Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vepřová kůžička je dobrota, říká majitelka Muzea gastronomie

  0:59aktualizováno  0:59
Její otec byl uznávaný znalec gastronomie, matka psala kuchařky. Není tedy divu, že rodiče zklamalo, když se dcera vydala jinou cestou a vystudovala módní návrhářství. Nina Provaan však kulinářský svět nikdy zcela neopustila a před dvěma lety s manželem otevřeli Muzeum gastronomie.

„Řeknu vám: taková krásně uříznutá čistá vepřová kůže, když se uvaří a nakrájí na tenké proužky…," rozplývá se Nina Provaan. | foto: Petr Kozlík

Vizitka

  • Nina Provaan Smetanová se narodila v roce 1952 v rodině znalce gastronomie Karla Pinky a Alice Pinkové.
  • Vystudovala oděvní výtvarnictví na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.
  • Od roku 1976 působila v Ústavu bytové a oděvní kultury, navrhovala módu pro OP Prostějov a další podniky. Soustředila se však i na individuální tvorbu.
  • Je pravidelným hostem televizních i rozhlasových pořadů o módě a od roku 2000 přednáší na středních i vysokých školách.
  • Má syna a je podruhé vdaná. Jejím manželem je architekt Ladislav Provaan. Spolu založili Muzeum gastronomie, které sídlí v pražské Jakubské ulici.

Když mluví o jídle, není k zastavení. Právě jsme se v rozhovoru pro pondělní magazín ONA DNES dostaly k otázce, jestli se s manželem někdy hádají kvůli tomu, co jim chutná, a Nina Provaan prohlásí: "Občas se hádáme, ale kvůli jídlu nikdy! Dokonce jsme se shodli, že máme rádi vepřovou kůži, nožičky, koleno. Řeknu vám: taková krásně uříznutá čistá vepřová kůže, když se uvaří a nakrájí na tenké proužky…"

V tu chvíli se zarazí: "Vy se netváříte nadšeně."

Musím vysvětlit, že do mého gurmánského snění nezapadá ani vepřová kůžička ani nožičky, což Ninu Provaan pobaví: "To se může změnit, já jsem k tomu taky musela dospět." A pokračuje vyprávěním, v němž opět zaznívají slova jako zabijačka, kůže, dobrota. Majitelka pražského Muzea gastronomie jídlo prostě miluje a přestože některé věci dosud neochutnala, neexistuje nic, co by nechtěla vyzkoušet. "V televizi se dívám na pojídání červů a ochutnala bych klidně i to."

Čtěte v pondělí

Nina Provaan.

Proč se při navrhování uniforem pro hotely musela handrkovat s recepčními a pokojskými a jak by dokázala uvařit ve středověké kuchyni? Rozhovor s Ninou Provaan čtětě v příloze MF DNES OnaDnes.

Vyrůstala v gastronomické rodině. Už jako malá holka udivovala personál hotelu Jalta svým vybraným chováním u stolu. To byla tatínkova zásluha: doma se vždycky jedlo z hezkého porcelánu, součástí menu býval předkrm, polévka a hlavní jídlo, moučník. Rodiče proto zklamalo, když se dcera odmítla vydat stejnou dráhou a chtěla studovat umění. Nakonec si prosadila oděvní výtvarnictví.

Stala se úspěšnou módní návrhářkou, navrhovala i uniformy pro personál luxusních hotelů. V té době se také seznámila se svým druhým manželem, architektem Ladislavem Provaanem, s nímž před dvěma lety založili Muzeum gastronomie. To jako první na světě ukazuje historii vaření – jakým způsobem se vyvíjela úprava potravin.

"Lidé přicházejí a vzpomínají, protože u nás vidí kuchyň, kterou měla jejich babička a prababička. Chceme, aby si uvědomili, že dějiny nejsou jen bitvy, které se učíme pořád dokola, ale že historii tvoří také to, že člověk jedl, jak stoloval a jak se oblékal," vysvětluje Nina Provaan.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

OBRAZEM: Kariéru začala Ewa Farna ve třinácti, teď slaví pětadvacetiny

Zpěvačka Ewa Farna v září 2007 a dubnu 2018

Ze své plnoštíhlé postavy si zpěvačka Ewa Farna dělá legraci, dokonce o svých bocích „jako skříň“ zpívá. Když však ve...

Nejmladší miliardářka světa Kylie Jennerová vydělala na svých rtech

Kylie v kampani na letní řadu vlastní kosmetiky Kylie Cosmetics.

Modelku, návrhářku, ale hlavně podnikatelku proslavila reality show rodiny Kardashianových. Podle časopisu Forbes se ve...

Už nikdy nechci spadnout na úplné dno, říká matka čtyř dětí

Ilustrační snímek

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Lucie skončila se čtyřmi dětmi v azylovém domě a...



Najdete na iDNES.cz