Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Oblíbeným polským pokrmem je koňské maso

  11:59aktualizováno  11:59
Poláci rádi konzumují všechny druhy masa, ale jejich oblíbenou specialitou je maso koňské. Upravují ho na různé způsoby a jako přílohu používají brambory a zeleninu v různých úpravách. Polskou kuchyni ovlivňuje hlavně kuchyně ruská, ze které převzali oblíbené husté zeleninové polévky, zejména boršč. Na rozdíl od nás používají k přípravě pokrmů častěji mléko nebo smetanu a chuť jídla rádi vylepšují žampióny, z nichž připravují i hlavní chody a předkrmy.
Uvnitř článku najdete recept na Polské zrazy.

Polské zrazy

150 g mletého zadního hovězího či koňského masa, 150 g mleté vepřové plece, 1 žemle, 1 vejce, 40 g slaniny, 20 g sádla, 20 g hladké mouky, kousek cibule, mletá sladká paprika, pepř, sůl

Žemli nakrájenou na plátky zvlhčíme vodou a po chvilce ji rozmělníme. Přidáme mleté maso, vejce, koření, sůl, polovinu drobně pokrájené slaniny a vše dobře promícháme. Ze směsi utvoříme čtyři placičky, poklademe je slaninou pokrájenou na nudličky a utvoříme válečky. Vložíme je na rozehřáté sádlo, lehce opečeme po všech stranách, přidáme drobně pokrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme paprikou, rozmícháme, podlijeme trochou vody a dusíme. Podle potřeby je podléváme malým množstvím vody. Dušené zrazy vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Omáčku procedíme na zrazy, prohřejeme je a podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo rýže a zeleninový salát.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...



Najdete na iDNES.cz