Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší pomazánky: jsou chutné a můžete je i při dietě

  0:26aktualizováno  0:26
Správná pomazánka by neměla být překombinovaná. Pamatujte na to, že pokud smícháte deset dobrých věcí, nemusí z toho vzniknout desetkrát lepší jídlo. Raději vsaďte na pár ingrediencí, zato kvalitních.

Škvarková pomazánka | foto: Stockfood.cz

Rybičková pomazánka

Příprava: 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 1 konzerva sardinek v oleji
* 50 g másla
* 250 ml tvarohu
* 2 sladkokyselé okurky
* 1 malá cibule
* sůl a mletý pepř
* citronová šťáva na dochucení, asi z 1/2 citronu
* 1 lžíce usekané pažitky, nemusí být

1. V míse rozmačkáme slité sardinky a utřeme nebo vyšleháme se změklým máslem a tvarohem. Okurky nakrájíme nadrobno nebo nastrouháme. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Do našlehané hmoty přidáme jemně nakrájené nebo nastrouhané okurky, jemně usekanou cibuli, pažitku, osolíme, opepříme a chuť doladíme citronovou šťávou.

Tip
Pomazánku můžete dochutit trochou hořčice a přidat nastrouhanou syrovou mrkev a celer. Sardinky nahraďte konzervovaným tuňákem, uzenou makrelou nebo sleděm.

Tvarohová pomazánka s bylinkami

Příprava: 10 minut

Pro 4-6 osob

* 400 g měkkého tvarohu
* 2-3 lžíce bílého jogurtu
* 50 ml mléka
* sůl a mletý pepř
* 4 cibulky s natí
* 2 hrsti čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, libeček, bazalka, dobromysl apod.)

1. Bylinky omyjeme,osušíme a nasekáme najemno. Cibuli oloupeme a jemně pokrájíme. Tvaroh s jogurtem, mlékem, solí a trochou pepře vyšleháme na jemný krém a vmícháme pokrájenou cibulku a bylinky.

Tip
Do tvarohu můžete pro změnu přidat kopr, křen nebo posekaná sušená rajčata naložená v oleji.

Celerová pomazánka

Příprava: 15 minut

Pro 4 osoby

* 400 g celeru, nejlépe bio
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžička cukru
* sůl a mletý pepř
* 2 lžíce majonézy
* 100 g lučiny
* 100 g jader vlašských ořechů, k podávání
* toastový chléb nebo bageta k podávání

1. Celer omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s citronovou šťávou a cukrem.

2. Ochucený celer promícháme s lučinou, majonézou a dochutíme solí a pepřem. Krajíčky chleba na sucho opečeme v toastovači. Pomazánku podáváme na opečeném chlebu posypané nahrubo sekanými vlašskými ořechy.

Tip
Ořechy můžete nasucho opražit na pánvi a nechat vychladnout. K celeru můžete přidat kousek jemně nastrouhané mrkve a místo majonézy použít olivový nebo ořechový olej lisovaný zastudena. Celer na pomazánku předem ochutnejte, jestli není palčivý nebo hořký, vybírejte tvrdé nenazelenalé bulvy, nejlépe ještě s natí.

Sýrovo-zeleninová pomazánka

Příprava: 15 minut + 15-20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 250 g lučiny nebo tvarohu či žervé
* 100 g smetanového sýra
* 2 lžíce smetany
* 2 červené dlouhé papriky (kapie)
* 1 cibulka s natí
* hrst petrželové natě
* sůl a mletý pepř
* špetka sladké papriky

1. Papriky omyjeme a celé i se stopkou vložíme na mřížku do rozpálené trouby nebo pod gril a pečeme, dokud slupka nehnědne a papriky nejsou měkké. Potom je přikryjeme nebo dáme na chvíli do mikrotenového sáčku, aby šly lépe oloupat.

2. Papriky zbavíme slupek, semeníku a dužinu jemně pokrájíme. Tvaroh, sýr a smetanu vyšleháme na hladký krém, vmícháme pokrájené upečené papriky, jemně po krájenou cibulku a petrželku. Osolíme, opepříme, přidáme špetku sladké mleté papriky a promícháme.

Tip
Smetanový sýr nahraďte klidně máslem nebo pomazánkovým
máslem. Na chuť jsou nejlepší dlouhé tmavě červené kapie. Do pomazánky však můžete použít i posekané a okapané kapie naložené v oleji.

Hermelínová pomazánka

Příprava: 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 4 ks hermelínu, dobře vyzrálého
* 80 g změklého másla
* 1 lžíce mleté sladké papriky
* 1 lžíce drceného kmínu
* špetka pálivé papriky
* 4 malé lžičky plnotučné hořčice
* 4-8 lžic piva
* 1 cibule
* 4 malé kyselé okurky
* 4 listy hlávkového salátu k podávání, nemusí být

1. Vyzrálé hermelíny rozmačkáme vidličkou se změklým máslem, sladkou paprikou, kmínem, podle chuti přidáme špetku pálivé papriky, hořčici, pivo, polovinu cibule pokrájené na jemno a promícháme na kašovitou hmotu. Nakonec vmícháme pokrájené okurky a ozdobíme tenkými plátky cibule. Podáváme obložené listy hlávkového salátu s čerstvým pečivem nebo topinkami.

Podobně můžete připravit pomazánku a jiných aromatických dobře vyzrálých z pivního sýra, romaduru sýrů nebo i brynzy. Přidat můžete i trochu žervé nebo tvarohu.

Recept pro ONU: Křenová pomazánka z tvarohu

Autor receptu: Dalibor Navrátil, šéfkuchař Pražského kulinárního institutu

Na 4 porce

* 250 g měkkého tučného tvarohu
* 1 lžíce strouhaného křenu
* 1 bílá cibulka
* snítka pažitky
* sůl, špetka cukru
* olivový olej

1. Křen očistíme a nastrouháme najemno. Cibulku pokrájíme nadrobno a pažitku máslo nasekáme. V pánvičce rozpustíme a osmahneme na něm cibulku, když je „do sklovata“, přidáme k ní křen a několikrát vše promícháme (křen ponecháme v pánvi max. 1/2 minuty). Osmažením ztratí křen palčivost, ale vynikne jeho vůně a chuť.

2. Tvaroh rozmícháme s pažitkou, přidáme vše prochladlou směs křenu a cibulky, promícháme a osolíme. Chuť doladíme špetkou moučkového cukru a můžeme přidat i trochu olivového oleje na zjemnění.

Autoři:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Neohrnujte nos nad králíkem. Jeho maso nadchne dietáře i sportovce

Králičí roláda s hráškovým pyré

Ti, kdo vyrostli na venkově nebo trávili víkendy u babičky na vsi, možná o králičím mase nechtějí ani slyšet, protože...

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Arome.cz Přetřít rtěnkou a hotovo? Kdepak, jen se nebojte věnovat líčení svých rtů pár minut navrch a použijte k tomu víc než jen...

PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou
PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou

Bez čokolády, bez kávy, bez ovoce. Dominičiny zdravotní obtíže ustoupily až poté, co nasadila protikvasinkovou dietu. Jak se jí teď žije bez sladkostí?



Najdete na iDNES.cz