- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Michal Anděl vedoucí Centra pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu 3. lékařské fakulty UK | foto: Jan Zátorský, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Vedoucí Centra pro výzkum výživy, metabolismu a diabetu 3. lékařské fakulty UK vysvětluje, proč se ženám ukládá tuk zejména do hýždí a mužům do břicha, či zda je opravdu lepší být na stáří „tlustší“.
Co vše ovlivňuje náš energetický metabolismus, tedy chemické reakce v našem těle, při nichž dochází k přeměně živin?
Je to celá řada faktorů zevního prostředí, například psychický stres, nemoc, těžký úraz, velký fyzický výkon nebo i zevní teplota. Plus faktory vnitřní: genetická výbava, hladiny hormonů – jak jsme nebo nejsme schopni je vyplavovat, jak jsme k nim citliví. A samozřejmě i složení stravy. Kolik a jaké druhy sacharidů (cukrů), tuků (lipidů) a proteinů (bílkovin) jíme. A když něco z toho nefunguje dobře, mohou se objevit zdravotní komplikace. Například poruchy metabolismu, jimž se souhrnně říká metabolický syndrom (viz box Metabolický syndrom: tichý zabiják, pozn. red.). Nejčastějšími poruchami jsou nadváha a obezita.
Je zbytečné neustále počítat kalorie, to je spíše pro odborníky. Zásadní pravidlo je jíst pestrou stravu a zahrnout do jídelníčku co nejvíce druhů potravin.
Připojte se ještě dnes a získejte: