1. Základním předpokladem pro porozumění čaji je kvalitní čaj (surovina) a správná příprava nápoje.
2. Dodržujeme správné dávkování a hlídáme dobu spařování na hodinkách.
3. Při popíjení nedopustíme, aby nám nápoj vychladl.
4. Zpočátku srovnáváme 2-3 druhy (nejlépe druhy výrazně odlišné, např. Assam, Keemun a Darjeeling), abychom si uvědomili možný rozsah zvláštností a charakteristik čaje.
5. Touhou začátečníků je mít co největší sortiment. Zkušený čajomil má jen několik svých nejbližších druhů a je zcela spokojen, když má ve svém depozitu dvě až tři desítky sort.
6. Čaj nesrovnáváme synchronně (doušek čaje jednoho s douškem čaje druhého). Vždy popíjíme s patřičnou koncentrací jeden šálek a v určitém časovém odstupu šálek jiný. Čaje během dne střídáme, snažíme se vysledovat jejich charakteristiky, vštípit si je a zapamatovat.
Literatura:
Kakuzo Okakura: Kniha o čaji (Mignom, Praha 1927)
Zdeněk Žáček: Nad šálkem plným vůně (Merkur, Praha 1977)
Helco Hesse: Tee (Gräfe+Unzer Verlag, München 1980?)
Peter Martin Urtel: Kunst Tee zu trinken (Heimeran, München, 13.vydání, 1980)
Schulungsvortrag "Tee" (Das Deutsche Teebüro, Hamburg, 7.vydání, 1980)
Kleine Teekunde (ed. H.W.Hall, Berlín 1972)
F.R. Čebiš: Umění koštérské (SNTL, Praha 1957)
William H. Ukers: All about Tea (Tea and Coffe Trade Journal Co., New York 1935)
Horst Hammitzsch: Zen in The Art of The Tea Ceremony (Penguin Books, London 1982)