Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oblíbeným polským pokrmem je koňské maso

  11:59aktualizováno  11:59
Poláci rádi konzumují všechny druhy masa, ale jejich oblíbenou specialitou je maso koňské. Upravují ho na různé způsoby a jako přílohu používají brambory a zeleninu v různých úpravách. Polskou kuchyni ovlivňuje hlavně kuchyně ruská, ze které převzali oblíbené husté zeleninové polévky, zejména boršč. Na rozdíl od nás používají k přípravě pokrmů častěji mléko nebo smetanu a chuť jídla rádi vylepšují žampióny, z nichž připravují i hlavní chody a předkrmy.
Uvnitř článku najdete recept na Polské zrazy.

Polské zrazy

150 g mletého zadního hovězího či koňského masa, 150 g mleté vepřové plece, 1 žemle, 1 vejce, 40 g slaniny, 20 g sádla, 20 g hladké mouky, kousek cibule, mletá sladká paprika, pepř, sůl

Žemli nakrájenou na plátky zvlhčíme vodou a po chvilce ji rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, koření, sůl, polovinu drobně pokrájené slaniny a vše dobře promícháme. Ze směsi utvoříme čtyři placičky, poklademe je slaninou pokrájenou na nudličky a utvoříme válečky. Vložíme je na rozehřáté sádlo, lehce opečeme po všech stranách, přidáme drobně pokrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme paprikou, rozmícháme, podlijeme trochou vody a dusíme. Podle potřeby je podléváme malým množstvím vody. Dušené zrazy vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Omáčku procedíme na zrazy, prohřejeme je a podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo rýže a zeleninový salát.

Autor:



Nejčtenější

Australanka shodila za necelý rok 49 kg, aniž by vkročila do fitka

Teresa Venetoulisová ze Sydney shodila 49 kg za 10 měsíců.

Původně štíhlá Teresa Venetoulisová ze Sydney se po dvou dětech projedla k metrákovému tělu a konfekční velikosti 52....

Odpadky a modřiny. Co dělají rodiče úspěšných dětí jinak než vy?

tatínek a syn

Vychovávat dítě není žádná legrace. V době, kdy se záplava informací z internetu a naučných knížek mísí se zaručenými...



K dítěti nepotřebujete téměř nic, říká herečka Andrea Růžičková

Andrea Růžičková (Kerestešová)

Když se herečce Andree Růžičkové loni v srpnu narodil syn Tobiáš, čekala, že bude vyděšená a přecitlivělá máma. Nic...

Martha Issová: Role Marie v Dukle 61 mě vysvobodila ze stereotypů

Herečka Martha Issová

Herečka Martha Issová, životní partnerka režiséra Davida Ondříčka, zazářila nedávno v hlavní ženské roli dvoudílného...

Příběh Lindy: Neumím být věrná

(Ilustrační foto)

První láska mi zlomila srdce a já od té doby mužům příliš nevěřím. Současný přítel je jen takovou nálepkou, neumím být...

Další z rubriky

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

Udělejte si doma Itálii. Recepty s gorgonzolou, parmazánem a asiagem

Grilovaný chřest a asiago

Italové sýry milují. Nejčastěji přidávají do jídla Parmigiano Reggiano, asiago a gorgonzolu, jež se hodí do studené i...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz