Oblíbeným polským pokrmem je koňské maso

  11:59aktualizováno  11:59
Poláci rádi konzumují všechny druhy masa, ale jejich oblíbenou specialitou je maso koňské. Upravují ho na různé způsoby a jako přílohu používají brambory a zeleninu v různých úpravách. Polskou kuchyni ovlivňuje hlavně kuchyně ruská, ze které převzali oblíbené husté zeleninové polévky, zejména boršč. Na rozdíl od nás používají k přípravě pokrmů častěji mléko nebo smetanu a chuť jídla rádi vylepšují žampióny, z nichž připravují i hlavní chody a předkrmy.
Uvnitř článku najdete recept na Polské zrazy.

Polské zrazy

150 g mletého zadního hovězího či koňského masa, 150 g mleté vepřové plece, 1 žemle, 1 vejce, 40 g slaniny, 20 g sádla, 20 g hladké mouky, kousek cibule, mletá sladká paprika, pepř, sůl

Žemli nakrájenou na plátky zvlhčíme vodou a po chvilce ji rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, koření, sůl, polovinu drobně pokrájené slaniny a vše dobře promícháme. Ze směsi utvoříme čtyři placičky, poklademe je slaninou pokrájenou na nudličky a utvoříme válečky. Vložíme je na rozehřáté sádlo, lehce opečeme po všech stranách, přidáme drobně pokrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme paprikou, rozmícháme, podlijeme trochou vody a dusíme. Podle potřeby je podléváme malým množstvím vody. Dušené zrazy vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Omáčku procedíme na zrazy, prohřejeme je a podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo rýže a zeleninový salát.

Autor:



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Nikol a Jakub Ponerovi, sourozenci, kteří hýbou českým šoubyznysem

Módní návrháři Nikol a Jakub Ponerovi

Jakub a Nikol Ponerovi se díky svým šatům stali mezi českými celebritami velmi oblíbenými. Nejedna česká hvězda díky...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Vždy ztuhnu. V roli se pořád nemůžu vidět, říká herečka Kristýna Boková

Kristýna Boková

Je vystudovaná tanečnice, ale už řadu let Kristýna Boková patří k obsazovaným herečkám. Hraje v seriálu První republika...

Další z rubriky

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Mrkvová polévka se zázvorem a parmazánem

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy....



Najdete na iDNES.cz