Grilovaná kukuřice se slaninou a bylinkami
Ingredience pro 4 osoby
• 4 klasy sladké kukuřice
• 1 svazek petrželky
• 1 svazek pažitky
• 1 stroužek česneku
• sůl
• 50 g másla
• 200 g anglické slaniny
Příprava 20 minut
Grilování 6–10 minut
Postup:
1. Kukuřičné šustí stáhneme z klasu směrem dolů, odstraníme i zbylá vlákna.
náš tipPlátky slaniny můžete na kukuřičný klas přivázat několika dlouhými a pevnými stonky pažitky. Pokud nepoužijete čerstvou kukuřici, klasy povařte 15 až 20 minut ve vroucí vodě. Po uvaření je nechte krátce vychladnout a oschnout. |
2. Petrželku a pažitku omyjeme a necháme okapat, na jemno usekáme. Stroužek česneku prolisujeme nebo utřeme s trochou soli. Do změklého másla přimícháme nasekané bylinky a česnek se solí.
3. Každý klas kukuřice potřeme ochuceným máslem a omotáme tenkými plátky slaniny. Plátky slaniny přichytíme párátkem. Klasy umístíme na gril tak, aby zbytky šustí na konci nezačaly hořet. Opékáme a průběžně je obracíme, dokud není slanina pěkně vypečená. Můžeme potírat zbytky másla.
Grilovaná kukuřice s chilli a sýrem
Ingredience pro 4 osoby
• 50 g másla
• 4 lžíce majonézy
• 100 g parmazánu
• 1 limetka
• 4 kukuřičné klasy
• chilli
Příprava 30 minut
Grilování 6–10 minut
Postup:
náš tipČerstvou kukuřici ponořte do studené vody a zatěžkejte ji talířem. Po 15 minutách vyndejte, osušte a i se šustím grilujte. Šustí sice zčerná a ohoří, ale získáte zajímavou vůni. Po ugrilování nechte chvíli zchladnout, odstraňte šustí a vlákna a dochuťte. |
1. V misce promícháme změklé máslo a majonézu. Parmazán nastrouháme na jemno. Limetku rozčtvrtíme.
2. Z čerstvých kukuřičných klasů odstraníme šustí a vlákna, starší nebo mraženou kukuřici povaříme doměkka. Na grilu za stálého otáčení opékáme asi 10 minut.
3. Ugrilované klasy kukuřice potřeme směsí másla a majonézy, posypeme nastrouhaným sýrem, zastříkneme šťávou z limety. Dochutíme chilli.
Kukuřičný špíz
Ingredience pro 4 osoby
• 150 ml olivového
oleje
• 1 lžička cukru
• 4 lžíce červeného vinného octa
• 1 lžíce nasekaného tymiánu
• 1 lžíce nasekané bazalky
• sůl
• pepř
• 3 klasy kukuřice
• 4 středně velká rajčata
Příprava 75 minut
Grilování 8 minut
Postup:
náš tipProložte špíz kolečky cukety zabalené do plátků slaniny. Na špíz můžete použít a marinovat i papriku nebo plátky žampionů. |
1. Z olivového oleje, cukru, octa, nasekaných bylinek, soli a pepře si připravíme marinádu.
2. Kukuřičné klasy povaříme, čerstvé rovnou rozkrájíme každý na 4 díly. Rajčata omyjeme a nakrájíme každé na 4 plátky. Dřevěné špejle namočíme na deset minut do studené vody.
3. Kousky kukuřičných klasů dáme do misky nebo igelitového sáčku a necháme asi hodinu marinovat.
4. Na dřevěné špejle napichujeme střídavě plátek rajčete a špalík kukuřice.
5. Při grilování postupně otáčíme a případně
Ochucená másla ke grilované kukuřici
Ingredience pro 4 osoby
Pažitkové máslo
• pažitka
• 1/4 másla
• 3 lžičky
citronové nebo limetkové šťávy
• sůl
Paprikové máslo se slaninou
náš tipTato ochucená másla můžete použít i k jiné grilované zelenině, rybám nebo masům. |
• 100 g tenkých plátků anglické slaniny
• 1/4 másla
• špetka papriky
• sůl
• petržel
Koprové máslo
• kopr
• 1/4 másla
• sůl
• bílý pepř
• 1 lžička citronové šťávy
Bylinkové máslo
• 1 stroužek česneku
• sůl
• petržel
• tymián
• rozmarýn
• 1/4 másla
• mletý pepř
Čtěte v pondělním
magazínu ONA DNES
Celou grilovací kuchařku s 15 gurmánskými recepty a dalšími nápady ze světa najdete v pondělní příloze ONA DNES. Stejně jako téma: Dámy, musíme si pomáhat.