme trochu vlažného mléka (mělo by mít teplotu našeho těla), přidáme asi dvě lžíce mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. V míse utřeme změklé máslo se žloutky, zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Přidáme vyběhlé droždí, prosátou mouku, rum, sůl a za postupného přilévání vlažného mléka zaděláme vařečkou ne příliš tuhé hebké těsto. Těsto dobře propracujeme, až je hladké a nelepí, vařečku při zadělávání moc nezvedáme, aby se do těsta nenabralo příliš mnoho vzduchu, a koblihy nebyly dírkovaté. Vypracované těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout asi 1 – 1,5 hodiny.

Na kroucance vykynuté těsto rozdělíme na 22 stejných dílů, z kterých vyválíme na lehce pomoučeném vále asi na prst silné dlouhé válečky, které v půlce ohneme a konce zatočíme několikrát přes sebe. Můžeme je také svázat jako volné uzle. Necháme je na pomoučeném vále jěšte chvíli vykynout, přikryté nahřátou utěrkou, a mezitím si rozehřeje v širokém kastrole vyšší vrstvu oleje nebo sádla. Kroucance by měly při smažení volně plavat, nezapomeňte že ještě nakynou. Vkládáme je spodní stranou do rozpáleného tuku a smažíme pod poklicí na středním plameni až je spodní strana zlatavá, pak je otočíme a bez poklice dosmažíme. Usmažené kroucance klademe na papírové ubrousky a pak jich část obalujeme v máku smíchaném s polovinou moučkového cukru a druhou část v cukru se skořicí.

Na koblihy si těsto rozdělíme na dva stejné díly a oba rozválíme na prst silné pláty. Na jednu část těsta se kulatou formičkou naznačí koblihy, do středu každé se lžičkou nanese trocha zavařeniny a přikryje se vše druhým rozváleným plátem těsta. Koblihy se vypichují vykrajovátkem a dále se zpracovávají stejně jako kroucance. Usmažené je sypeme vanilkovým cukrem.

Zabijačkový gulášZabijačkový guláš
20 minut a 50 minut dušení

PRO 4 OSOBY
400 g vepřové plece, omyté, nakrájené na kostky
1 lžíce sádla
2 cibule pokrájené na drobno
1 lžička mleté sladké papriky
100 g očištěných pokrájených vepřových ledvinek
špetka drceného kmínu
sůl
voda a pivo na podlévání
100 g očištěných a pokrájených vepřových jater
1 lžíce rozemnuté sušené majoránky
mletý pepř
1 cibule nakrájená na kolečka na ozdobu

V kastrolu rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm cibuli do růžova. Přidáme nakrájené maso a ledvinky, osmahneme ze všech stran, poprášíme mletou paprikou, promícháme a podlijeme trochou piva a vody, přidáme kmín, osolíme, přikryjeme poklicí a dusíme. Během dušení podle potřeby podléváme pivem nebo vodou a občas zamícháme. Když je maso téměř měkké, přidáme pokrájená játra a podle potřeby zahustíme střídkou oschlého chleba, podlijeme vodou a ještě asi 15 minut prováříme. Před ukončením varu guláš podle potřeby upravíme na požadovanou hustotu přilitím vody či piva a dochutíme solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Povrch guláše můžeme zdobit kolečky syrové cibule.

Světlá (ovarová) jaternicová polévkaSvětlá ovarová (jaternicová) polévka
90 minut včetně uvaření vývaru

PRO 4 OSOBY
500 g vepřového masa na ovar (plec, koleno, lalok)
1,5 l vody
celý pepř
sůl
1 cibule
100 g kořenové zeleniny
100 g krup nebo krupek
1–2 jaternice
mletý pepř
majoránka
2–3 stroužky utřeného česneku

Omyté maso vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme celý pepř a vaříme asi 1 – 1,5 hodiny, až je maso měkké. Mezitím si ve větším množství osolené vroucí vody uvaříme propláchnuté kroupy. Uvařené maso vyjmeme a použijeme například jako ovar s křenem a chlebem. Vývar přecedíme, je-li moc tučný, sebereme z povrchu tuk, uvedeme do varu, přidáme překrojenou cibuli, vymačkaný prejt z jitrniček, promícháme a chvíli povaříme. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubší nudličky a uvaříme v polévce doměkka. Ke konci varu přidáme uvařené kroupy, dochutíme utřeným česnekem, solí, pepřem a majoránkou, odstavíme z ohně a podáváme. Rychlejší variantu připravíme, když místo vývaru použijeme vodu, pouze přidáme dle libosti větší množství jaternicového prejtu.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Co dělat, když máte doma puberťáka? Nesnažte se přelstít přírodní zákony

puberta matka dcera

Ještě nedávno jste měli doma malého parťáka, kterého bylo snadné pochopit i milovat. Najednou s vámi žije podivné...

Čtyři největší chyby, které děláme při výchově dětí, ale nevíme o nich

Pláž, ilustrace

Ať se snažíme, jak se snažíme, aby náš vliv na potomky byl co nejlepší, stejně se nám někdy výchova poněkud vymyká. A...

Nebýt ve výchově jako moji rodiče. Poradíme, jak se vyhnout jejich chybám

Ilustrační fotografie

Není žádnou vzácností, že člověk odchází do života s předsevzetím, že za žádnou cenu nechce vychovávat svoje děti tak,...



Najdete na iDNES.cz